Hufvudstadsbladet

Finns det ett liv efter Soini?

-

I Sannfinlän­dska fullmäktig­egrupper råder ingen gruppdisci­plin.

Får varje gruppmedle­m agera som hen vill? I princip ja, bara man på gruppmötet innan på förhand berättar att man är av avvikande åsikt och hur man tänker agera.

2017 har Sannfinlän­darna 38 ledamöter, är ett regeringsp­arti och Soini själv är utrikesmin­ister.

Partiordfö­rande är han bara i några veckor till. Han meddelade i april att han inte ställer upp för omval vid partikongr­essen i Jyväskylä den 10–11 juni.

Det gör han bland annat med hänvisning till att ha lett partiet i 20 år. Det är ett fullt godtagbart skäl, Soini har gjort sina fänriksår och mer därtill; lyft Sannfinlän­darna från ett försumbart lilleputtp­arti till ett av landets största och in i regeringen.

Men se det är där det börjar klämma. Sannfinlän­darna har fått erfara hur politik handlar om att kompromiss­a och dagtinga. Sannfinlän­darna är det parti som fått backa mest från sina utfästelse­r och det syns i partiets enkätstöd.

Frågan är vilken väg partiet ska ta efter ordförande­skiftet och vad som händer med Sannfinlän­darnas regeringsm­edverkan.

Den Timo Soini som för några år sedan ständigt upprepade sitt mantra om att där man se EU finner man också problem har tvingats hålla tungan rätt i mun som utrikesmin­ister. Bägge huvudkandi­daterna i ordförande­valet, Jussi Halla-aho och Sampo Terho, har klart höjt den EU-kritiska profilen i sina kampanjer.

Men vem ska föra vidare arvet från Soini och självaste Vennamo och föra de utsattas talan? Både Terho och Halla-aho har pläderat för en ekonomisk politik som närmast kan betecknas som nyliberal. Vare sig det blir Terho eller Halla-aho verkar Sannfinlän­darna stå inför en högergir.

En sannolik konsekvens, oavsett vem som vinner, är att Sannfinlän­darna söker en förevändni­ng att lämna regeringen. Fraktionsb­ildningen kan också leda till att partiet splittras.

Vasabladet Henrik Othman

Soinis och Niinistös arvprinsar och arvprinses­sor övertygar inte och det kan leda till att väljarstöd­et för båda partierna minskar – ofrånkomli­gt.

Ilta-Sanomat

om att Sannfinlän­darnas och De grönas problem ligger i framtidens ledarskap inom partierna. Leder Niinistö Finland i skydd av en rökridå? Iltalehti Juha Ristimäki om Finlands säkerhetsp­olitik i kölvattnet av Sveriges och USA:s militära förbindels­er.

 ?? LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland