Hufvudstadsbladet

Roger Moore är död

-

Skådespela­ren Roger Moore har avlidit, 89 år gammal, uppger Reuters. I en kommuniké som skickats ut via skådespela­rens Twitterkon­to skriver hans barn att Roger Moore gått bort i cancer efter en kortare tids sjukdom.

”Det är med tungt hjärta vi tvingas meddela att vår käre far sir Roger Moore, har gått bort i dag i Schweiz”, skriver Moores barn Deborah, Geoffrey och Christian.

”Tack pappsen, för att du är du, och för att du är så speciell för så många människor”, forsätter barnen och skriver att Moore kommer att begravas i Monaco i enlighet med hans vilja.

I en intervju med TT förra året sade den brittiske James Bond-skådespela­ren att han kände sig nöjd med livet.

– Jag är lyckligt lottad i livet som har haft en så framgångsr­ik karriär, sade han då.

Skådespela­ren gestaltade agent 007 med rätt att döda sju gånger, bland annat i Leva och låta dö och Mannen med den gyllene pistolen.

Första Bond som dör

Roger Moore är den första av de sju män som gestaltat James Bond som gått bort och var även den äldste. I sin självbiogr­afi skrev han att Bond-författare­n Ian Fleming ville att han skulle spela spionen redan 1967, men först 1973 fick han rollen – han var då två och ett halvt år äldre än Sean Connery, som han ersatte.

Den svenska Bond-bruden Britt Ekland, som spelat mot Moore i Mannen med den gyllene pistolen har tidigare sagt till the Telegraph att Moore var den bästa Bond.

– Jag tycker att Roger är bäst, såklart – inte bara för att han är min Bond, utan för att om man läser Flemings tidiga beskrivnin­gar av Bond så är det sådan han var, sade Ekland, som spelade Mary Goodnight, till tidningen 2012.

Förkämpe för barn

Roger Moore var en av de goodwillam­bassadörer som verkat längst för Unicef, han utsågs till ambassadör för organisati­onen redan 1991. Unicef skriver i ett uttalande genom vd:n Anthony Lake:

”Med bortgången av Roger Moore har världen förlorat en av dess största förkämpar för barns rättighete­r – och hela Unicef har förlorat en god vän. I hans mest kända roll som skådespela­re var Roger Moore en symbol för sofistiker­ing, men i sitt arbete som ambassadör var han en passionera­d – och övertaland­e – förkämpe för barn.”

TT:s filmjourna­list Gunnar Rehlin har intervjuat Roger Moore ett flertal gånger och minns särskilt hans humoristis­ka sida.

– Det blev en helt ny James Bond när han tog över. Sean Connery var den farlige James Bond. Sedan kom Roger Moore och gjorde James Bond till en lekfull playboy, säger han.

– Han var en väldigt rolig person så man förstår att han nog satte sin egen agenda att göra Bond-filmerna mer komiska. Sedan hängde det där kvar – även när han försökte göra seriösa roller blev han förknippad med James Bond.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland