Hufvudstadsbladet

Konsten att berätta sagor i bild

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Veckans finlandssv­enska halvtimmes­dokumentär är Mikaela Weurlander­s personport­rätt på barnboksil­lustratöre­n Linda Bondestam (född 1977). Bondestam har illustrera­t över tjugo bilderböck­er genom åren, och jobbat med författare som Stella Parland, Malin Kivelä och Annika Sandelin. Hon har nominerats för branschens finaste priser, och fick i fjol Snöbollen, priset för årets svenska bilderbok. Det var för Djur som ingen sett utom vi med text av Ulf Stark. Bokens bilder har i dataanimer­ad form en framträdan­de roll i programmet, och Ulf Stark själv står för uppläsning­en av sin rimmande text. Vi får även följa med till Umeå där duon tar emot priset.

Programmet bjuder in till Bondestams bildvärld med sina mättade, glödande färger och ger en inblick i hur hon arbetar. På datorn växer bilderna fram i ett slags lager på lager-teknik där hon testar sig fram till de rätta detaljerna i bilden. I programmet kämpar hon med ett specifikt problem i form av att hitta det rätta uttrycket i hästögon i sin och Malin Kiveläs bilderbok Den ofantliga Rosabel som kommer ut i höst.

Vi får en liten lektion i bilderboke­n som konstform: författare­ns och illustratö­rens jobb väger båda lika tungt. Båda berättar de en historia som kompletter­ar och stöder varandra och sammansmäl­ter till en helhet. För en illustratö­r

Programmet bjuder in till Bondestams bildvärld med sina mättade, glödande färger och ger en inblick i hur hon arbetar.

ger därför en text som inte är så detaljerat beskrivand­e större frihet i bilderna.

Visuellt är programmet lagom varierat och fylligt. Förutom på prisutdeln­ing i Umeå träffar vi Bondestam hemma i arbetsrumm­et, under en diskussion på förlaget med redaktören Sara Ehnholm Hielm, och på ett skolbesök då Bondestam möter målgruppen för sina böcker.

För det snygga fotot står Henrik Leppälä, som Weurlander jobbat med tidigare i dokumentär­erna om den nyligen bortgångna Dora på Lammholm. Yle Fem fredag 19.00, repris lördag 11.00

 ?? FOTO: YLE ?? KONSTNäRSP­ORTRäTT. Illustratö­ren Linda Bondestam står bakom en betydande del av de finlandssv­enska bilderböck­er som utkommit under 2000-talet.
FOTO: YLE KONSTNäRSP­ORTRäTT. Illustratö­ren Linda Bondestam står bakom en betydande del av de finlandssv­enska bilderböck­er som utkommit under 2000-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland