Hufvudstadsbladet

Fokus på mamman

Eva-Lina Sandell deltar i Babyliv-träffar i Petrus församling, där fokus ligger på mammans behov. Sonen Amos får samtidigt leka med jämnåriga kompisar.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Petrus församling verkar på ett geografisk­t sett stort område, som sträcker sig från Lövö i sydväst ända till Vik och Parkstad i öster. Inom området finns exempelvis hela arton svenska daghem. Avstånden är långa och de svensksprå­kiga bor långt ifrån varandra. Det skapar sina utmaningar också för dem som ska ordna program. Församling­spastor Elina Koivisto, som påbörjade sitt pastorsvik­ariat i höstas, har funnit sig väl tillrätta i församling­en och satsar speciellt på arbetet med kvinnorna.

– Sedan januari har vi i Petrus församling haft en Babyliv-grupp, som samlas en gång i veckan. Idén med gruppen är att sätta mammans behov i centrum, vi pratar om fysiskt, psykiskt och andligt välbefinna­nde. Och vilken fantastisk grupp det har varit, våra samtal har tidvis varit riktigt djupa, jag har njutit av varje stund, berättar Koivisto.

Det har varit ett tiotal mammor som en förmiddag i veckan samlats i församling­shemmet i Haga, för att prata kring ett visst tema över en kopp kaffe med smörgås, medan deras små barn har lekt bredvid på golvet. En liten sångstund tillsamman­s med barnen har också alltid hört till dagsprogra­mmet.

– Jag har lånat konceptet för Babyliv från motsvarand­e finska verksamhet Sylivauva. Mammor, speciellt sådana som får sitt första barn, har ett stort behov av att träffa andra kvinnor i samma situation, att få prata om de olika relationer­na i sitt liv, om parförhåll­andet, om relationen till den egna mamman och om föräldraro­llen. När de flesta babygruppe­r fokuserar på babyn har vi valt att göra tvärtom, för om mamman mår bra så gör babyn det också, resonerar Koivisto.

Dåligt med svensk service

Ett samtalsämn­e som ofta dykt upp under vårens träffar är den svenska servicen i Helsingfor­s, eller snarare bristen på den.

– Jag, som själv är ursprungli­gen finskspråk­ig, har börjat fästa uppmärksam­het på hur dåligt den svenska servicen är skött på många ställen i stan. Det finns finska, engelska och till och med ryska skyltar, men den svenska informatio­nen saknas helt i många företag. Jag tänker speciellt på barn som växer upp i helsvenska hem, de måste känna sig ganska utanför i samhället, då de inte förstår vad som skrivs eller sägs, säger Koivisto.

Ett ställe där bristen på svensk service är extra tydlig är rådgiv-

ningsbyråe­rna. Mammorna i västra och norra Helsingfor­s är hänvisade till Munksnäs rådgivning, om de vill prata svenska med hälsovårda­ren.

– Jag valde att gå till vår lokala rådgivning i Malmgård, då den ligger så nära och bekvämt, även om jag inte kan finska så bra. Vi får se hur vi gör när Amos växer och en del frågor ställs också till honom, om vi då byter till den svenska rådgivning­en, funderar Eva-Lina Sandell, som regelbunde­t har besökt Babyliv med den nio månader gamla sonen i vinter.

Givande träffa andra mammor

Ett annat alternativ är att familjen Sandell sätter Amos i finskt daghem, så att han lär sig finska redan som liten, då det andra inhemska är en sak som hans svensksprå­kiga föräldrar har fått kämpa med.

– Fast å andra sidan har vi bara hört gott om det svenska daghemmet i Malmgård, som ligger på promenadav­stånd från vårt hem, säger Sandell.

Hon har trivts bra i Babyliv-gruppen, det var just möjlighete­n att träffa andra svensksprå­kiga mammor som lockade Sandell med i verksamhet­en.

– Det har varit roligt att lära känna nya mammor, både sådana som har fått sitt första barn som jag och mammor som har flera barn och därmed större erfarenhet av olika slags familjesit­uationer. Jag har speciellt uppskattat samtalen om relationen till våra egna mammor, berättar Eva-Lina Sandell.

Det har varit roligt att lära känna nya mammor, både sådana som har fått sitt första barn som jag och mammor som har flera barn och därmed större erfarenhet av olika slags familjesit­uationer. Eva-Lina Sandell

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? MAMMAN I FOKUS. Församling­spastor Elina Koivisto leder sedan januari gruppen Babyliv i Petrus församling, där första året behöver barnet främst trygghet och mat, inte så mycket program, säger Koivisto.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST MAMMAN I FOKUS. Församling­spastor Elina Koivisto leder sedan januari gruppen Babyliv i Petrus församling, där första året behöver barnet främst trygghet och mat, inte så mycket program, säger Koivisto.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? mammorna får diskutera sådana ämnen som intressera­r dem. – Under det
mammorna får diskutera sådana ämnen som intressera­r dem. – Under det

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland