Hufvudstadsbladet

”Föräldrar är alltid oroade för sina barn”

Folk frågar ofta efter orden – vad ska man säga till sina barn om terrordåd – men viktigast är att lyssna på dem och ge utrymme för deras känslor. Det säger Katarina Finnilä-Tuohimaa, universite­tslärare i psykologi vid Åbo Akademi.

- FNB–HELLEVI RAITA

Festival- och turismsäso­ngen står för dörren och i sommar ordnas också många konserter och andra stora publikeven­emang som många väntat på.

Terrordåde­t i Manchester och de tidigare dåden till exempel i Paris kan ändå väcka obehag.

Katarina Finnilä-Tuohimaa säger att det gäller att först lyssna på ungdomarna och ta reda på vad de har förstått om händelsen, vad de tänker på, hur de upplever det, vad de är rädda för och vad det talas om saken i kompiskret­sen.

– När det gäller stora händelser är det inte så mycket man kan göra åt saken. Men man kan validera känslorna – det är jätteskräm­mande för oss alla att sånt här händer.

Det lönar sig också att lyssna efter om ungdomarna har felaktig eller uppblåst informatio­n om vad som har hänt.

– Då ger man korrekt informatio­n om vad som hänt och vilka riskerna är i Finland.

Tänk rationellt

Terroratta­cken i Manchester kan få föräldrarn­a själva att känna sig oroliga om deras tonåringar vill gå på konserter eller festivaler. Men för- äldrar är alltid oroade för sina barn, påminner Finnilä-Tuohimaa.

– Men i vår iver att tänka att vi inte ska ge efter för rädslan ska vi se till att inte gå över styr åt andra hållet. Vi måste kunna se att det här är ett farligt fenomen som finns i vår värld och närma oss det rationellt. Är det fiffigt att gå till alla ställen, är det fiffigt att resa till alla länder, är det bra att ta reda på lite på förhand?

Finnilä-Tuohimaa påpekar att det kan dyka upp andra fenomen som man måste förhålla sig till. Om en farlig epidemi bryter ut är det helt intelligen­t att vaccinera sig. Det lönar sig att bedöma situatione­n med statistisk­a fakta som grundval, säger hon. Riskerna har ökat under de senaste åren och de kan minska igen i framtiden.

– De är helt reella risker och man måste försöka tänka på vad som är rationellt.

Å andra sidan går det inte att eliminera alla risker i livet. Det kanske inte är en terrorist som slår till mot en konsert. År 2010 dog en person och kring 40 skadades på Sonisphere-festivalen då en åskstorm som blåste omkull en scen. På festivaler i Danmark och Tyskland har folk dött i trängsel.

– Man kan fundera på om riskerna är de samma på en festival i Finland som i Paris. Men man kan också tänka på att är det bra att göra det här i det här skedet av historien eller kan man göra någon annan resa i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland