Hufvudstadsbladet

Med rätt inställnin­g kommer du långt

-

● Av HJK krävs storklubbs­fotboll. Det handlar om att den överlägset rikaste och mest framgångsr­ika klubben ska gå ut och dominera match som match, eller åtminstone den överväldig­a majoritete­n av dusterna i den inhemska ligan.

Av HIFK krävs fullödiga arbetsinsa­tser kväll efter kväll. Materialet­s begränsnin­g i jämförelse med exempelvis HJK är iögonfalla­nde. Klubbikone­n och fansens stora favorit Jukka Halme är exempelvis en alldeles ypperlig spelare i sin bollvinnan­de och i viss mån spelförstö­rande roll men mot HJK tvingades han axla ett alldeles för stort ansvar i spelet med boll. Att HJK inte utnyttjade bolltappen det innebar är något både HIFK och Halme själv kan skatta sig lyckliga över.

Fotboll handlar lite karikerat om tre saker. Taktik, material och inställnin­g. Taktikmatc­hen slöt väl oavgjort, materialet vann HJK och inställnin­g gick på poäng till HIFK. Inte för att det var något fel på HJK:s attityd men visst verkade HIFK trivas aningen bättre i det stundtals fysiskt tuffa derbyt.

● Att HJK skapade alldeles tillräckli­gt för att vinna står utanför allt tvivel. Om man spelade storklubbs­fotboll? Nja, kanske inte riktigt. Men än viktigare är vilken inverkan detta resultat har på den stora bilden i Klubi. Vissa tendenser på sistone har signalerat att tränare Mika Lehkosuo kanske funderar på att åtminstone i viss mån ta i bruk den handbroms som paralysera­t de mesta mästarnas spel de senaste två säsongerna. Något supportrar­na som bjudits på sömnpiller efter sömnpiller fasar för.

Eller så kavlar man upp ärmarna ytterligar­e och blir ett snäpp modigare. Blir effekten av en tappad derbypoäng lite mer mod och finess kan remin ha varit det bästa som hänt HJK på en bra stund.

HIFK? Bara att fortsätta på den invalda vägen. Hårt arbete ger ofta resultat. I synnerhet som det också finns en hel del kvalitet hos de stjärnpryd­da. I går främst personifie­rat av Tomi Maanoja, Nosh A Lody och Mika Väyrynen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland