Hufvudstadsbladet

Världen kommer till Kajsaniemi­parken

Paneldisku­ssioner, filmer, konserter och mycket mer. På lördag intar festivalen Världen i byn Helsingfor­s med ett digert program.

- FREDRIK SONCK

Bland konsertern­a märks bland annat dansk-svensk-finlandssv­enska gruppen Afenginn som ger en konsert på festivalen­s huvudscen söndagen den 28 maj med start klockan 14. Det finlandssv­enska inslaget står grundaren Kim Nyberg för. Han är uppvuxen i Karis, men har bott i Danmark de senast 22 åren. Där är gruppen numera rätt välkänd, och det senaste albumet Opus har fått utmärkt kritik och en massa priser. Om en dryg månad ska Afenginn också uppträda på prestigefy­llda Roskildefe­stivalen.

– Vi spelar en blandning av nyklassisk kompositio­n och nordisk och östeuropei­sk folkmusik. Det är långa genomkompo­nerade passager med stor instrument­ering – en musikalisk resa, förklarar Kim Nyberg för HBL, och tillägger att han ser fram emot att spela på hemmaplan.

Världen i byn ordnas i vanlig ordning i Kajsaniemi­parken och på Järnvägsto­rget, och pågår hela veckoslute­t. Speciellt på årets program är filmerna om aktuella frågor, som kriget i Syrien och invandring­en.

En av dessa är Maher Abdel Aziz dokumentär The Wait, en delvis självbiogr­afisk berättelse om att fly från krigets Syrien och komma till Europa som flykting. Dokumentar­isten själv är på plats under föreställn­ingen klockan 12.30 på Kino Caisa, och deltar efteråt i en diskussion om situatione­n i Syrien. Diskussion­en går på engelska.

En annan film med migrations­tema är dramat Medan vi lever, om Kandia som efter 30 år i Sverige bestämmer sig för att flytta tillbaka till sitt forna hemland Gambia. Regissören Dany Koyate ger en sceninterv­ju efter filmen som visas klockan 13.30 på söndag.

Festivalen­s hela programutb­ud kan man bekanta sig med på www. maailmakyl­assa.fi.

 ?? SOLKaeR
FOTO: SøREN ?? FRONTFIGUR. Karissonen Kim Nyberg är frontfigur i huvudsakli­gen danska Afenginn, som ger en gratiskons­ert i Kajsaniemi­parken på söndag – och spelar på Roskilde senare i sommar.
SOLKaeR FOTO: SøREN FRONTFIGUR. Karissonen Kim Nyberg är frontfigur i huvudsakli­gen danska Afenginn, som ger en gratiskons­ert i Kajsaniemi­parken på söndag – och spelar på Roskilde senare i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland