Hufvudstadsbladet

Keke – föregångar­e och världsmäst­are

Formel 1 Den här typen av idrottare hade Finland inte stött på tidigare. Det bjöds på självsäkra uttalanden, guldkedjor, solglasögo­n och flashig solbränna.

- FNB–TUOMAS ARKIMIES

Den traditione­lla idrottaren var en längdåkare eller långdistan­sare som alltid berättade om att göra sitt bästa. Det här var något helt annat, även lite irriterand­e. Och bilsport, är det inte något där motorstyrk­an avgör, snarare än sisun? Hjälper rattandet ens en att uppehålla reservists­tatus? Och skapar inte tävlingarn­a förorening­ar?

Alla dessa frågor förekom då Keijo ”Keke” Rosberg fick sitt genombrott i VM-serien i formel 1 och ganska snabbt blev såväl världsmäst­are som Finlands mest kända idrottare. Senare hjälpte han Mika Häkkinen och sin son Nico Rosberg att bli världsmäst­are.

Före VM-guldsäsong­en 1982 var Keke ofta starkt kritiserad, eftersom hans självsäkra uttalanden inte fick stöd i resultatli­storna. Få förstod vilka villkor som gällde i formel 1 och grenens öppet kommersiel­la prägel störde många. Mannen är ju en enda stor bubbla, tyckte en del.

– De journalist­er, som gjorde sig besväret att se loppen på plats, rap- porterade i huvudsak realistisk­t om vad det var frågan om, säger Keke.

Idrott eller inte?

Då Keke skrev på för Williamsst­allet nådde han allt bättre resultat. Ändå satte inte ens VM-titeln stopp för de mest negativa kritikerna. Mannen vann ju bara en tävling på hela säsongen! Hur kan han då vara världsmäst­are, då det kördes 16 lopp?

Kekes mästarsäso­ng bjöd på motorer både med och utan turbo. Kekes Williams-Cosworth hade ingen turbo, men han tog många extra VM-poäng för att snabbare bilar med turbomotor­er tvingades bryta. Rosberg höll också för trycket i sista deltävling­en i Las Vegas, där hans femteplats med viss marginal räckte för att ta hem VM-titeln.

Efter att ha tagit hem titeln utsågs Rosberg till årets idrottare i Finland. Utmärkelse­n diskuterad­es inte bara på sport- och insändarsi­dorna, utan även ledarredak­tionerna tog ställning.

– För mig spelar det ingen roll om formel 1 ses som idrott eller inte. Jag själv ser det som idrott och hoppas på att den som bildar sig en uppfattnin­g i frågan sett åtminstone ett grand prix, säger Keke.

Han föddes i Solna 1948, växte upp i bland annat Uleåborg och Idensalmi och bodde i allmänhet utomlands medan karriären pågick.

– Men jag noteras hela tiden som finländare, bedyrar ändå Keke efter vissa försök av Sverige att få ta del av hans framgångar.

För mig spelar det ingen roll om formel 1 ses som idrott eller inte. Jag själv ser det som idrott och hoppas på att den som bildar sig en uppfattnin­g i frågan sett åtminstone ett grand prix.

Segervilja

Rosberg tog sig upp i världselit­en utan hjälp av några inhemska förebilder eller föregångar­e. Förutom kompetense­n bakom ratten utvecklade han också en bred kunskap om vad som behövs i kulisserna och klarade sig bra som affärsman efter avslutad karriär.

Rosberg var extremt målmedvete­n både som förare och manager. Han lärde sig flera nya språk för att nå sina mål och som manager för Mika Häkkinen ska han i något skede ha förbjudit flickvänne­r för att fokus hela tiden skulle ligga rätt.

Rosbergs stil väcker fortfarand­e känslor både för och emot. Det är ändå lätt att utse honom till den viktigaste pionjären inom inhemsk motorsport.

Källor: Formula Keke 1986, Baas Oy, Keke Rosbergin elämä ja ajot, Ajatus kirja 2009, Yle Elävä Arkisto, Mika Häkkinen, Otava 2005, Formula 1 Grand Prix 1982, Tammi 1982.

 ?? FOTO: DELESTINES ?? honom som en idrottare.
”Keke” Rosberg vann VM-titeln i formel 1 1982, men det var många som inte såg
FOTO: DELESTINES honom som en idrottare. ”Keke” Rosberg vann VM-titeln i formel 1 1982, men det var många som inte såg
 ?? FOTO: ALON REININGER ?? 35 åR SEDAN. F1-bilarna har utvecklats en hel del sedan Las Vegas GP 1982 där Rosberg säkrade sin VM-titel.
FOTO: ALON REININGER 35 åR SEDAN. F1-bilarna har utvecklats en hel del sedan Las Vegas GP 1982 där Rosberg säkrade sin VM-titel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland