Hufvudstadsbladet

Dessa satans mördare

-

Övriga Västeuropa känner igen sig. Julmarknad­en i Berlin drabbades i december, Nice förra sommaren, dessförinn­an Bryssel och Paris. Och Ryssland: 14 döda i S:t Petersburg i början av april. Den absoluta merparten av terrorn utövas i andra världsdela­r.

Attentaten har vissa gemensamma drag. Självklart är en folkmassa ett relativt enkelt mål, terroriste­r har lätt att gömma sig och individer svårt att skydda sig. Vid konserter finns numera ofta säkerhets- och inpasserin­gskontroll­er, men i kön fram till dem blir det ändå trångt. Eller, som i Manchester, när publiken är på väg ut. Det går inte att ha poliser på varje kvadratmet­er.

Vissa gör det enkelt för sig och skyller allt elände på USA och dåligt genomtänkt­a militära äventyr i Mellanöste­rn. Men grunden för extremisme­n är en urspårad människosy­n, där alla ska böjas efter en totalitär ideologi. Terroriste­rna hatar västvärlde­ns demokrati och våra öppna samhällen, inte för att de förtrycker dem utan för att de finns.

om terrordåde­t i Manchester, England. Att så rädsla genom terror antar allt grymmare former. Helsingin Sanomat om terrordåde­t i Manchester, England.

 ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/STRINGER ??
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/STRINGER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland