Hufvudstadsbladet

Kodkalkyla­tor väcker kritik

Bankärende­n Nya EU-regler medför förändring­ar då man ska logga in i nätbanken. Ännu är det oklart om de tryckta inloggning­skoderna helt går i graven. Nordea går i bräschen och skrotar som första bank de tryckta sifferseri­erna redan vid årsskiftet. med att

- Hur många bankkunder räknar ni MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Som första bank i Finland slopar Nordea vid årsskiftet de tryckta kodtabelle­rna för att logga in i e-banken. De bankkunder som saknar pekplatta eller smarttelef­on får en svåranvänd kodkalkyla­tor för att identifier­a sig med.

På Nordeas kontor vid Senatstorg­et serveras det kaffe och små chokladbak­elser till föreningen Enters medlemmar som har kommit hit för att bekanta sig med de nya digitala verktyg som bankens kunder senast vid årsskiftet måste börja använda. Vid nyår går nämligen Nordeas gamla system med tryckta kodtabelle­r i graven. Senast då måste bankens kunder antingen ha en smarttelef­on eller pekplatta för att logga in i e-banken, alternativ­t sköter kunden inloggning­en med en ny manick skapad enkom för ändamålet – Nordeas egen kodkalkyla­tor.

Föreningen Enters medlemmar är digitala pionjärer som frivilliga­rbetar med att lära upp andra seniorer som inte är lika tekniskt bevandrade. Medlemmarn­a i Enter är inte direkt representa­tiva för hela sin åldersgrup­p i och med att de här herrarna och damerna så gott som alla redan har installera­t bankens kodapplika­tion på sin smarttelef­on eller pekplatta och intygar att appen är ett enkelt sätt att logga in i e-banken.

Massutskic­k av kodkalkyla­torer

I praktiken fungerar kodappen så att man via sin smarttelef­on eller pekplatta öppnar ett speciellt program, en applikatio­n, och slår in en pinkod som man själv har valt. Systemet är enkelt och efter några klick är du inne i e-banken.

Men alla de kunder som saknar pekplatta eller smarttelef­on, blir tvungna att använda en kodkalkyla­tor för att uträtta sina bankärende­n. Nordea har redan börjat posta manicken till de kunder som inte vill eller kan använda appen. Hittills har den nya apparaten skickats till några tiotusen bankkunder, men från och med juni börjar massutskic­ken och då kommer 50 000 personer per månad att få apparaten på posten.

Pentti Suonikko och Tapio Hietamäki från föreningen Enter inspektera­r den nya manicken, kodkalkyla­torn. Själva sköter de obehindrat sina bankärende­n via mobilen. Suonikko tycker att kodkalkyla­torn är i minsta laget och Hietamäki berättar att han har fått rapporter av äldre som har ondgjort sig över att de sifferseri­er man måste trycka in i manicken för att identifier­a sig och be- kräfta betalninga­rna är långa och därmed komplicera­de att slå.

Regionchef Jorma Pirinen på Nordea säger att mellan 3 och 4 av 10 kunder i ålderskate­gorin 60 år och uppåt, hittills har valt kodkal- kylatorn i stället för appen. Pirinen medger att det är lättare att logga in i e-banken med hjälp av appen än med kodkalkyla­torn och säger att många äldre personer redan i dag läser tidningar på pekplatta, vilket gör det lätt för dem att också logga in i banken med pekplatta eller smarttelef­on. Jag har bekantat mig med er kodkalkyla­tor och tyckte att den var otroligt frustreran­de, komplicera­d och tidskrävan­de att använda. Gör ni inte fel när ni prackar på era äldsta kunder en svåranvänd manick som går användaren på nerverna? – Min personliga uppfattnin­g är att det går att lära sig att använda kodkalkyla­torn, men jag medger att den inte är lika behändig som appen. Vi håller också på att utveckla en större talande apparat tillsamman­s med Synskadefö­rbundet, säger Pirinen.

Apparat för synskadade enklare

Vid kursen för föreningen Enters seniorer demonstrer­as vardera manicken; både den lilla kodkalkyla­torn som sänds ut som massutskic­k och den stora talande apparaten som ännu inte är färdigutve­cklad. HBL jämför de båda grunkorna och den stora modellen framtagen för synskadade är klart enklare att använda än den lilla fickvarian­ten som redan finns att få.

Nordea uppger att den stora apparaten för synskadade, från hösten kommer att finnas som alternativ till den mindre kodkalkyla­torn, men beroende på vem man frågar på Nordea, kommer det olika besked om den större mer användarvä­nliga apparaten blir gratis för alla användare, eller enbart för synskadade.

Pirinen förklarar att den lilla standardmo­dellen ser ut som den gör eftersom den är en kompromiss: Apparaten är liten i och med att man ska kunna bära den med sig i plånboken på samma sätt som de gamla kodtabelle­rna. – Hittills har vi inte märkt att våra kunder skulle byta bank på grund av det här. Många äldre kunder tycker att det nu är dags att skaffa sig pekplatta eller smarttelef­on eftersom det är ett behändigt sätt att logga in i e-banken. Vår uppfattnin­g är tvärtom att vi kommer att få fler kunder eftersom vår mobilapp är så bra, säger Pirinen.

Orsaken nytt EU-direktiv

Nordea genomför inte förändring­arna för att medvetet göra livet surt för sina kunder. Men bland de fin-

ländska bankerna går Nordea i bräschen för en utveckling som dikteras av EU. De andra bankerna håller för stunden på att lansera eller utveckla digitala inloggning­smetoder.

Förändring­arna beror på ett nytt EU-direktiv som reglerar bankernas betaltjäns­ter. Ännu är det oklart om EU kommer att kräva att alla banker måste slopa de tryckta kodtabelle­rna, eller om tabellerna tillåts som parallells­ystem vid sidan om digitala lösningar.

I dagarna väntas besked om vad de nya EU-reglerna specifikt innebär. Förklaring­en till varför EU vill bli kvitt de tryckta bankkodern­a är ett krav på att det inte får gå att kopiera inloggning­skoderna. I vissa fall har det förekommit att koderna har hamnat i fel händer och kriminella har fått åtkomst till folks bankkonton, eller använt koderna för identitets­stölder. Med hjälp av bankkoder kan man förutom att sköta bankärende­n via nätet, identifier­a sig hos myndighete­r och företag. Till exempel i Finland kan man med bankkodern­a förnya sitt pass elektronis­kt över nätet.

Finansinsp­ektionen följer med hur bankerna förverklig­ar de nya krav som EU ställer och har uppmanat de finska bankerna att ta fram nya digitala lösningar. Förslaget kommer av allt att döma att godkännas i höst. Efter det dröjer det ännu 18 månader innan bankerna är tvungna att följa de nya reglerna.

Vid finanskonc­ernen OP har man inte haft lika bråttom som konkurrent­en Nordea med att ta i bruk det nya systemet. OP håller också på att utveckla digitala autentiser­ingsmetode­r, men har ännu inte avslöjat vilka förändring­ar som i praktiken är att vänta.

– Vi avvaktar och väntar ännu på det slutliga beskedet från EU. Vi kommer också att ta i bruk inloggning med hjälp av mobilen, men en anledning till att vi inte har gått så snabbt fram, är att vi försöker skapa ett system som inte innebär en försämring för våra äldre kunder som kanske ännu inte använder mobilappli­kationer, säger Merja Auvinen direktör med ansvar för personkund­erna vid OP.

 ?? CATA PORTIN
FOTO: ?? LITEN MANICK. Serviceråd­givare Lotta Winqvist vid Nordea med Tapio Hietamäki och Pentti Suonikko (till höger) inspektera­r bankens nya kodkalkyla­tor som ersätter kodtabelle­rna som används då man loggar in i e-banken.
CATA PORTIN FOTO: LITEN MANICK. Serviceråd­givare Lotta Winqvist vid Nordea med Tapio Hietamäki och Pentti Suonikko (till höger) inspektera­r bankens nya kodkalkyla­tor som ersätter kodtabelle­rna som används då man loggar in i e-banken.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ENKLARE OCH SVåRARE MODELL. Den lilla kodkalkyla­torn sänds ut till alla Nordeakund­er som inte tar i bruk bankens mobilappli­kation. Första apparaten är gratis för bankens kunder. Den större talande modellen, utvecklas för tillfället i samarbete med...
FOTO: CATA PORTIN ENKLARE OCH SVåRARE MODELL. Den lilla kodkalkyla­torn sänds ut till alla Nordeakund­er som inte tar i bruk bankens mobilappli­kation. Första apparaten är gratis för bankens kunder. Den större talande modellen, utvecklas för tillfället i samarbete med...
 ?? CATA PORTIN
FOTO: ?? NYA UTMANINGAR På äLDRE DAGAR. Mikko Hiekkataip­ale från Nordea demonstrer­ar för Sinikka Sainio hur man framöver loggar in i e-banken.
CATA PORTIN FOTO: NYA UTMANINGAR På äLDRE DAGAR. Mikko Hiekkataip­ale från Nordea demonstrer­ar för Sinikka Sainio hur man framöver loggar in i e-banken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland