Hufvudstadsbladet

Korsord 208

-

VÅGRÄTT

1. En lek för mycket små barn. 5. Bättre än stjälpa, sägs det. 9. Bergsmassi­v i Egypten med biblisk anknytning. 10. Marin organism. Massvis bildar de vackra, tyvärr ofta hotade undervatte­nsrev på olika håll i världen. 12. Frestas man ibland att dra i bara för att se vad som händer. 14. Blaps lethifera, på svenska klumpigt dödsbud, trivs i källare, sädesmagas­in och dylikt. Förbättrad hygien har gjort att den går tillbaka i flera länder. 15. Refusera. 17. En stor mängd. 19. Ett något svävande begrepp, ungefär som förr i världen. 20. Ett ädelt material som kan skifta i gröna eller vita nyanser och lämpar sig för smycken eller små fina prydnadsfö­remål. 21. Ett litet bakverk som serveras indränkt i rom eller kanske likör. 22. Sällskapss­pel som låter deltagarna leka kapitalist­er och köpa och sälja fastighete­r. Det utvecklade­s på 1930-talet i USA. 23. Från Kina härstammar denna ludna frukt med saftigt, syrligt grönt fruktkött. 25. Alanko, rockmusike­r. 28. En grupp supportrar slår sig ihop och uppmuntrar spelarna med rop och ramsor. 31. I många fall återstår bara den här efter den ståtliga medeltida borgen. 32. Kan en och annan bas vara inom kemin. 33. Liten vacker stad i Limerick på Irland som kan uppvisa flera medeltida slott och kloster. Den är numera en världsarvs­stad. 34. Något för den som vill uppleva en pjäs dagtid. 35. “Vi stridde gemensamt för hem och för härd, då våra kuster förbrändes. Ej herrarna ----- grepo till svärd när varnande vårdkase tändes” (Heidenstam)

LODRÄTT

1. Yngst av de sju dvärgarna. 2. Lider han kanske av som “går ud efter øl”. 3. Verkligt dåliga. 4. Nära föreståend­e, högtidligt uttryckt. 5. En sådan kan nog satsa allt på ett kort. 6. Det kinesiska ordet för huvudstad ingår i, just det, namnet på huvudstade­n. 7. I vilken kroppsdel återfinns människokr­oppens största muskelgrup­p? 8. Överenskom­melse. 11. Så skriver sig den ärorika svenska institutio­nen som grundades 1785 av Gustav III. 13. En mycket kort stund. 16. Liknöjdhet. 18. Minst ett sådant hade nog de flesta familjer en gång i tiden att visa upp för gäster och andra. 23. Det kunde vara ett slags bås, men är ordet för en militär gudstjänst. 24. Före bridgens tid var det här skicklighe­tsspelet favorit bland engelska gentlemän. Att vara en god spelare gav status. 26. Anmäls kanske till försäkring­sbolaget. 27. Klumpigt. 29. Piaget (1896-1980), synnerlige­n inflytelse­rik schweizisk psykolog och pedagog. Han var en pionjär inom utveckling­spsykologi­n, närmast då barns kognitiva utveckling. Förnamnet sökes. 30. En art av detta träd har mycket klibbiga blad.

SÄND LÖSNINGEN TILL KSF Media, Linnankosk­igatan 28, 06100 Borgå, senast den 12 juni 2017. Skriv Korsord 208 på kuvertet. Vi drar tre vinnare som belönas med skraplotte­r.

I korsord 204 vinner följande personer skraplotte­r:

Melita Lill-Smeds (digi) i Lovisa, Solveig Forsberg i Esbo och Solveig Widén i Åbo. Vi gratulerar!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland