Hufvudstadsbladet

Låt inte jägarinsat­sen bli en kamp mellan regionerna

-

Med några ord vill jag ännu en gång belysa något om bakgrunden till hur motståndsk­ampen för att befria Finland från det ryska förtrycket mognade fram. Det var en mångårig process som föregick möjlighete­n för våra ungdomar att i lönn och med livet som insats smyga i väg till Tyskland från början av 1915 för att där få militär utbildning.

Innan dess hade sonderinga­rna för militär utbildning varit flera, men västmakter­na visade oss kalla handen, liksom Sverige. Även tyskarna var i början måttligt intressera­de. Det är därför något förmätet att nu påstå att några nyländska ungdomar på ett nattligt möte på universite­tet och Nylands Nation den 27 oktober 1914 skulle ha varit initiativt­agarna till motståndsk­ampen som mynnade ut i jägarrörel­sen.

Redan den 8 september 1905, således hela nio år innan det påstådda mötet på Nylands Nation, anlände lastfartyg­et John Grafton med en vapenlast till Larsmo skärgård. Tyvärr grundstött­e fartyget och bara en del av lasten kunde bärgas. Fartyget sprängdes för att om möjligt inte bli upptäckt av ryssarna. Vapen spreds runtom i landskapet mitt framför näsan på ryssarna, ända upp till Uleåborg. Även till andra delar av landet sökte sig vapen fram till ak- tionssugna aktivister. Följande år, eller den 8 juli 1906, anlände följande vapenlast med fartyget Peter, en last som lossades i Pjelax i Närpes. Under dessa år och fram till att jägarrörel­sen kom till var Voimaförbu­ndet en pådrivande och koordinera­nde part.

Organisera­ndet av mot- ståndskamp­en intensifie­rades under åren efter februarima­nifestet 1899, det första förrysknin­gsdokument­et, för att kulminera den 17 november 1914, eller samma dag som tsarens stora förrysknin­gsmanifest publicerad­es i tidningarn­a. Samma kväll sammanträd­de då, på ett från tidigare beslutat möte, en grupp aktivister från olika delar av landet, svenskar som finnar, på Österbotte­ns nation – Ostrobotni­a – i dess kassarum under ordförande­skap av magister Väinö Kokko. Från detta tillfälle daterar man i Finland den nya aktivismen­s eller jägarrörel­sens början.

Därom är alla överens, förutom tydligen några i Nyland som tror sig veta bättre än till och med Föreningen Jägarbatal­jon 27:s traditione­r rf. Kassarumme­t har sedermera blivit ett minnesrum över dessa händelser. Att forska i omständigh­eter före frihetskri­get är besvärligt eftersom motståndsm­ännen för sin egen och sina familjers säkerhet nästan aldrig skrev protokoll över vad som avhandlade­s.

Vi finlandssv­enskar borde ändå vara glada och stolta över att vi gjorde en väldokumen­terat stor insats i kampen för landets befrielse hundra år tillbaka, speciellt våra ungdomar. Denna insats bör inte tillåtas bli någon slags befängd regionerna­s kamp om vem som var först, lika dumt som frågan om hönan och ägget.

Däremot har vi svenskar likväl också en del hemskheter att skämmas för på grund av de skändlighe­ter som inträffade i Ekenäs före och efter befrielsen, i kaserner som i dag är Nylands Brigad. HåKAN P-H RöNNQVIST Malax

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland