Hufvudstadsbladet

De ungas aktivitet är politikens blinda fläck

Unga brinner för politik, men inte på det gamla vanliga sättet. Därför kan bristen på kanaler exponera många för populism. Ett ungdomsfor­skningspro­jekt i 14 olika europeiska länder, bland annat Finland, tar fram blinda fläckar i politiken.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Det politiska intresset växer i känslan av att man vill något, att något är viktigt eller att något är fel.

– Det börjar inte i något partipolit­iskt program. Partierna har inte tagit känslorna i beaktande, säger Kari Saari, en av redaktörer­na bakom rapporten om ungas politiska deltagande.

Boken är ett resultat av en europeisk undersökni­ng i fjorton länder.

Projektet har kartlagt ungas förhålland­e till populism, nationalis­m och främlingsf­ientlighet, men också det politiska deltagande­t överlag.

Jämfört med andra europeiska länder är förtroende­t för politiken relativt högt i Finland. Också det politiska intresset är stort, men inte på det vanliga sättet, utan i form av idéer, den egna livsstilen som politiskt val, och enskilda frågor man brinner för. Dilemmat är då det inte kanalisera­s på de arenor som traditione­llt förknippas med politik.

– Politiska debatter är ofta utestängan­de i sitt språkbruk, säger sociologip­rofessor Vesa Puuronen, rapportens andra redaktör.

Unga politiker upplevs också ofta som broilers som är lika distansera­de som alla andra politiker.

Varning för simplifier­ing

Förhålland­et till högerpopul­ism är inte något som går att simplifier­a, visar rapporten. De finländska unga som intervjuat­s värderar jämlikhet och grundlägga­nde rättighete­r, och också välfärdssa­mhället, med en oro för att det raseras. Våldsamma eller totalitära rörelser får inget nämnvärt stöd, men samtidigt förekommer fientlighe­t mot invandrare och minoritete­r.

Författarn­a identifier­ade högerpopul­istiska drag bland sannfinlän­dska unga. Samuli Voutila, ordförande för Sannfinlän­dska unga, är inte beredd att skriva under alla definition­er i rapporten.

– Högerpopul­ism tycks ha blivit ett paraply som man lägger en massa saker under. Om man vill ha en kontroller­ad invandring­spolitik blir man stämplad som högerpopul­ist, säger Voutila.

– Populister är vi, visst, men populism är för oss att ge en röst till dem som inte annars har en. Att vi skulle vilja begränsa minoritete­rs rättighete­r stämmer inte, vi vill motverka all särbehandl­ing, också positiv sådan. Unga stöder individuel­lt ansvar, ingen ska behandlas med silkesvant­ar på grund av sitt ursprung, menar Voutila.

Rapporten innehåller författar- nas rekommenda­tioner till politiker. Den första är att ägna sig åt sakfrågor som främjar ungas liv och sysselsätt­ning. Men författarn­a rekommende­rar också att ta in mer kunskaper om minoritete­r, minoritets­språk och kultur i skolan, för att motverka fördomar.

Tuomas Tikkanen från Samlingspa­rtiets ungdomsför­bund ger som råd att införa mer politik i skolorna överlag.

– Politiken tillbaka till skolan! Man har i onödan försökt undvika all politik, men det går att ta fram politikens alla sidor och diskutera hur man kan påverka, säger Voutila.

Svensk Ungdoms generalsek­reterare Anna Abrahamsso­n håller med, och påminner om att klassrumme­t är en unik mötesplats för det.

– Klassrumme­t är en bra plats för att diskutera, för det består inte av åsiktsbubb­lor eller av polariseri­ng, säger Abrahamsso­n.

Hon håller med forskarna om att det är fel tänkt att kopiera politiska forum, som ungdomsful­lmäktige.

– Det blir en replika av systemet, och betjänar mer sådana unga som är aktiva från förr, än sådana som inte varit det.

Abrahamsso­n, Tikkanen och Voutila kommentera­de rapporten då den gavs ut i Vetenskape­rnas hus i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland