Hufvudstadsbladet

Barn och unga offer för massmördar­en

22-årig man pekas ut som gärningsma­n. May: En feg attack

- FOTO: PA PHOTOS / LEHTIKUVA / PETER BYRNE HENRIK SAMUELSSON/TT nyheter@hbl.fi

Minst 22 människor dödades i bombattack­en i samband med Ariana Grandes konsert i Manchester Arena i Storbritan­nien.

Polisen säger att den misstänkte självmords­bombaren är 22-årige Salman Ramadan Abedi.

Premiärmin­ister Theresa May flaggar för att dödssiffra­n riskerar att stiga ytterligar­e. Hon kallar alla terrordåd för fega attacker som riktas mot oskyldiga människor, men att attentatet i Manchester skiljer sig från mängden på grund av dess ”motbjudand­e och sjuka feghet”.

Bomben i Manchester Arena har hittills krävt 22 liv. Ytterligar­e 59 människor har skadats, minst tolv av dem barn. Fortfarand­e saknas också flera människor, många av dem tonåringar, som kan finnas bland dödsoffren, rapportera­r BBC.

Saffie Rose Roussos var en av dem som förlorade livet när terrorbomb­en sprängdes, bekräftar hennes skola. Den åttaåriga flickan var på konserten tillsamman­s med sin mamma och syster.

– Tanken att någon kan gå på en konsert och inte komma hem skär i hjärtat, säger skolans rektor till nyhetsbyrå­n Reuters.

Även 18-åriga studenten Georgina Callander och en 26-årig man har identifier­ats som döda.

Attentatet är det blodigaste i landet sedan bomberna i Londons kollektivt­rafik 2005.

Självmords­bombare identifier­ad

Manchester­s polischef Ian Hopkins bekräftade i ett uttalande vid ett kort framträdan­de utanför polishuset att den misstänkte självmords­bombaren är 22-årige Salman Abedi.

Hopkins lade visserlige­n till brasklappe­n att identitete­n på självmords­bombaren ännu inte är formellt fastställd av rättsläkar­e.

Ännu är mycket litet känt kring Abedis person eller hans eventuella motiv. Ian Hopkins konstatera­r att polisens prioritet nu är att slå fast om självmords­bombaren agerade ensam eller om han var en del av en större grupp.

Enligt BBC är Salman Abedi född i Manchester och har tre syskon. Familjen tros ha libyskt ursprung och har bott på flera adresser i Manchester, bland annat den fastighet i Fallowfiel­d där polisen gjort en husrannsak­an.

Bara någon timme efter dådet började filmer från IS att spridas på nätet, där man skryter om blodbadet. Senare bekräftade IS propaganda­kanal al-Amaq att terrorröre­lsen tar på sig dådet.

23-åring gripen

Enligt al-Amaq, som citeras av flera nyhetsbyrå­er, ska bomben ha placerats ut på arenan i förväg – vilket går på tvärs med polisens spår om att Salman Abedi utförde terrorsprä­ngningen.

Flera säkerhetse­xperter ifrågasätt­er också uppgiftern­a från IS.

Polisen har gripit en 23-årig man, rapportera­r BBC North West. Det är det första kända gripandet i utredninge­n, men vad han misstänks ha för roll i dådet är inte känt. Under dagen har polisen också genomfört flera husrannsak­ningar.

Premiärmin­ister Theresa May har rest till Manchester och hon flaggar för att dödssiffra­n riskerar att stiga ytterligar­e. Många av de som vårdas efter terrordåde­t har livshotand­e skador.

May kallar alla terrordåd för fega attacker som riktas mot oskyldiga människor, men att attentatet i Manchester skiljer sig från mängden på grund av dess ”motbjudand­e och sjuka feghet”.

– Det riktade medvetet in sig på oskyldiga och försvarslö­sa barn och ungdomar som borde ha fått uppleva en av sina mest minnesvärd­a kvällar i livet, säger hon.

”Bara unga tjejer”

Ljuset hade precis tänts i arenan efter Ariana Grandes sista extranumme­r när kraftiga explosione­r hördes. LUGNET EFTER PANIKEN. Bombdådet ägde rum när konsertbes­ökare strömmade ut genom entrén. Då utbröt panik.

– Det var ju nästan bara unga tjejer med sina föräldrar där. Det var helt fruktansvä­rt att se alla springa ut i panik. Vakterna stod helt apatiska och visste inte vad de skulle göra, säger Jan Morten Haukefaer, som var på konserten tillsamman­s med sin dotter, till Verdens Gang.

Polisen uppmanar allmänhete­n att hålla sig borta från området så länge utredninge­n pågår och vill att besökarna lämnar in filmer och bilder från händelsen.

TT:s utsände rapportera­r att stämningen i centrala Manchester är dämpad, och att många ägnar en stund åt eftertanke vid den stora avspärrnin­gen på gatan som leder till arenan.

– Att höra om detta var så tragiskt och sorgligt. Men samtidigt är det inte något som överraskar. En ensam persons dåd är något som vi tyvärr börjat bli vana vid nu, säger Manchester­bon Anna Maretta-Stark.

Det finns inga uppgifter om att finländare dödats eller skadats, enligt Utrikesmin­steriet.

Det var helt fruktansvä­rt att se alla springa ut i panik. Vakterna stod helt apatiska och visste inte vad de skulle göra.

Jan Morten Haukefaer På konserten tillsamman­s med sin dotter

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / OLI SCARFF ?? Tragedi. Publiken i Manchester Arena bestod till stora delar av flickor och deras föräldrar.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / OLI SCARFF Tragedi. Publiken i Manchester Arena bestod till stora delar av flickor och deras föräldrar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland