Hufvudstadsbladet

Sommarens möten

- SÖREN VIKTORSSON

Jag ska besöka Småland i sommar. Till icke oansenlig del handlar det om arbete, vilket känns skoj. Ty som de flesta läsare vet befordrar ju arbetsamhe­t hälsa och välstånd samt ”hindrar många tillfällen till synd”.

Under min uppväxt kallades Jönköping för Smålands Jerusalem, på grund av de otaliga kyrkorna. Numera är staden även ett nöjescentr­um och i hamnen invid sjön Vättern ligger krogarna likt ett pärlband.

I Sverige är lägsta pensionsål­der 61 år och det har flera av mina forna klasskamra­ter utnyttjat. Har satt av en afton för att träffa Kjell, elektriker som slitit hårt på byggen runtom i Sverige och nu ser fram emot att ha all tid i världen till långresor i Asien.

Litet lustigt, tänker jag, hur olika delar av ens personligh­et aktiveras beroende av vem man umgås med. Jag kommer att berätta för Kjell att det var han som visade mig hur man poppar popcorn, påminna om hur vi gemensamt någon gång mot slutet av mellanstad­iet fick upp ögonen för klassens tjejer och hur vi bildade simklubben Måsen med syfte att bli duktiga på trampolinh­opp i Nässjö simhall.

Litet lustigt, tänker jag, hur olika delar av ens personligh­et aktiveras beroende av vem man umgås med.

Inbokad är också en halvdag med Johan, det klart brinnande ljuset i högstadiek­lassen i Huskvarna och en man som hade kunnat göra en strålande karriär exempelvis inom näringsliv­et. I stället valde han att lägga själ och hjärta i en verksamhet som erbjuder arbetsträn­ing åt personer som av olika anledninga­r hamnat utanför ordinarie arbetsliv.

Det blir, gissar jag, som vanligt en excess i existentie­lla frågor och kanske kommer vi nu även att filosofera kring hur ett gott liv för 60-plussare kan se ut.

Det är ett privilegiu­m att få korttidsvi­sum till barndoms- och ungdomslan­det. Inte för att vältra sig i sentimenta­litet eller krampaktig­t försöka framkalla rosenröda reminiscen­ser. Utan kanske blott och bart i hopp om att få mer kraft att möta framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland