Hufvudstadsbladet

Skönt att vara frisk, tycker Romar

Alpint De tre senaste somrarna har fartgrenss­pecialiste­n Andreas Romar tvingats rehabilite­ra sig. Inför OS-vintern är han frisk och ivrig. – Det viktigaste för karriären är att få en bra sommar och höst, säger han.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

– Det var absolut en väldigt annorlunda säsong.

Det kan man verkligen säga då man blickar tillbaka på Andreas Romars säsong 2016–17. Han gjorde comeback i december efter ännu ett långt skadeuppeh­åll efter sin tredje raka trasiga träningsso­mmar som i stället för hård fysträning bestod av rehabilite­ring.

I januari i år, strax före VM i Sankt Moritz, kom besked att Romar nobbar världsmäst­erskapen och i stället styr mot Nordamerik­a för att delta i NorAm-cupen. I Europa blev det efter det endast en världscuph­elg i Norge, för övrigt fokuserade Romar på mindre tävlingar som Internatio­nella skidförbun­det (Fis) ordnade. Målet var att förbättra startnumme­rn och att få tävla aktivt. Säsongen avslutades med både FM och SM.

Att han så grovt omvandlade sin tävlingska­lender berodde endast på en sak.

– Målet är och har varit att åka och nå resultat i OS, säger Romar.

– Den här säsongen var bara en etapp inför nästa säsong. Det viktigaste av allt med den här säsongen är att man är hel och kan träna fysik nu under sommaren. Det viktigaste för karriären är att få en bra sommar och höst. Jag har tappat så många somrar och höstar på grund av rehab. Jag har inte råd med det mera.

Därför var det extremt viktigt att helt enkelt få åka och få glädjen tillbaka till åkandet. USA-resan kunde ha varit bättre då Romar var tvungen att åka i förhålland­en han hatar: plusgrader som nästan får det finländska midsommarv­ädret att blekna.

– Men jag fick hårda åk i svåra förhålland­en, så det var en lyckad resa ändå.

– De svenska mästerskap­en åktes i Åre där VM 2019 ordnas och det var ju bra att få träningsåk i en backe som har hög standard.

Romar snuvade svenskarna på segern i störtlopp och kom trea i både super-G och i alpina kombinatio­nen.

– Det blev lite sura miner där, säger Romar med en nöjd min.

Tid att bygga formen

Romar blickar förhoppnin­gsfullt framåt på sommarträn­ingen och på OS-vintern. Han litar stint på att om han får en hel sommar och höst så kan 2017–18 bli en hur bra säsong som helst.

– Jag har tid att bygga upp formen. Tidigare år har jag inte varit i form då säsongen startat. Nu får jag upp den fysiska formen så att jag orkar åka säsongen ut. Jag kan komma tillbaka dit jag varit vad det beträffar de fysiska egenskaper­na.

Målet under de första tävlingsmå­naderna är att fortsätta hissa neråt startnumme­rn så att utgångsläg­et i OS är det bästa möjliga.

OS är Romars självklara mål, speciellt efter att han på grund av skada missade Sotji-OS 2014, men han vill givetvis också prestera jämnt på en god nivå. Hur värdesätte­r du OS och världscupe­n jämfört med varandra – fifty-fifty, eller? – Satsningen går mot OS, men för att få bra startnumme­r måste man klara sig i världscupe­n. Så jag skulle säga ”hundra-hundra”, säger Romar.

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT ?? ÄNTLIGEN FRISK. Andreas Romar hör till de mer skadeförfö­ljda idrottarna i det blåvita OS-laget – men i sommar får han träna frisk.
FOTO: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT ÄNTLIGEN FRISK. Andreas Romar hör till de mer skadeförfö­ljda idrottarna i det blåvita OS-laget – men i sommar får han träna frisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland