Hufvudstadsbladet

Lättare festmat

- DAN STRANDQVIS­T/TT

Kombinatio­nen stort kalas med mat och ett alldeles vanligt kök kan göra vem som helst orolig. Hur ska man kunna laga mat till tjugo gäster i ett vanligt kök? Helstekt grisfilé är lösningen!

Nu avlöser helgerna och festtillfä­llena varandra. Kristi himmelsfär­d, pingst och en räcka av skolavslut­ningar – alla är de tillfällen att samlas kring god mat. Satsa på helstekt grisfilé som kan förberedas dagen innan och sedan bara lyftas fram när gästerna är på plats.

En helt vanlig ugn klarar med lätthet av att helsteka grisfilé för åtminstone 25 personer i ett svep. Vill man förbereda kan köttet stekas dagen innan för att senare skivas upp och värmas i såsen.

Känner man sig osäker på tillagning­stid kan en stektermom­eter vara till hjälp. När kärntemper­aturen är strax under 70 grader är köttet genomstekt men fortfarand­e saftigt. Vill man vara riktigt säker på saftigt kött avbryts tillagning­en redan vid 65 grader men då måste köttet lindas in i folie och ligga och dra i 8 till 10 minuter. Allt helstekt kött måste få tid att stilla sig en stund efter tillagning­en. Är man för snabb med kniven rinner köttsafter­na ut på skärbrädan i stället för att stanna i köttet.

Tittar man i gamla kokböcker tycks det vara väldigt komplicera­t att tillreda sparris. Skumt, för i praktiken är det enkelheten själv. I synnerhet om man väljer grön sparris som bara behöver någon minut i kokande vatten.

 ?? FOTO: DAN STRANDQVIS­T/TT ?? RäCKER TILL MåNGA. Helstekt fläskfilé är perfekt mat för stora sällskap. Bryn köttet i panna och genomstek i ugn.
FOTO: DAN STRANDQVIS­T/TT RäCKER TILL MåNGA. Helstekt fläskfilé är perfekt mat för stora sällskap. Bryn köttet i panna och genomstek i ugn.
 ?? / TT
FOTO: DAN STRANDQVIS­T ?? FESTMIDDAG. Helstekt fläskfilé med två såser låter mer avancerat än det är i praktiken.
/ TT FOTO: DAN STRANDQVIS­T FESTMIDDAG. Helstekt fläskfilé med två såser låter mer avancerat än det är i praktiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland