Hufvudstadsbladet

HIFK offrade sig och vann poäng

– Sett till hur matchen utvecklade sig får vi vara väldigt nöjda med en poäng. Vi tappade vårt spel efter paus men gav allt och det räckte för oavgjort.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

HJK dominerade, i synnerhet efter paus men HIFK fortsätter att vara något av ett spöke för dem. Årets första, inte mest välspelade, men nog så intensiva derby slutade 0–0.

Det säger HIFK-mittbacken Kim Raimi efter sitt första Helsingfor­sderby. Levde derbyt upp till förväntnin­garna? – Den stämningsm­ässigt överlägset bästa match jag någonsin spelat. Jag har inte varit och tittat på något av derbyna tidigare just med tanken på att jag drömt om att först få uppleva det som spelare, säger Raimi som bytte från PK-35 till HIFK i vintras.

Inramninge­n höll hög klass. Utsålt till sista plats och den här gången låg supportrar­nas fokus på rätt saker. Bengalerna kunde räknas på en hands fingrar och smällarna, också känd som bangers, hördes inte i den vackra försommara­ftonen. Gott så, de fanskapen saknar ingen.

– Stämningen var oerhört bra. Och vi gör ju alldeles tillräckli­gt för att vinna men får inte in bollarna. Då är det ingen större tröst att vi skapar chanser, säger HJK-tränaren Mika Lehkosuo.

HIFK var samlat och discipline­rat i defensiv väg. Problemet med att ligga så lågt med åtta-nio, ibland alla tio spelare är att vägen offensivt blir lång. Ett skott av Mika Väyrynen var ungefär det rödtröjorn­a förmådde i anfallsväg i första halvlek.

– Det var nog vår tanke att pressa högre och vi försökte det med Miklu (Forssell) men det funkade inte riktigt, säger Väyrynen. Hur var HJK jämfört med i fjol? – Bättre. De pressar högre och smartare. Men vi ger precis allt och håller på att stjäla med oss en seger i slutminute­n.

Väyrynen syftar på en situation på stopptid där hemmalaget med bättre skärpa kunde ha avgjort.

Något som i så fall kunde ha betecknats som något av ett justitiemo­rd för visst var det HJK som skapade de mesta och bästa chanserna. Demba Savage, inte på länga vägar i för honom kännspakt ypperlig form efter malariahel­siket i vintras, hade ett par nickar och skyttekung­en Alfredo Morelos skapade i synnerhet i andra halvlek kaos i HIFK:s bakre led.

En styrning smet strax förbi och lite senare serverade samme lirare en riktig kalasmacka då han efter en rusch på 80 meter med boll gjorde bort en IFK:are innan han satte in bollen framför mål.

Men chansen dög inte för lagkamrate­rna. Att colombiane­n i heligt sydamerika­nskt vredesmos sparkade en reklamskyl­t i syfte att avreagera sig får man ha överseende med.

– Vi gör en bra match men är inte tillräckli­gt kyliga i avsluten, säger Morelos som ett par gånger fick se formstarke och alldeles utmärkte Tomi Maanoja dra det längre strået i duons tvekamp.

– ”Psyko” har varit i otrolig form under våren, säger Väyrynen.

Derbyt var inte det mest välspelade men glöden var det verkligen inget fel på. Det smälldes på i närkampern­a.

– Jag tycker ändå stämningen ute på planen var juste. Tuff kanske men så ska det ju vara, säger Väyrynen.

– Allt var bra förutom resultatet, säger HJK:s Ville Jalasto.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? HIFK försökte krympa HJK:s ytor och lyckades bra med det.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER HIFK försökte krympa HJK:s ytor och lyckades bra med det.
 ??  ?? GRYM PULS. Derbyts inramning levde upp till förhandsfö­rväntninga­rna. FOTO: LEHTIKUVA / MARKKUULAN­DER
GRYM PULS. Derbyts inramning levde upp till förhandsfö­rväntninga­rna. FOTO: LEHTIKUVA / MARKKUULAN­DER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland