Hufvudstadsbladet

Nordeaflyt­t också en risk

Kampen om Nordeas huvudkonto­r mellan Sverige, Danmark och Finland går in på slutrakan. Men med ett huvudkonto­r kommer också stora risker.

- FnB–TT-WikTOr nUmmelin

Finland håller dörren öppen för Nordea om storbanken väljer att flytta huvudkonto­ret till Finland. En fördel är de jobb som en flytt kan föra med sig. Men på köpet kommer också risker i form av bankens utlåning.

Storbanken är välkommen till Finland, försäkrar finansmini­ster Petteri Orpo (Saml). Han utlovar stabilitet och räknar med ett Nordea-beslut i sommar.

–Först och främst är det här Nordeas eget beslut. De är välkomna till Finland, men vi kommer inte att ge dem något särskilt erbjudande, sade Orpo till TT och Sveriges Radio i samband med ett finansmini­stermöte i Bryssel.

Ett huvudmotiv för flytten skulle vara att Nordea i Finland skulle få mjukare kapital- och buffertkra­v samt stabilare avgifter för resolution och insättning­sgarantier, med en bortre gräns för hur mycket pengar som ska betalas in.

– Vi är medlem av bankunione­n och det betyder att vi har väldigt stabila omständigh­eter för Nordea och det är nog det bästa vi kan erbjuda dem, säger Orpo.

Beslut under sommaren

Han har personlige­n haft kontakt med storbanken både för en och en halv månad sedan och för två veckor sedan.

– Jag har mött representa­nter för Nordea. De har informerat mig om att de funderar på var deras högkvarter ska vara placerat i framtiden och de sade att de kommer att ta sitt beslut under sommaren, sade Orpo i Bryssel.

Även Danmarks finansmini­ster Kristian Jensen (från liberala Venstre) ser gärna en Nordeaflyt­t, men till Köpenhamn.

– Det är klart att varje land är intressera­t av att få arbetsplat­ser och Nordea är en intressant arbetsplat­s att ha. Därför skulle vi naturligtv­is vara glada om Nordea skulle välja att flytta till Köpenhamn, säger Jensen till journalist­er i Bryssel.

”inte slappa regler”

Jensen avfärdar samtidigt uttalandet från sin svenska kollega Magdalena Andersson (S) på måndag om att Sverige inte vill konkurrera med slapp reglering ”som den danska regeringen”.

– Danmark har inte några slappa regler. Danmark har en attraktiv miljö för finansiell­a verksamhet­er. Flera stora företag har valt att lägga sina huvudkonto­r i Danmark och Nordea skulle vara välkomna, om de skulle vilja det, säger den danske finansmini­stern.

Med tillgångar på totalt 650 miljarder euro och en utlåning till företag och hushåll på i runda slängar 318 miljarder euro utgör Nordea en stor risk för värdnation­en oavsett vilken den är, enligt Jesper Rangvid professor vid Handelshög­skolan i Köpenhamn (CBS).

Den nordiska storbanken­s balansomsl­utning är över 1 000 miljarder kronor (motsvarand­e nästan 103 miljarder euro) större än hela den svenska ekonomin, ungefär dubbelt så stor som Danmarks BNP och tre gånger så stor som den finska ekonomin.

 ?? EPa/Wael haMZeh
Foto: lehtikuva/Mikko Stig, lehtikuva/eMMi korhonen, ?? värt riskeN? Ett huvudkonto­r i Finland kommer med utlåning på över 300 miljarder euro. Petteri Orpo och danska finansmini­stern Kristian Jensen (nere t.h.) tackar inte nej.
EPa/Wael haMZeh Foto: lehtikuva/Mikko Stig, lehtikuva/eMMi korhonen, värt riskeN? Ett huvudkonto­r i Finland kommer med utlåning på över 300 miljarder euro. Petteri Orpo och danska finansmini­stern Kristian Jensen (nere t.h.) tackar inte nej.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland