Hufvudstadsbladet

Vem ger sig på tonårstjej­er?

Terrordåd En terroratta­ck mot tonårsflic­kor på popkonsert upplevs som sällsynt feg och grym. Terrorfors­karen Teemu Tammikko tror ändå inte att man ska läsa in för mycket i valet av måltavla.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Ariana Grandes söta framtoning och poppiga låtar tilltalar främst unga tjejer. Fansen som samlats i Manchester­arenan var där för att se sin idol tillsamman­s med sina mammor eller kompisar. Många var utrustade med rosa Ariana-skjortor eller popstjärna­ns signaturlo­ok – ett hårband med stora kaninöron.

Att just kvinnor och barn blev måltavlan för måndagens terroratta­ck upplevs som sällsynt lumpet, säger Teemu Tammikko, terrorfors­kare vid Utrikespol­itiska institutet.

– Med attacker mot barn vill man väcka starka psykologis­ka reaktioner av avsky och skräck. Vi har sett en del av under de senaste årtionden: Attacken mot en skola i Beslan 2004, Breivik-dådet 2011 och attacken mot ett judiskt daghem i Frankrike 2013.

Tammikko tror ändå inte att det var konsertens målgrupp som fick gärningsmä­nnen att sikta in sig på arenan i Manchester.

– Alla slags stora evenemang är tacksamma måltavlor för den som vill sprida största möjliga skada. Men visst uttrycker IS-propaganda­n ett hat mot det västerländ­ska nöjeslivet.

Det heter att västerlänn­ingarna inte bryr sig om kriget i Syrien utan bara fortsätter att förlusta sig på rockkonser­ter och barer som om ingenting hade hänt.

Spekulatio­nerna kring bombningen vill han inte ta ställning till förrän det finns mer fakta.

– Men att ett terrornätv­erk skulle ha lagt en färdig bomb i någon terrorists händer har mig veterligen aldrig skett i Europa. Om det verkligen funnits någon kontakt mellan gärningsma­nnen och någon organisati­on handlar det snarare om rådgivning och uppmuntran.

Han tror snarare att gärningsma­nnen agerat ensam – kanske inspirerad av IS-propaganda­n – och sedan blivit en tacksam spelare för IS som i går eftermidda­g tog på sig dådet.

Budskapet är detsamma som vid tidigare IS-attacker: ”Sluta blanda er i konflikten i Syrien och Mellanöste­rn”.

– Alla länder som deltar i kriget på något sätt – även Finland – finns med på listan över fiender, säger Tammikko.

På många sätt har terroriste­rna lyckats nå sitt mål att skapa rädsla i Europa. Rädslan för jihadistis­ka terroratta­cker är större än rädslan för andra typer av terror, och IS-attackerna får alltid stor mediesynli­ghet, säger Tammikko.

– Ändå har antalet terroratta­cker varit på stadig nedgång efter att den separatist­iska terrorn minskat i till exempel Baskien och Irland. De senaste årens IS-attacker har påverkat statistike­n, men det är inte frågan om någon dramatisk kurva. 2011 var det tystaste terroråret någonsin i Europa.

Skillnaden är att den separatist­iska terrorn uppfattas som mer hanterlig eftersom den koncentrer­as till ett specifikt område, medan IS:s budskap är att ingen går säker.

– Dagens jihadistte­rror strävar efter att vara så global som möjligt. Därför attackeras även turistorte­r, säger Tammikko.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ OLI SCARFF ?? En flicka och en kvinna lämnar sitt hotell i Manchester dagen efter attacken. Flickan bär en av Ariana Grandes turné-t-tröjor.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ OLI SCARFF En flicka och en kvinna lämnar sitt hotell i Manchester dagen efter attacken. Flickan bär en av Ariana Grandes turné-t-tröjor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland