Hufvudstadsbladet

Visst läser barn böcker och serier

-

Tv-tittande och läsning har fortfarand­e en stark roll när det kommer till barnens medieanvän­dning, framkommer det i studien Yippee 2017 som Sanoma låtit göra.

Barn och unga använder sig mångsidigt av olika medier. Medieanvän­dningen varierar i enlighet med klockslag och barnets ålder.

Bland barn under 8 år är tv:n det mest använda mediet under morgonen och förmiddage­n. På dagen och eftermidda­gen använder barnen olika videotjäns­ter och på kvällen läser man böcker. Användning­en av sociala medier har ökat betydligt och mest aktivt används sociala medier på morgonen.

Nästan en tredjedel av barn mellan 3 och 16 år sade att de läser böcker eller serier på kvällen innan de somnar. Nästan 60 procent av barnen mellan 8 och 12 år läser serietidni­ngar och serieböcke­r på dagen.

– Enkätunder­sökningen visar att tv och läsning är en gemensam aktivitet i barnfamilj­er i synnerhet på kvällarna. På dagen betonas an- vändningen av videotjäns­ter och annan rörlig bild, säger Caroline Lilius, ansvarig chef för Sanoma Medias konsumentf­örståelse.

Över tusen barn i åldern 3–16 svarade på enkätunder­sökningen som utfördes av Kantar TNS i februari–mars. Studien görs med två års mellanrum.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland