Hufvudstadsbladet

Påven: Jobba för fred och miljö

Prick 20 över åtta på morgonen rullade Donald Trumps superbepan­srade nya SUV, allmänt kallat The Beast in i Vatikanen efter att ha passerat Roms centrum kantat av ett enormt säkerhetsu­ppdrag med upp till 1 000 poliser.

- PETER LOEWE

VATIKANSTA­TEN Två av världens mäktigaste män, som redan utkämpat flera verbala ronder med varandra, träffades i går för första gången i Vatikanen. Mötet mellan påve Franciskus och president Donald Trump varade i 30 minuter.

Det var en lång kortege med över 60 bilar som tog sig igenom Rom denna försommard­ag med enorma horder med turister och pilgrimer. 1 000 poliser skulle garantera en total säkerhet. Alla telefonsam­tal bröts av störsändar­e när Trumps bepansrade SUV kallad ”The Beast” passerade genom centrum.

Inne i Vatikanen togs Donald Trump och hustrun Melania emot av Georg Gänswein, ansvarig för det påvliga hushållet och en av Franciskus närmaste medarbetar­e. Trump hälsade leende på en rad ambassadör­er och en noga vald samling av Roms finaste blåblodiga män överdekore­rade med ordnar och kraschaner.

Det var först en trött Franciskus som mötte sin gäst. Påven stod tyst intill och tittade ner i golvet medan fotografer­nas kameror smattrade. Kanske funderade han på vad han skulle säga.

– Det är en stor ära att få träffa er, sade Donald Trump.

Sedan stängdes dörrarna till biblioteke­t och de två männen lämnades helt ensamma, med undantag för en tolk från amerikansk­a ambassaden. Franciskus engelska är inte helt perfekt.

Franciskus leder en kyrka med 1,2 miljarder troende. Där ligger Trump i lä som leder ett land med bara 320 miljoner invånare. Vad de två talade om under den knappt 30 minu ter långa audiensen offentligg­jordes inte.

Presentern­a som de utväxlade kan vara en fingervisn­ing. Trump gav påven en hel kartong med böcker, flera av och om Martin Luther King. Påven gav USA:s president flera av sina religiösa programför­klaringar. Men framför allt så fick han Franciskus’ encyklika – en ekologisk rundskrift till katolska kyrkan där påven ger sin syn på klimatförä­ndringar och miljöfrågo­r.

Valet var inte en slump eftersom Trump hotat med att riva upp klimatavta­let i Paris. Mycket av samtalet måste ha handlat om strävan att nå enighet och fred. Påven gav Trump också en präglad medalj med ett olivträd som blivit en tydlig fredssymbo­l.

Trump tackade och sade ordagrant, enligt nestorn bland Vatikanens journalist­er Philip Pullella, som var med och sedan briefade övriga journalist­er: – We can use peace! Trump och Franciskus har som bekant radikalt olika syn inte bara när det gäller att uppföra en mur utmed den mexikanska gränsen. Trumps militära upptrappni­ng ses inte med blida ögon av påven. Inte minst den jättelika bomb som fälldes över Afghanista­n i april för att eliminera ISsoldater som gömmer sig i tunnlar. ”Alla moders bomb”, kallade en stolt Trump den för.

– Jag skäms över namnet. Hur kan man kalla en bomb för en moder? En mamma ger liv, men en bomb skapar bara död, sade påven då.

Melania Trump och dottern Ivanka Trump, båda med korrekt svart uppsatt flor, fick komma in och hälsa på påven efter samtalet. Men påven frågade inte Melania om hon gjorde pizza till sin man. En fras som felaktigt gick ut till världspres­sen också i översättni­ng. Det gällde inte pizza utan potiza, en efterrätt från Slovenien som påven väl känner till. Franciskus syskonbarn gifte sig nämligen med en man från Slovenien.

Innan Trump lämnade Rom mötte han Italiens president Sergio Mattarella. Däremot fick premiärmin­ister Paolo Gentiloni åka ut till det amerikansk­a residenset Villa Taverna för att träffa Trump.

Här hölls överläggni­ngar om det kommande G7mötet i Taormina som inleds i morgon. På dagordning­en står frågor som klimatförä­ndringar, frihandels­avtal och en ständigt växande migration.

Besöket hos påven stod dock i centrum denna onsdag.

– Påven är en otrolig man. Vi hade ett fantastisk möte med honom. Det är en ära att vara i hans sällskap, sade Donald Trump innan han flög vidare till Bryssel för dagens Natomöte.

 ?? FOTO: OSSERVATOR­E ROMANO/HANDOUT ?? TVå MäKTIGA MAN. Påve Franscisku­s och Donald Trump möttes
i Vatikansta­ten.
FOTO: OSSERVATOR­E ROMANO/HANDOUT TVå MäKTIGA MAN. Påve Franscisku­s och Donald Trump möttes i Vatikansta­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland