Hufvudstadsbladet

“Livet kommer aldrig att vara som förut”

Tragedin gör sig påmind varje gång de loggar in på Facebook. Manchester­borna Rebecca Bennett och Chloe Taylor är övertygade om att deras stad aldrig kommer att vara som förut. Gatorna känns inte längre trygga.

- Nyheter@hbl.fi

I går vaknade artonåriga Rebecca Bennett och sjuttonåri­ga Chloe Taylor till ett Facebookfl­öde fullt av kaos och sorg.

En del vänner hade varit på Ariana Grandes konsert i Manchester Arena, andra tog till sociala medier för att uttrycka sin chock, oro och för att försöka förstå det som hänt. Det som delades flitigt var bilderna från måndagskvä­llen. Bilder varken Rebecca Bennett eller Chloe Taylor velat se.

– En vän lade ut foton från kvällen, hon hade en annan persons blod på sig och bitar av en annan människas hud på sin arm, säger Chloe Taylor.

– Hon lade ut bilderna så att folk skulle förstå vad som hänt, för att sprida informatio­n, förtydliga­r Rebecca Bennett.

Tjejerna sitter på gräsmattan i Piccadilly Gardens i centrala Manchester, en dryg kilometer från Manchester Arena. Den stora fontänen i parken svalkar i eftermidda­gsvärmen och på gräsmattan är det tätt med små grupper kontorsarb­etare på lunchrast. Det kunde vara en helt vanlig dag. Men runt parken patrullera­r poliser med stora automatvap­en. Det skrämmer tjejerna.

– Polisen är någon vi ska se upp till, de ska se till att allt är tryggt, men nu tittar jag på dem och deras vapen och tänker att de ju kan skjuta någon när som helst, säger Rebecca Bennett.

– Jag har aldrig sett sådana vapen förut, säger Chloe Taylor.

”Tacksam vara vid liv”

Det är inte första gången terrorn kommit till deras stad. Området kring Piccadilly Gardens förstördes i IRA attacken mot Manchester­s stadskärna år 1996. Då fick staden en varning och centrum evakuerade­s. Trots det skadades över 200 personer och många gator kring Piccadilly Gardens totalförst­ördes. Parken där tjejerna sitter byggdes efter terrordåde­t.

Men IRA-attacken inträffade innan de föddes och känns avlägsen. Måndagens dåd riktades mot dem och deras vänner, tonårstjej­er och -killar på väg hem från en konsert.

Rebecca Bennett bor i närheten av Manchester Arena och fick höra talas om attacken då hennes pappa väckte henne på morgonen.

– Jag tänkte att jag är tacksam över av att vara vid liv, det kunde ju ha varit jag.

Trots att dådet chockat dem anser de att attacken var väntad.

– Folk har sagt att det här kommer att hända ända sedan attacken i London. ”Det kommer närmare”, skrev många på Facebook då, säger Rebecca Bennett.

– Efter attackerna i Bryssel och Paris var det också många som skrev att Manchester kan vara nästa mål, säger Chloe Taylor.

Rebecca Bennett och Chloe Taylor jobbar som praktikant­er på ett försäkring­sbolag nära torget. De känner sig båda oroliga över att sitta på en öppen plats i centrum.

– Vi hade egentligen ingen lust att komma till jobbet i dag, men vi hade inget val, säger Rebecca Bennett.

Tjejernas chef varnade dem från att äta lunch ute på stan, men det fanns ingen mat på kontoret. De sneglar oroligt omkring sig i den öppna parken.

Vägrade prata med muslimer

Båda ser redan nya klyftor i deras multikultu­rella hemstad. Manchester har många invånare med rötter i Indien, Pakistan och Bangladesh. Närmare nio procent av befolkning­en i Manchester­området är muslimsk.

– En vän hörde av sig i morse och sade att en vit kille på hennes jobb vägrade prata med muslimerna i personalen och att han försökte mucka gräl med dem, säger Chloe Taylor.

– Det är hemskt att det är muslimerna som alltid får skulden för det som hänt, det kommer att leda till kaos i staden, säger Rebecca Bennett.

IS har tagit på sig skulden för attacken. Polisen gav ut namnet på den misstänkte gärningsma­nnen. Brittiska myndighete­r sade inget om hur många som kan ha varit inblandand­e i attacken.

Varken Chloe Taylor eller Rebecca Bennett är Ariana Grande-fans, men säger att de gillar vissa av hennes låtar. De tycker synd om sångerskan och hoppas att det som hänt inte kommer att hindra henne från att uppträda i Manchester igen.

– Det värsta är att barnen som gick för att se sin idol uppträda nu fått sår för livet, säger Chloe Taylor.

Hon tillägger att det kommer att ta en lång tid innan hon själv vågar gå på en popkonsert. Det känns för farligt.

– Jag tänker gå, säger Rebecca Bennett.

Hon tänker inte bli rädd. Men måndagens händelser har fått henne att se på sin hemstad på ett nytt sätt.

– Jag har alltid känt mig trygg här, jag har haft förtroende för staden. Som tonåring har jag rört mig i centrum klockan elva på kvällen. Det har alltid funnits mycket folk på gatorna och jag har känt mig trygg, men det här visar att ingen är säker.

– Det har ju inträffat attacker på andra håll i världen, men man förstår inte riktigt vad det betyder innan det händer i ens egen stad, säger Chloe Taylor.

 ?? FOTO: CHARLOTTA BUXTON ?? SKRäMDA AV TERRORDåDE­T. Rebecca Bennett och Chloe Taylor (till höger) känner sig nu oroliga över att vistas på öppna platser mitt i centrum.
FOTO: CHARLOTTA BUXTON SKRäMDA AV TERRORDåDE­T. Rebecca Bennett och Chloe Taylor (till höger) känner sig nu oroliga över att vistas på öppna platser mitt i centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland