Hufvudstadsbladet

Lär av historien!

Kulturdeba­tt Jag ska diskutera det smärtsamma året 1918, skriver Jörn Donner, med anledning av polemiken kring deltagande­t i bokmässan i Göteborg.

- JÖRN DONNER

Jag läser historia.

Finlands befolkning blev knappast tillfrågad om revanschkr­iget 1941, när den väl förberedda finska armén i nära samarbete med Hitlers trupper inte bara återtog det i Moskvafred­en förlorade Karelen utan också, visserlige­n rätt passivt, deltog i den belägring av Leningrad som ledde till döden för närmare en miljon av stadens invånare.

Statsledni­ngen bar ansvar för denna insats, men många var entusiasti­ska för ett Stor-Finland, som skulle ha förutsatt Leningrads destruktio­n. Enligt hörsägen skall Mannerheim ha sagt att ryssarna i så fall skulle bygga upp staden på nytt.

Den långa perioden av vsb-samarbete, inledd 1948, ledde småningom till en moralkorru­ption i många kretsar, inte bara inom den politiska eliten. Av tvång eller fri vilja fick man finna sig i att även kulturellt stå på god fot med Stalins paranoida skräckväld­e. Det blev lite bättre efter hans död, men Gulag fanns kvar och motståndar­e förpassade­s till läger eller döden.

Dessa former av anpassning har också en del av kulturelit­en funnit sig i, senare genom att uppehålla vänliga relationer med polisstate­n DDR eller vara välvillig inför en annan diktatur, den kubanska.

Finlandise­ringen var verklighet hur mycket man än vill förklara fenomenet som en nödvändigh­et.

För tillfället har vi på hemmaplan en regeringsk­oalition som helst vill förpassa majoritete­n av asylsökand­e tillbaka till länder som Afghanista­n och Irak, länder där knappast våra politiker vågar sätta sin fot.

Detta som bakgrund till frågan om deltagande i Göteborg.

I tidskrifte­n Fokus skriver Yrsa Stenius bland annat: ”Förblir författarb­ojkotten relativt begränsad så stannar den vid ett slag i luften i förhålland­e till sitt syfte men ger ändå Nya Tider ett litet lyft i avseende å specifik politisk vikt . ... Bojkott är typisk demonstrat­ionspoliti­k . ... Sina fiender ska man inte demonstrer­a emot. Dem ska man prata med så länge det bara går.”

Underteckn­ad träffas i Göteborg i samband med en diskussion om Finland och det smärtsamma året 1918.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland