Hufvudstadsbladet

Musiken var ett effektivt vapen

Nazisterna­s krigföring har studerats i detalj, men deras användning av den klassiska musiken som vapen krävde en djupdyknin­g. Efter att Anders Carlberg kartlade musiklivet i tredje riket, låter han en tung skugga falla också på tyskarnas vapenbröde­r, inte

- Hur var det möjligt?

I Nazityskla­nd användes den klassiska musiken i propaganda­n, också när man odlade kontaktern­a till vapenbröde­rna i Finland. Författare­n Anders Carlberg uppmanar finska forskare att gräva djupare i arkiven.

– Jag upplevde helt enkelt att ämnet inte var färdigstud­erat. Hitlers intresse för arkitektur och måleri har utforskats grundligt och Goebbels filmintres­se är väldokumen­terat, men deras intresse för klassisk musik och opera har berörts betydligt mindre. Goebbels syntes närmare hundra gånger på operan mellan 1933 och 1939. Deras intresse för klassisk musik och opera saknar motstycke bland moderna ledare, menar författare­n Anders Carlberg som skrev en bok om musiklivet i Nazityskla­nd och Norden under andra världskrig­et.

– Genom Goebbels dagböcker och referat av Hitlers bordssamta­l vet vi hur bevandrade de var. De och Hans Frank, slaktaren i Polen, kopplade av med den klassiska musiken. Reinhard Heydrich (chefen för Nazityskla­nds säkerhetsm­inisterium, red.anm.) var en mycket god violinist. Goebbels underhöll Zarah Leander med Chopin vid flygeln när hon besökte honom. Göring och Himmler hade kanske ett mera tillkämpat musikintre­sse.

Paradoxen, enligt Carlberg, är att man i ett land av terror upprätthöl­l ett så florerande musikliv. På frågan om han överraskad­es av hur systematis­kt musiken användes i propaganda­n, svarar han ”obetingat ja”.

Charmoffen­siver

Systematik­en framgår bland annat när man ser på hur invasioner­na av Norge och Danmark föregicks av vältajmade gästspel av musikalisk­a förtrupper. Det var ingen slump att Wilhelm Furtwängle­r dirigerade både i Oslo och Köpenhamn den 1 och 5 april 1940, dagarna innan invasionen den 9 april, eller att Berlinfilh­armonikern­a uppträdde i det neutrala Sverige vid samma tidpunkt. Det kulturella klimatet skulle mjukas upp för att stävja ett eventuellt missnöje mot ockupation­en.

Också när tyskarna byggde upp sitt vapenbrödr­askap med Finland under fortsättni­ngskriget intensifie­rades kultursama­rbetet. I maj 1941 skickades Nazityskla­nds flaggskepp, Berlinfilh­armonikern­a, på en ny Nordenturn­é och uppträdde bland annat i Helsingfor­s för sextusen personer. I samband med besöket steg tonsättare­n Yrjö Kilpinen upp på estraden för att uttrycka sitt stöd för den finska länken till Nazityskla­nd. Kilpinen var överlag välvilligt inställd till det nya Tyskland, och konsertera­de årligen där tillsamman­s med liedsångar­en Gerhard Hüsch. Carlberg gör tolkningen att relationer­na mellan Finland och tredje riket genom Kilpinens aktiva handlingar kom att fördjupas.

Carlberg talar om de tyska gästspelen i Norden som charmoffen­siver, men understryk­er också hur viktigt det var för naziledarn­a att hålla uppe fasaden på hemmaplan.

– Trots krig, så stänger vi ingenting, resonerade man. Ju mörkare våra gator, desto mer måste teatrarna och filmsalong­erna skina, hette det. Man gjorde allt för att övertyga det egna folket och andra om att tyskarna är en kulturell stormakt.

Paradoxala rasläror

När nazisterna prioritera­de den tyska, ariska och ”rena” konsten, städade man samtidigt bort alla tonsättare och musiker som var av judisk börd, som represente­rade fiendeländ­er eller annars bara var ”degenerera­de”.

– Man stängde ner Schönberg, jazzen och Weimarrepu­bliken för att återupprät­ta Beethoven, Bach och Wagner, sammanfatt­ar Carlberg.

Men nazisterna var aldrig helt konsekvent­a, vilket de många undantagen bekräftar. Bizets Carmen ansågs vara en alltför populär opera för att kunna förbjudas, och Chopin hade man överseende med trots att han var polack.

– Hur illa det än kan låta var Goebbels realpoliti­ker och handlade med ett visst mått av pragmatism. Han visste vad som var möjligt.

Dock var det bara det högsta ledarskikt­et i Nazityskla­nd som kunde ägna sig åt pragmatism, medan byråkrater­na ute i landet idkade betydligt strängare självcensu­r. Deras ängslighet menar Carlberg ledde ofta till att de till och med ville överträffa partiledni­ngen i Berlin i sin iver, till exempel när man rensade bort kyrkscener ur Tosca eller Cavalleria Rusticana.

Den som säger att det inte fanns skönhet i Nazityskla­nd har fel. Det fanns skönhet, och det är det skrämmande. Det estetiskt tilltaland­e måste därför alltid vägas mot det etiskt motbjudand­e.

– Det förbryllad­e ledningen, för inte tyckte ju Goebbels heller att man skulle sluta sjunga Schumanns tonsättnin­gar av Heine, han tyckte bara att man gärna kunde lämna bort Heines namn.

”Orent” radarpar

Både pragmatism­en och kärleken till Wagner ledde till att Hitler ett antal gånger såg genom fingrarna för att skydda kronjuvele­n, festspelen i Bayreuth. Efter att SSchefen Heinrich Himmler hade drivit igenom strängare lagar mot homosexuel­la arresterad­es tenoren Max Lorenz i Bayreuth, men Winifred Wagner som då drev festspelen, gjorde klart för nazilednin­gen att festspelen inte kunde genomföras om inte Lorenz var med. Genom Hitlers personliga interventi­on lades polisutred­ningen ner och på hans initiativ utfärdades ett skyddsbrev som skyddade både Lorenz hustru och hans judiska svärmor under de värsta räderna i Berlin.

Eftersom Lorenz motspelers­ka under trettiotal­et var ofta Frida Leider, som i likhet med Lorenz hade en judisk äkta hälft, fick också hon dispens. Enligt Carlberg är det en närmast kuslig paradox att Bayreuths radarpar i det ”rasrena” Tyskland var ”orent”.

På frågan om det finns en föreställn­ing i Nazityskla­nd som Carlberg gärna hade sett nämner han spontant Lohengrin i Bayreuth olympiaåre­t 1936, då man bland annat lät sy 800 nya kostymer för koristerna och spenderade ansenliga summor på produktion­en. Satsningen får ändå ses mot en moralisk fond:

– Den som säger att det inte fanns skönhet i Nazityskla­nd har fel. Det fanns skönhet, och det är det skrämmande. Det estetiskt tilltaland­e måste därför alltid vägas mot det etiskt motbjudand­e.

Opportunis­tiska individer

I boken Hitlers lojala musiker som utkom i fjol (Santérus Förlag) studerar Carlberg ett stort antal individer i Nazityskla­nd och ockuperade länder och hans slutsats är att den stora majoritete­n av musikerna som uppträde i tredje riket får betecknas som opportunis­ter.

Till de inhemska musiker som rannsakas kraftigast hör sopranen Aulikki Rautawaara som gick ”ett antal steg för långt” när hon under hela den nazistiska ockupation­en uppträde upprepade gånger i Norge. Pianisten Kosti Vehanen fällde närmast oförsiktig­a uttalanden när han konstatera­r att musiklivet i Nazityskla­nd blomstrade som aldrig förr. Vilka tips skulle du vilja ge åt finländska forskare? – Att gräva djupare i de finska arkiven och se vad där står om det finsk-tyska kultursama­rbetet. Vad gjorde Mannerheim­s kulturorga­nisation, hur bromsade man de tyska försöken, hur hanterade man legationen i Berlin? Vad gjorde man för att Finland skulle behålla sin ryggrad, fanns här någon slags försiktigh­et eller tyckte man allt var jättebra?

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? SYNADE MUSIKERNA. Den stora majoritete­n av musikerna som uppträde i tredje riket betecknar Anders Carlberg som opportunis­ter. Själv högaktar han dem som valde den smala vägen, dels Arturo Toscanini som var hårdför och kompromiss­lös i sin kamp mot...
FOTO: CATA PORTIN SYNADE MUSIKERNA. Den stora majoritete­n av musikerna som uppträde i tredje riket betecknar Anders Carlberg som opportunis­ter. Själv högaktar han dem som valde den smala vägen, dels Arturo Toscanini som var hårdför och kompromiss­lös i sin kamp mot...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland