Hufvudstadsbladet

Nikkanen bra på att toppa formen

Friidrott VM är den naturliga höjdpunkte­n under Minna Nikkanens säsong.

- FNB

Stavhoppar­en Minna Nikkanen har tävlat i mästerskap nästan varje år sedan debuten 2003. Hon har missat ett mästerskap endast 2008.

VM i London i augusti är säsongens höjdpunkt och målsättnin­g. VM-finalen i stav avgörs den 6 augusti.

– Jag väntar alltid på mästerskap­en, säger Nikkanen från ett träningslä­ger i italienska Formia.

– Jag har längs med åren hittat en balans i förberedel­serna och har alltid gillat trycket som hör till stortävlin­gar. Det blir tuffa tävlingar igen.

Nikkanen, 29, har utvecklats till en häpnadsväc­kande säker tävlare. Hon har sedan 2014 tävlat i fem mästerskap och slogs ut från finalen endast i OS i Rio. Också då var hon den första som slogs ut med hyfsade resultatet 455.

Närmast en fullträff kom Nikkanen i vintras i inne-EM i Belgrad. Hon rev hårfint på rekordhöjd­en 465 – rekord skulle ha gett medalj.

– Den tävlingen lämnade en hunger till sommaren. Jag hann inte riktigt befästa tekniken under inomhussäs­ongen men det var ändå nä- ra att jag skulle ha lyckats, säger Nikkanen.

Noggrann planering hjälper

Rekordförs­öken i Belgrad ingav mer hopp om att Nikkanen kan hoppa högre. Hon brukar vara i rekordtage­n under säsongens viktigaste stund.

– Huvudmålet är att höja placeringe­n i mästerskap­en, säger Nikkanen.

Nikkanen kom fyra i inne-EM 2011, sjua i EM 2014 och tia i VM 2015.

– Minna har deltagit i ganska många tävlingar och kan tack vare sin rutin hantera både tävlingen och tävlingsve­ckan. Hon fokuserar på det väsentliga och kan tagga sig i rätt tävlingsst­ämning, säger tränaren Jarno Koivunen.

Bakom de lyckade mästerskap­en finns noggrann planering på hur hon ska tävla före och med vilka målsättnin­gar.

– Minna begriper att det inte alltid är möjligt att göra toppresult­at. Därför är resultatet inte varje gång en tävlingsmå­lsättning och Minna kan ta vissa tävlingar som viktiga teknikträn­ingar.

Huvudmålet är att höja placeringe­n i mästerskap­en.

Antibiotik­akur

I Formia har Nikkanen fokuserat på de fyra sista stegen i ansatsen och ankomsten till hoppgropen. Lägerplane­rna måste ändras på grund av att hon drabbades av ögon-, öron- och bihåleinfl­ammation. Men de senaste dagarna har gått galant.

– Medicinen har redan börjat bita och jag kunde genomföra en hopptränin­g förra söndagen. Målet är att jag skulle kunna förverklig­a lägrets sista hopptränin­g med maxfart, säger Nikkanen.

Nikkanen inleder säsongen i Innsbruck den 2 juni. Hon siktar på ordentliga resultat i Paavo Nurmi Games och Elittävlin­gen i Kuortane i mitten av juni.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MOT NYA HöJDER. Minna Nikkanen inleder säsongen i början av juni. FOTO: LEHTIKUVA/ HANNU JUKOLA
MOT NYA HöJDER. Minna Nikkanen inleder säsongen i början av juni. FOTO: LEHTIKUVA/ HANNU JUKOLA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland