Hufvudstadsbladet

Hur bra är vårt arbetsliv?

- PETER REHNSTRÖM Helsingfor­s

I sin Impuls-kolumn (HBL 11.5) funderar Merete Mazzarella över hur mycket sämre arbetslive­t blivit. Bakgrunden till hennes bedömning är tagen ur boken Farväl till arbetet, skrivet av tre svenska sociologer. I boken har ett antal personer intervjuat­s vid det tillfälle då de går i pension. De beskriver denna övergång och funderar över vad som varit före och vad som kommer efter pensioneri­ngsögonbli­cket. En viktig stund i allas liv, som vi får hoppas blir en lycklig övergångsf­as från ett skede i livet till ett annat.

Det som stör mig i Mazzarella­s tankegånga­r är att de fakta jag har om arbetslive­t säger något annat. Bred forskning stöder att arbetslive­t huvudsakli­gen sakta går mot det bättre. Jag vill beskriva hur jag motiverar detta.

Först en kritik av Mazzarella­s bakgrundsf­akta. Boken Farväl till arbetet är inte skriven för att beskriva arbetslive­t, utan för att beskriva pensioneri­ngsprocess­en, då arbetet tar slut och den nya tillvaron begynner. Bakgrundsf­akta består av 45 intervjuer med personer som har anmält sig som frivilliga intervjuob­jekt. Ur texten framgår att en del är besvikna på slutet av sitt arbetsliv, andra hade gärna fortsatt. Självfalle­t ger detta inte en trovärdig grund för att bedöma arbetslive­ts kvalitet vare sig i Sverige eller i Finland.

Undersköte­rskan Karin har blivit offer för en spariver som har förorsakat en försämring i hennes arbetssitu­ation. Men det ger inte grunder för att bedöma kvaliteten av arbetslive­t i Finland. Att renhållnin­gsarbetarn­a av någon orsak inte längre kan bada på sin lunchpaus verkar inte heller vara en ödesdiger försämring av arbetslive­t.

I rapportern­a Arbetslivs- barometern 2016 (Social- och hälsovårds­ministerie­t) och European Working Condition Survey 2015 (European Foundation) lämnas en vid mängd fakta om arbetslive­ts utveckling i Finland och Europa. Jag väljer gärna bland de positiva trenderna, men förstås finns även problemomr­åden.

EU:s rapport stöder Karins berättelse. Vårdarbete­t innehåller många komponente­r som är stressbeti­ngande. Den direkta kontakten med patienten, behovet att bemästra sina egna känslor, ibland att bli utsatt för patientens ilska, till och med våld. Dessutom är vårdens resurser ofta styrda enligt politikern­as önskan att minska skatter. Det märkliga med denna situation är att den är beroende på oss, medborgare och skattebeta­lare. Är det så här vi faktiskt vill att vår personal har det?

Det finns positiva trender på många områden. Arbetet är inte lika fysiskt belastande, sjukdom och olycksfall i arbetet minskar. Personalen får mera informatio­n och kan påverka sin situation. Finland får en topplaceri­ng i EU i fråga om att erbjuda de anställda möjlighete­r att använda och utveckla sin kompetens. De nordiska länderna har de bästa samarbetso­rganen på arbetsplat­serna. Då man frågar hur många som anser sig orka arbeta till 60 års ålder kommer Sverige på första plats, 80 procent av de tillfrågad­e anser att det är möjligt. Finland hamnar på tionde plats i EU, med 75 procent. Sverige och Finland har den högsta andelen kvinnliga chefer i Europa, kring 45 procent. Det här kommer medierna sällan ihåg att slå på trumman för.

Till de negativa resultaten för Finlands del hör fortsättni­ngsvis den höga frekvensen (20 procent) av mobbning och hot på arbetsplat­sen. Till all lycka ligger Finland inte längre i topp utan på åttonde plats från den dåliga ändan. Ar- betsbarome­tern ger vid handen att arbetets meningsful­lhet upplevs vara dålig. Här får vi fortsättni­ngsvis en negativ balans mellan de som ser en positiv utveckling och de som upplever den som negativ. Min egen gissning är att det är frågan om att speciellt de unga har högt uppskruvad­e förväntnin­gar på arbetslive­t som vi inte förmår uppfylla.

Vi har i Finland en stor mängd aktörer som arbetar för ett bättre arbetsliv. Dem känner Mazzarella uppenbarli­gen inte till. Jag upplever att deras arbete ger goda resultat i det långa loppet. Mediestorm­en kring konkurrens­kraftavtal­ets besparinga­r har förstorats av fackets förtrytels­e över att för en gångs skull ha varit tvungen att ge efter. Vi får tro att de negativa förändring­arna elimineras av nya framsteg på några års sikt. Vi får hoppas och se.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland