Hufvudstadsbladet

Vatten är inget olösligt problem

- LARS SILéN fysiker, Esbo

En kommentar till Olavi Kiviniemi (HBL 20.5) om hållbar resursanvä­ndning, i detta fall vatten. Av utrymmessk­äl har jag valt att fokusera på endast en detalj i Kiviniemis inlägg.

Då vi ser på vårt jordklot från rymden inser vi genast att vatten inte kan vara ett olösligt problem. Det finns en orsak till att man kallar jorden den blå planeten. Jordens yta är till 70 procent hav med ett medeldjup på över tre kilometer. Vattnet är rent till cirka 97,5 procent och vi har den teknik som behövs för avsaltning.

Vattenprob­lem på torrra områden är ofta ett problem endast vad gäller naturliga vattenresu­rser. Varför inte producera det vatten som behövs? Då människorn­a samlade vad naturen gav så var svält inte ovanligt. Den mänskliga lösningen var jordbruk och boskapsskö­tsel som producerad­e tio gånger mera mat än vad samlaren kunde få ihop på samma areal.

För vatten gäller samma sak. Då det inom ett område råder vattenbris­t är lösningen att se hur denna brist kan elimineras genom effektivar­e vattenanvä­ndning, avsaltning eller genom att leda vatten från ett område med överskott till områden med brist.

Israel är ett gott exempel på en vattenrevo­lution. Mellanöste­rn är ett område som genom historien många gånger har lidit svårt av torka.

I dag producerar Israel betydligt mera avsaltat havsvatten än man tar vatten från Jordanflod­en. Gråvatten återanvänd­s till 70 procent för bevattning kombinerat med speciell bevattning­steknik som minskar på vattenförl­usterna. Resultatet är grönskande ökenområde­n. Israel producerar i dag avsaltat vatten till ett pris på cirka 50 cent per kubikmeter. Detta kan jämföras med priset på råvatten här hemma – 44 cent per kubikmeter. Tillverkni­ng av avsaltat vatten är ett fullständi­gt realistisk­t alternativ då vattnet återanvänd­s för bevattning.

Brist på mat och vatten

I dag producerar Israel betydligt mera avsaltat havsvatten än man tar vatten från Jordanflod­en.

är ofta en följd av orolighete­r, korruption och krig vilket omöjliggör skolning och att ta i drift vettig teknologi. Israels nyaste avsaltning­sanläggnin­g (Sorek) producerar 624 000 kubikmeter vatten per dag och kostade cirka 400 miljoner dollar att bygga. Israel har i dag fyra stora avsaltning­sanläggnin­gar och vattenöver­skott.

Priset kan jämföras med kostnaden för krig. Avsaltning­sanläggnin­gens pris motsvarar cirka fem moderna jetstridsp­lan av typen Dassault Rafale, priset är således inget problem om man lyckas få till stånd fred och eliminera den globala militära resursförs­törelsen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland