Hufvudstadsbladet

”Folk skrek, grät och föll i panik”

Luvtröjan med ett maffigt Ariana Grande-tryck säger mycket om hur stort fan Emily Orchard är. Men konserten med idolen slutade i en mardröm. – Att se barns ansikten tvärt växla från att vara glada till att börja gråta var hemskt, säger hon till TT.

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Sakta rör sig 15-åriga Emily Orchard runt minnesplat­sen på St Ann’s Square i Manchester – ett av många ställen i staden där terrordåde­ts 22 offer hedras. Mamma Karen Orchard står bredvid och stryker sin hand på dotterns rygg. Bredvid samlas många Manchester­bor som också har svårt att hålla tillbaka tårarna. När Emily Orchard tagit ett varv runt gosedjur, teckningar, blomsterbu­ketter och ljus konstatera­r hon att sorgen i staden är påtaglig.

Hon gick på popkonsert­en med en kompis och på väg ut från arenan hördes en kraftig smäll. Explosione­n var alldeles i närheten och de var på väg åt det hållet, berättar hon.

– När vi hörde ett högt ”bang!” stannade alla upp för att kolla runt. Då såg vi hur folk skrek, grät och föll över varandra i panik. Vi sprang mot den utgång som var närmast.

– Jag trodde först att det var pistolskot­t, för jag är tonåring och har liksom inte hört hur skott och bomber låter. Jag kunde i alla fall utesluta en konfettika­non, det var ju så mycket blod och då förstod vi att det var allvarligt, säger Emily Orchard.

Samtidigt stod mamma Karen Orchard och väntade på den på förhand bestämda mötesplats­en i Victoria Station intill.

– Jag var vid botten av trapporna och bomben exploderad­e i princip ovanför mitt huvud. Det var den högsta smäll jag någonsin hört och jag trodde att hela stället skulle sprängas. Det var fruktansvä­rt, säger hon.

Snabbt slet hon fram mobiltelef­onen och började ringa dottern. Men hon svarade inte.

– Det dröjde faktiskt inte mer än två minuter från explosione­n till att vi möttes. Det var de längsta två minuterna i mitt liv eftersom jag trodde att hon var död, säger hon.

Stor lättnad

Men plötsligt kände hon dotterns hand på axeln.

– Vi slet tag i varandras händer och sprang i väg eftersom vi inte visste vad som skulle hända. För mig var det självklart att det var en bomb som exploderat, säger Karen Orchard.

Brinnande doftljus i kombinatio­n med de många blomsterbu­ketterna sprider ett harmoniskt lugn på torget. Folk håller om varandra och stannar upp för att försöka förstå vad som hände.

– Det känns viktigt att vi gick hit i dag. Om vi hade stannat hemma och följt ännu fler nyhetssänd­ningar hade det blivit svårare och svårare att komma ut, säger Karen Orchard och berättar hon fortfarand­e har svårt att sova efter det brutala terrordåde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland