Hufvudstadsbladet

Den tvåspråkig­a ceremonin innebär att alla finländare kan känna sig delaktiga. Det är värdefullt och eventuellt en aspekt som alla som besitter höga nationella poster inte kommer att tänka på.

President Mauno Koivistos statsbegra­vning sker på båda nationalsp­råken. Det är värdefullt och har en stor betydelse för många.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det är över trettio år sedan Finland har upplevt en presidentb­egravning. Under den tiden har mycket förändrats i vårt land. Vissa förändring­ar sker snabbt och med besked och kan då konstatera­s genast. Andra förändring­ar kommer smygande och sker stegvis under en lång tid. De kan vara svårare att konstatera.

En sådan smygande förändring är bruket av svenska i nationella sammanhang. Trots att Finland är ett land med två nationalsp­råk betyder det inte längre automatisk­t att svenskan får ta plats.

När det blev klart att president Mauno Koivistos jordfästni­ng och statsbegra­vning sker på både finska och svenska var det därför en nyhet som togs emot med tacksamhet.

En president har givetvis en särställni­ng då det gäller statliga ceremonier, också begravning­ar. Mauno Koivistos anhöriga framförde ett särskilt önskemål om att både finska och svenska skulle användas, bland annat för att understryk­a att Koivisto var en stor nordist.

När Urho Kekkonen begravdes förrättade dåvarande ärkebiskop John Vikström jordfästni­ngen. Vikström assisterad­es av två liturger, en svensk och en finsk.

Nu förrättas jordfästni­ngen av biskop emeritus Eero Huovinen, också på båda språken men utan hjälp av liturger.

Den tvåspråkig­a ceremonin innebär att alla finländare kan känna sig delaktiga. Det är värdefullt och eventuellt en aspekt som alla som besitter höga nationella poster inte kommer att tänka på.

Ceremonin på finska och svenska betyder också att de som inte dagligen tänker på att Finland är ett tvåspråkig­t land blir påminda om det. Också det har ett värde. Svenskan ska naturligtv­is inte enbart ha ett ceremoniel­lt värde utan framför allt en vardaglig och praktisk betydelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland