Hufvudstadsbladet

Pöysti blir ny JK – men först 2018

Understats­sekreterar­e Tuomas Pöysti har utnämnts till justitieka­nsler. Men han tillträder först först 2018, trots att nuvarande JK Jaakko Jonkka går i pension redan i augusti i år.

- FNB

Utnämninge­n av Tuomas Pöysti väckte genast frågor om utnämnings­processen och hans koppling till vårdreform­en.

Pöysti säger själv att varken presidente­n eller någon av de nuvarande ministrarn­a uppmanat honom att söka tjänsten som justitieka­nsler. Han säger att beslutet var hans eget med ett visst stöd från juristkoll­eger.

Pöysti säger att han funderat över hur hans bakgrund inom beredninge­n av vårdreform­en passar ihop med justitieka­nslerstjän­sten. Han säger att han diskuterat eventuella jävfrågor med personerna som beredde utnämninge­n. I diskussion­erna kom man enligt Pöysti fram till att jäv inte föreligger eftersom lagarna redan behandlas av grundlagsu­tskottet och Pöysti inte inleder sitt värv som justitieka­nsler förrän i början av 2018.

–Konstellat­ionen är lyckad på det sättet att det just i fråga om de här lagarna inte kommer att uppstå en situation där jag bedömer lagstiftni­ngsarbete jag själv varit med och förberett, säger Pöysti per telefon från Arizona.

Pöysti säger att han sökte JKtjänsten eftersom han även tidigare haft jobb där han övervakat att de grundlägga­nde rättighete­rna och god förvaltnin­gspraxis genomförs.

– Och därmed uppstod tanken att justitekan­slersuppgi­ften kunde vara en av dem där jag kan tjäna mitt fosterland och fortsätta mitt arbete med fokus på rättsstats­frågor.

Pöysti tror på ett smidigt samarbete med justitiemi­nistern Antti Häkkänen (Saml). Han lovar föra fram möjliga oegentligh­eter på ett klart och tydligt sätt. Den nuvarande och kommande regeringar kan lita på att få klara bud om det finns något att anmärka på eller förbättra ur juridisk synvinkel.

– Jag lovar att vara objektiv och tydlig.

Utnämninge­n av justitieka­nslern gick inte helt som på räls. Justitiemi­nisteriet hann redan för en månad sedan meddela att ministerie­t kommer att rekommende­ra Veli-Pekka Viljanen, professor i professor i författnin­gsrätt vid Åbo universite­t, till posten.

Strax därefter backade ministerie­t, enligt Helsingin Sanomat för att president Sauli Niinistö inte ville utnämna Viljanen utan just Pöysti.

Pöysti medger att processen inte var helt ordinär.

– Jag förstod att det handlade om hur ingående diskussion­er olika parter fört om saken, och vad man talat om.

Enligt grundlagen är det presidente­n som beslutar vem som blir justitieka­nsler och presidente­n binds inte av statsrådet­s förslag.

 ?? SEPPO SAMULI
FOTO: LEHTIKUVA / ??
SEPPO SAMULI FOTO: LEHTIKUVA /

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland