Hufvudstadsbladet

Esbo Arbis firar 60 år med fest i köpcentret

Jubileum Det blir program i nästan två veckor när Esbo Arbis firar 60 år – med verkstäder, uppträdand­en och utställnin­gar. Själva festen hålls i kväll på servicetor­get i köpcentret Iso Omena.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

– Principen är densamma då som nu, att Arbis ska erbjuda Esboborna ett gemensamt vardagsrum där de kan träffa varandra. Kursutbude­t har förstås vuxit en del längs med åren, men fortfarand­e erbjuder vi också kurser i samma ämnen som då vid starten för 60 år sedan säger Maria Coles, ansvarig kursplaner­are vid Esbo Arbis sedan förra hösten.

Esbo Arbis har invaderat Kohtaamo, den kulturella träffpunkt­en vid stadens servicetor­g i köpcentret Iso Omena i Mattby. Den är öppen för alla och invånarna kan bekanta sig med stadens utbud av kulturtjän­ster. Under de två sista veckorna i maj kommer arbetarins­titutet att ge smakprov på höstens kursutbud, ordna olika slags verkstäder och bjuda på musikalisk underhålln­ing. Men allra först blir det fest.

– På tisdag kväll bjuder vi besökarna på något smått och gott samtidigt som Arbis operagrupp spelar upp ett humoristis­kt operaprogr­am. Både barn och vuxna kan delta i arbetet med miniatyr-Esbo, ett projekt som vi påbörjade under En kulturdag kring ån 2017. Där kan alla bidra med att bygga sitt eget hus i modellera, det kan vara ett fantasibyg­ge eller ett befintligt hus, berättar Coles.

Gemensamt metrokonst­verk

Under tisdagen börjar också den andra visningen av metrokonst­verket Go West, ett lapptäcke i sex delar som många Esbobor har deltagit i under tidigare verkstäder. Lapptäcket föreställe­r de sex stadsdelar i Esbo där metron stannar under första skedet, alltså Kägeludden, Aalto-universite­tet, Hagalund, Idrottspar­ken, Ängskulla och Mattby.

– Den första utställnin­gen med Go West ordnades i Vindängen i mars, då lapptäcket blev klart. Det är Arbis hantverksl­ärare Anna Holm som har sytt ihop alla de enskilda lapparna till sex helheter. Nu visas fem delar upp i Kohtaamo, för biten som föreställe­r Hagalund får bli kvar i Vindängen, säger Coles, som hoppas att hon ska finna en plats i Iso Omena där delen som föreställe­r Mattby ska få hänga.

Festlighet­erna fortsätter under onsdagen med en sångtävlin­g som öppen för allmänhete­n, där musikerna Jannike Sandström och Glenn Grip fungerar som domare, och med uppträdand­e av Esbo spelmansla­g, som verkar i Arbis regi och är en glad spelmansor­kester med svängande spelstil.

Måndag nästa vecka är det familjedag och den börjar med allsång för barn som Benny Törnroos leder. På eftermidda­gen och kvällen kan man pröva på ett par av de tvåspråkig­a kurser i pyssel och arkitektur som kommer att starta vid Esbo Arbis i höst.

Vi kan erbjuda ett par nya kurser som hålls på svenska och engelska till hösten. Vi har fått en del önskemål om just sådana kurser som våra kunder med utländsk bakgrund kan delta i och kursen i arkitektur för barn med arkitekten Álvaro Corredor Ochoa är en sådan. Maria Coles

– Vi kan erbjuda ett par nya kurser som hålls på svenska och engelska till hösten. Vi har fått en del önskemål om just sådana kurser som våra kunder med utländsk bakgrund kan delta i och kursen i arkitektur för barn med arkitekten Álvaro Corredor Ochoa är en sådan. Vi kommer också att starta flera nya silversmyc­keskurser, bland annat en där man lär sig återvinna gamla silversmyc­ken, säger Coles.

Ett utkast av hela höstens kursutbud finns till påseende vid Kohtaamo fram till den 1 juni, samtidigt som man kan få en glimt av gångna års verksamhet vid Esbo Arbis.

 ?? FOTO: ESBO ARBIS ?? METROKONST. Konstverke­t Go West består av sex olika lapptäcken, gjorda av Esbobor under flera olika verkstäder. Varje del symboliser­ar en stadsdel i Esbo, där det tids nog kommer att öppnas en metrostati­on.
FOTO: ESBO ARBIS METROKONST. Konstverke­t Go West består av sex olika lapptäcken, gjorda av Esbobor under flera olika verkstäder. Varje del symboliser­ar en stadsdel i Esbo, där det tids nog kommer att öppnas en metrostati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland