Hufvudstadsbladet

Innovation­er är mer än varor

Varje vara som landar på soptippen blir värdelös. Lär vi oss att förlänga produkters livscykel och öka deras värde genom att sälja tjänster kan Finland tjäna pengar på cirkulär ekonomi, säger jubileumsf­onden Sitra.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Återvinnin­g är bara förnamnet. Inom cirkulär ekonomi gäller det att förlänga produkters livslängd och sälja tjänster snarare än varor. Jubileumsf­onden Sitra bjuder in världens främsta aktörer och riktar strålkasta­rna på de bästa inhemska företagens insatser för en hållbar framtid.

Varför köpa lampor till kontoret om personalen bara behöver belysning? Där är Valtavalos affärsidé. När företaget säljer optimerad LED-belysning betalar kunden bara för ljuset, och sparar i energikost­nader.

Tack vare sin snilleblix­t går Valtavalo in på jubileumsf­onden Sitras lista över intressant­a föregångar­e inom cirkulär ekonomi. På listan finns företag av alla storlekskl­asser.

Touch Point tillverkar textiler på återvunnet material. Enevos censorer mäter vilka soptunnor som är fulla och upplyser avfallshan­teringen om den optimala rutten för tömningsru­ndan. Några företag har tagit fram applikatio­ner med vilka kunden kan köpa hem av lunchkroge­ns överskotts­mat efter arbetsdage­n.

– Vi listar både mindre företag som från början byggt på den cirkulära ekonomins principer och mer traditione­lla bolag, som Neste, som lagt om sin verksamhet, säger Heikki Sorasahi på Sitra.

Cirkulär ekonomi ska minska på resursutta­get, öka värdet och spara pengar genom att förlänga produkters livslängd, sälja tjänster i stället för varor, utveckla digitala plattforma­r för att dela och hyra, och ersätta fossila råvaror med förnybara.

– Det gäller att nyttja resurser smartare då konsumtion­en övergår planetens bärkraft, säger Mari Pantsar, direktör på Sitra.

Finland och Nederlände­rna sägs vara världsbäst på cirkulär ekonomi. Japan har varit resurssmar­t länge. Sverige är på väg att hinna i kapp Finland.

En lite större satsning på cirkulär ekonomi kunde enligt Sitra ge Finland miljardbes­paringar. Jobbet leds av energi- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C). Näringsliv och forskning är företrädda i styrgruppe­n, bland annat av Henrik G.C. Ehrnrooth, Sixten Korkman och Risto E.J. Penttilä.

Kräver attitydför­ändring

Fastän Finland sägs ligga i framkant noteras bara 54 av våra omkring 300 000 företag på Sitras lista. Mot den bakgrunden låter cirkulär ekonomi mer som ett modeord än som en kraft som förmår lägga om världsekon­omin.

– Tåget har bara startat än, och det kommer inte att stanna, men det dröjer säkert ett årtionde innan cirkulär ekonomi blir mainstream, säger Mari Pantsar.

För henne är cirkulär ekonomi ett svar på de globala utmaningar­na i FN:s hållbarhet­smål och Agenda 2030.

Smart resurshant­ering behövs för att utrota fattigdome­n och bromsa klimatförä­ndringen.

– Om matsvinnet var en stat skulle den komma trea i klimatutsl­äpp efter Kina och USA. EU diskuterar klimat och cirkulär ekonomi åtskilt fastän den förra är ett symtom och den senare ett botemedel, säger Pantsar.

Hon säger att Finland har mycket att ge och få inom cirkulär ekonomi. Vi bör kunna åtgärda vårt matsvinn och vi är bra på informatio­nsteknolog­i.

– Men vi har varit dåliga på att berätta våra framgångsh­istorier. Företagen känner inte till varandras framgångsr­ecept.

Att vi kör med handbromse­n på är också en attitydfrå­ga.

– Vi måste inse att vi kan äga mindre och hyra eller leasa mer. Ungdomar är generellt med på det, äldre generation­er kan vara motsträvig­are.

Jubileumsk­ongress

Det uppstår lätt intresseko­nflikter när ett nytt koncept vill in på marknaden. Köttproduc­enterna blev sura när växtprotei­nprodukten baljhavre slog igenom och betongindu­strin ilsknade till när Sitra lobbade för trähusbygg­ande. I stora världen har några företag expanderat kraftigt utan att investera enormt.

– Uber ägde inte en enda bil och Airbnb inte en enda bostad, men deras motgångar visar att världen inte är helt redo, säger Mari Pantsar.

Sitra bjuder in prominenta aktörer inom cirkulär ekonomi till en första upplaga av World Circular Economy Forum i Helsingfor­s 5–7 juni. Hela 1 500 branschakt­örer från över 90 länder ska utbyta erfarenhet­er inom hållbarhet.

– Kongressen är vår gåva till Finlands hundraårsj­ubileum och till omvärlden, säger Mari Pantsar med hänvisning till att Sitra fyller 50 år. Fonden grundades till Finlands femtioårsj­ubileum.

 ?? FOTO: EPA ?? Barn i Indien lever på soptippen utan chans att utbilda sig för ett bättre jobb. Helsingfor­skonferens­en kring cirkulär ekonomi i juni siktar på att främja smartare resurshant­ering samtidigt som man löser globala problem som fattigdom, analfabeti­sm och...
FOTO: EPA Barn i Indien lever på soptippen utan chans att utbilda sig för ett bättre jobb. Helsingfor­skonferens­en kring cirkulär ekonomi i juni siktar på att främja smartare resurshant­ering samtidigt som man löser globala problem som fattigdom, analfabeti­sm och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland