Hufvudstadsbladet

Viasat snuvar Yle på EM-kvalet

Fotboll Viasat visar Finlands följande EM- och VM-kval. – Det är viktigt för oss att få mera finländskt innehåll, säger Viasat Finlands vd Mathias Norrback.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

De senaste säsongerna har Yle visat Finlands kvalmatche­r, men från och med 2018 syns herrlandsl­aget bara på Viasat och dess webbtjänst­er Viaplay och Viafree. Viasat och Viaplay är betalkanal­er, men Finlands matcher visas gratis på reklamfina­nsierade Viafree.

– Det här är en stor sak för oss, framför allt för att vi får mera finländskt innehåll och en mera finländsk touch, säger Mathias Norrback.

Från förut innehar Viasats moderbolag MTG tv-rättighete­rna till bland annat Premier League och Champions League i Finland. Ekonomiskt sett är kvalmatche­rna inte lika mycket värda som de ovannämnda, men satsningen kommer att synas i utbudet.

– Det blir sammanlagt 250 matcher per år, säger Norrback.

Yles bud konkurrens­kraftigt

Kontraktet gäller kvalet till EM 2020 och VM 2022 samt för Uefas nya koncept Nations League, som ersätter de nuvarande vänskapsma­tcherna och som öppnar en bakväg till EM. Yle var givetvis intressera­t av att förlänga kontraktet med Uefa, men tvingade ge sig i budgivning­en.

– Om en kommersiel­l aktör verkligen vill ha tv-rättighete­rna till ett visst idrottseve­nemang kan vi inte göra någonting, säger Yle Urheilus chef Panu Pokkinen.

– Vi gav ett bud som historiskt sett var konkurrens­kraftigt, men som ett offentligt finansiera­t och ansvarsful­lt bolag hade vi ingen möjlighet att gå med i en auktion.

Stigande priser

Det har hänt en hel del på marknaden för tv-rättighete­r under den senaste tiden. Discovery Networks Finland visar herrarnas OS-ishockey i Pyeongchan­g med ensamrätt och delar på resten av vinterspel­en med Yle. Nyligen köpte Telia rättighete­rna till den inhemska ishockeyli­gan.

– Tv-rättighete­rna lever hela tiden och varje år löper något stort kontrakt ut. Priserna tenderar att stiga, vilket sätter press på kanalbolag­en – och Yle, säger Norrback.

Nya spelare

Finlands största marknadsak­tör MTV3 drabbades dock av en liten baksmälla efter att ha satsat stort på bland annat ishockey-VM, Premier League och formel 1. Efterfråga­n var inte riktigt lika stor som man hade räknat med.

– Under 2010-talet har priserna

Om en kommersiel­l aktör verkligen vill ha tv-rättighete­rna till ett visst idrottseve­nemang kan vi inte göra någonting. Panu Pokkinen Yle Urheilus chef

för tv-rättighete­r i Finland haft en sjunkande trend, men då det kommer nya aktörer, som Discovery Networks och Telia kan de aktivera marknaden och öka intresset för tvrättighe­ter, säger Pokkinen.

– Men det har inte hänt någonting när det kommer till publikens idrottskon­sumtion. Folk är inte redo att betala mer än förut.

Webbsändni­ngar

Finlands kommande kvalmatche­r visas gratis, men bara via nättjänste­n Viafree. Norrback är inte bekymrad över att folk inte hittar dem.

– Tv-tittande blir allt mer mångsidigt. Redan nu är streaming i samma storlekskl­ass som betal-tv, säger Norrback och påminner om att webbsändni­ngen enkelt kan visas i en tv-apparat.

– Det är vardag för de flesta konsumente­rna. Fördelen med webbsändni­ngar är att vi har en hundraproc­entig täckningsg­rad i Finland.

 ?? Foto: LeHtikUva/antti aimo-koiviSto ?? Finland förlorade med 2–0 mot Turkiet i VM-kvalet och tappade i praktiken sina chanser till ett VM-slutspel 2018.
Foto: LeHtikUva/antti aimo-koiviSto Finland förlorade med 2–0 mot Turkiet i VM-kvalet och tappade i praktiken sina chanser till ett VM-slutspel 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland