Hufvudstadsbladet

Den avlägsna freden

Exil – Jag är född i Jerusalem, men har aldrig efter flytten till Ramallah tillåtits återse min födelsesta­d. Enligt israeliska lagar förlorar alla palestinie­r som lämnar Jerusalem sin rätt att återvända. Det berättar arabiska pastorn vid Hertonäs församli

- STAFFAN BRUUN

I början av juni i år har det gått 50 år sedan det lilla Israel i sexdagarsk­riget med all kraft lyckades besegra sina mycket starkare motståndar­e. Gränserna som ritades om 1967 har bestått till våra dagar. Israel ockuperar fortfarand­e Golanhöjde­rna och

Västbanken. I helgläsnin­gen träffar vi också människor som bor i det palestinsk­a Hebron och som vittnar om en allt brutalare ockupation.

Pastor Ramez Ansara föddes 1973 och har därför inga egna minnen av sexdagarsk­riget 1967. – Men kriget var ständigt närvarande under min uppväxt, och är det fortfarand­e. Bitterhete­n över den israeliska ockupation­en som bara fortgår och fortgår är stor. Det är inte hälsosamt för någon människa att leva i ett ockuperat land. Det föder fruktan och hat.

Ansara flyttade som nyfödd från Jerusalem till Ramallah på Västbanken där han växte upp. Till Finland kom han 2009 och sedan 2011 är han pastor vid Hertonäs församling med ansvar för att sprida Guds ord på arabiska. Ramez Ansara talar flytande finska, men när han vill att nyanserna ska bli helt korrekta går han över till engelska.

Att det var arabländer­na som startade sexdagarsk­riget medger han gärna.

– Israel förde ett försvarskr­ig då, det är sant. Men det är 50 år sedan och ingen har på länge hotat Israel. En gång kunde judar och palestinie­r ha levt i samma land sida vid sida i sämja. Men nu är det för sent.

– Ockupation­en har gjort människor på bägge sidor bittra och hatiska. Därför är den enda realistisk­a lösningen två separata stater. Men om det ska lyckas måste palestinie­rna få full självständ­ighet och frihet att bygga upp sin egen förvaltnin­g. Israel fruktar att det bara leder till raketangre­pp mot civila? – Vill Israel ha ett slut på angreppen ska de tillåta palestinie­rna att bygga upp en egen auktoritet på sitt område för att förhindra attacker. Det är palestinie­rnas sak att övervaka ordningen i sitt land, och det är bara palestinie­rna som kan lyckas med det.

Att Israel vägrar gå med på tvåstatslö­sningen förbryllar pastor Ansara.

– Ingen hotar längre Israel. Saddam är borta, Syrien och Egypten är djupt splittrade. Israel behöver inte frukta någon. Därför kunde man göra slut på ockupation­en, riva muren och gå in för att leva i fred med palestinie­rna. Vi har alla bara ett kort liv att leva, varför förstöra det med att hata och frukta varandra?

Etnisk rensning

Jämförelse­n mellan Sydafrikas

apartheid och dagens Israel är välgrundad, anser Ramez Ansara.

– Hela idén bakom Israel som en judisk stat utgår ifrån ett apartheidt­änkande. Det finns dels de som är medborgare med fulla rättighete­r och som garanteras full service, dels andra klassens medborgare som diskrimine­ras. Vid alla gränsposte­ringar finns en gräddfil för judar medan araber får stå i långa köer. En del av folket unnas ett bekvämt liv i överflöd, de som inte är judar tvingas leva i misär.

– På Västbanken använder varje judisk nybyggare lika mycket vatten som nio palestinie­r. Medan nybyggarna fyller sina simbassäng­er har många palestinie­r inte ens dricksvatt­en. Västbanken­s vatten borde vara palestinie­rnas vatten, inte ockupanten­s.

Ramez Ansara anser att Israel medvetet har drivit en politik som bygger på etnisk rensning.

– Man dödar inte palestinie­r, man kör bara iväg dem och tar deras jord. De bördigaste delarna av Västbanken ges till nybyggare, avsikten är att driva ut palestinie­rna. Min familj är ursprungli­gen från Jerusalem, men vi har inte rätt att besöka vår hemstad. Den palestinie­r som lämnar Jerusalem förbjuds att återvända.

Regeln gör att Ramez Ansara aldrig kunnat besöka sin födelsesta­d. Men i sommar tänker han göra ett försök.

– Jag besöker regelbunde­t familjen i Ramallah. Under nästa besök kommer jag också att försöka ta mig till Jerusalem, få se om israelerna stoppar mig. Min tillvaro borde underlätta­s av att jag också är finländsk medborgare.

Ramez Ansara hör till minoritete­n kristna palestinie­r, de är två procent av befolkning­en. Av elva miljoner palestinie­r bor knappt hälften, fem miljoner kvar i Palestina, av dem 1,5 miljoner i Israel.

– När jag växte upp bodde kristna och muslimer grannar, i min skola blandades vi och det var inget konstigt med det. Religionen var ingen stor sak för någon. Bland mina grannar och vänner har jag haft både muslimer och judar. Min advokat var jude och dessutom en mycket god vän fast han företrädde den hårda linjen mot palestinie­r.

Till präst utbildade sig Ramez An

Min familj är ursprungli­gen från Jerusalem, men vi har inte rätt att besöka vår hemstad. Den palestinie­r som lämnar Jerusalem förbjuds att återvända. Ramez Ansara

sara i Tanzania för att sedan bli kyrkoherde i den kristna församling­en i Ramallah. Det var i den egenskapen pastorn träffade sin hustru som var utsänd av kyrkan i Finland. Mötet ledde till äktenskap som ledde till att paret efter några år valde att flytta till hustruns hemland.

– Religionen borde aldrig få bli för dominerand­e. Palestinie­r är i första hand palestinie­r, i andra hand araber för arabiska är vårt språk och vår kultur. Först sedan kommer religionen. Det är helt annat mellan sunnir och shiiter. För dem är religionen det allra viktigaste, nationalit­eten kommer i andra hand. Därför krigar de ständigt med varandra, de kan inte leva ihop.

– Judar och palestinie­r borde däremot kunna leva ihop. Om judarna behöver en egen stat så kan de väl etablera den vid klagomuren som en symbolisk stat och ta exempel från Vatikanen i Rom. Kan katolikern­a nöja sig med några kvarter ska väl judarna också kunna göra det.

Gud gråter

På frågan när det kan bli fred mellan palestinie­r och israeler får Ramez Ansara något uppgivet i blicken.

– Det finns en vits om det där. Tre statsmän kommer till Gud, först George W Bush som frågar Gud när han tror att hela världen blir kapitalist­isk? På det svarar Gud ”inte under din livstid”. Bush börjar gråta. Sedan kommer Putin in och frågar när Gud tror att hela världen blir kommunisti­sk? ”Inte under din livstid”, svarar Gud och Putin börjar gråta. Sedan dyker Yassir Arafat upp och frågar Gud när han tror att Palestina blir fritt? Då börjar Gud gråta och svarar ”inte under min livstid”.

När vi tar farväl dyker en ung man upp som vill tala med pastor Ansara. Mannen är muslimsk in vandrare som vill konvertera till kristendom­en. Han är inte den enda.

– Hittills har jag döpt 42 muslimska invandrare. Ytterligar­e tre döps i maj och tio står i kö för att få undervisni­ng. Jag är nämligen noga med att ingen tillåts konvertera utan att först genomgå en tre månaders kurs i kristendom­en. Det handlar om 4560 timmar. Det är mitt sätt att kontroller­a att de är seriösa. Vad har de för motiv att konvertera? – En del vill anpassa sig till sitt nya hemland och den gällande religionen. Andra har tröttnat på islam och de stränga reglerna som styr privatlive­t. De föredrar kristendom­ens syn att var och en ordnar upp sitt förhålland­e till Gud på sitt eget sätt.

– Sedan finns det sådana som konvertera­r i hopp om att bytet av religion ska hjälpa dem att få asyl. För att visa Migri att det här är seriöst kräver jag att alla genomgår undervisni­ngen. Jag börjar med att fråga om motivet, sedan frågar jag varför de inte blir ateister. Svaret är i allmänhet att om de hela sitt liv varit muslimer så kan de inte bara med en gång upphöra att tro. De behöver en gud.

 ?? FOTO: BENGT SIGVARDSSO­N ?? SPLITTRAT. Hebrons gamla stadskärna är fragmenter­ad av israeliska bosättning­ar, vägspärrar, murar och låsta stålgrinda­r i stadsporta­rna. Det har inneburit att folklivet har dött ut och att många affärer har gått i konkurs.
FOTO: BENGT SIGVARDSSO­N SPLITTRAT. Hebrons gamla stadskärna är fragmenter­ad av israeliska bosättning­ar, vägspärrar, murar och låsta stålgrinda­r i stadsporta­rna. Det har inneburit att folklivet har dött ut och att många affärer har gått i konkurs.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? VILL SE EN FRAMTID I FRED. Ramez Ansara är arabisk pastor i Hertonäs församling och ser två separata stater som den enda realistisk­a lösningen. Men, säger han, om det ska lyckas måste palestinie­rna få full självständ­ighet och frihet att bygga upp sin...
FOTO: NIKLAS TALLQVIST VILL SE EN FRAMTID I FRED. Ramez Ansara är arabisk pastor i Hertonäs församling och ser två separata stater som den enda realistisk­a lösningen. Men, säger han, om det ska lyckas måste palestinie­rna få full självständ­ighet och frihet att bygga upp sin...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland