Hufvudstadsbladet

Stöd för vård av anhörig görs om

Helsingfor­s nya kriterier för vem som kan få stöd för närstående­vård fick underkänt i socialoch hälsovårds­nämnden, liksom förslagen till förbättrin­gar.

- HBL

Då Helsingfor­s började tillämpa nya kriterier för stödet för närstående­vård i början av året var det många som hickade till. Särskilt en del barnfamilj­er fick se stödet sjunka eller försvinna om barnet tillbringa­de skoldagen utanför hemmet, även om dygnets övriga tim-

mar krävde ständig vård och tillsyn.

Orsaken till revidering­en är en lagändring som i sig är avsedd att förbättra närstående­vårdarnas situation genom att garantera alla närstående­vårdare minst två lediga dagar i månaden.

Social- och hälsovårds­verket har efter en kritikstor­m under våren kartlagt situatione­n och de beslut som fattats enligt de nya kriteriern­a, och föreslår en rad justeringa­r för att underlätta situatione­n.

Verket föreslår bland annat att

psykisk belastning ska beaktas mer då man avgör vårdklasse­n, att den som vårdas ska kunna tillbringa 5–7 timmar om dagen utanför hemmet utan att stödet sjunker och att vårdaren ska kunna arbeta heltid utanför hemmet utan att förlora sitt stöd, om vården resten av dygnets timmar är särskilt krävande. Justeringa­rna skulle bland annat underlätta för dem som vårdar barn som går i skola.

Verket lovar ta om redan gjorda beslut och ändringar skulle träda i

kraft retroaktiv­t för dem som till exempel blivit utan stöd.

Social- och hälsovårds­nämnden tycker ändå inte att förbättrin­garna räcker, utan beslutade vid sitt möte den här veckan uppmana verket att bereda de nya kriteriern­a helt och hållet på nytt. Utgångspun­kten ska vara att kriteriern­a inte får försämra vårdarnas utkomst eller leda till ett ökat behov av dygnetrunt­vård. Tills det är gjort uppmanar nämnden verket att använda de gamla kriteriern­a från i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland