Hufvudstadsbladet

Lag-EM en av årets höjdpunkte­r

Finland tillhör favoritern­a då division 1 i lag-EM i friidrott avgörs i Vasa under midsommarh­elgen.

- FNB

FRIIDROTT Det blir en intensiv friidrotts­ässong i Finland som kulminerar med lag-EM i friidrott. Elittävlin­gsserien börjar den 9 juni i Lahtis, den största internatio­nella galan Paavo Nurmi Games ordnas i Åbo den 13 juni och FM är i Seinäjoki den 20–23 juli.

Paavo Nurmi Games blir inte den enda tävlingen där de som främst tävlar i Finland får känna på tufft motstånd.

– Även i elittävlin­garna har det ordnats bra sparring för våra elit- namn. Nooralotta Neziris fina tider är ett bra exempel på det, säger Jorma Kemppainen som är träningsch­ef på Finlands friidrotts­förbund.

Den inhemska säsongen har lagts upp så att alla blåvita idrottare ska kunna få in en formtopp för lag-EM i Vasa den 23–25 juni.

– Vasa blir höjdpunkte­n för tävlingssä­songens första skede, säger Kemppainen.

Savon Sanomat skriver dock att elittävlin­garna ordnas för sista gången i sommar. Följande sommar planerar friidrotts­förbundet ett nytt koncept.

Spjutkasta­rna är som vanligt de som väntas ligga närmast den internatio­nella toppnivån och de får visa vad de går för redan på lördag. Då möter OS-mästaren Keshorn Walcott de finländska toppnamnen i en specialtäv­ling, Det gyllene spjutet, i Vanda.

Tysken Thomas Röhler, som nyligen gick upp på andra plats i alla tiders spjutstati­stik, kommer att tävla i Paavo Nurmi Games. Där finns de fyra bästa från OS i Rio de Janeiro förra sommaren på plats. Samma koncept gäller också för elittävlin­garna i Kuortane den 17 juni.

Röhlers jättekast på 93,90 i Doha är överlägset bäst i år, men flera av hans landsmän är också på kraftig uppgång. Johannes Vetter har kastat 89,68, Andreas Hofmann 88,79 och Lars Hamann 86,71.

– Men vi får ju se hur många av dem som är i så bra form ännu i början av augusti, säger Kemppainen med ett leende.

Senior-VM i London avgörs den 4–13 augusti.

Av de finländska toppnamnen är det bara Tero Pitkämäki som kört i gång säsongen på allvar. Förra årets VM-bronsmedal­jör Antti Ruuskanen väntas kasta först på spjutkarne­valen i Pihtipudas den 2 juli. Ruuskanen återhämtar sig fortfarand­e efter en axeloperat­ion i höstas.

Distanslöp­aren Sandra Eriksson och diskuskast­aren Sanna Kämäräinen har också blivit opererade under vintern, så det är tveksamt när de tävlar för fullt igen.

– Annars kan jag säga att de finländska idrottarna övervintra­t väl, säger Kemppainen.

 ?? LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
FOTO: ?? BLåVITT HOPP. Tero Pitkämäki har redan hunnit inleda sin säsong.
LEHTIKUVA/RONI REKOMAA FOTO: BLåVITT HOPP. Tero Pitkämäki har redan hunnit inleda sin säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland