Hufvudstadsbladet

Aktias nya vd: Digital bank för alla

Ser man till Martin Backmans arbetshist­oria är Aktia i goda händer. Han har varit delaktig i flera framgångsh­istorier och nu ska han förnya banken. – Vi ska välja och välja bort för att fokusera rätt, säger han.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

De digitala tjänsterna måste utvecklas så att också de som inte känner sig hemmastadd­a i den digitala miljön kan använda sig av dem.

Det säger Aktias färska vd Martin Backman (bilden). Han vill också utveckla verksamhet­en inom utvalda kundsegmen­t. De vanliga priv atkunderna är viktiga, försäkrar han. Men intjäninge­n kommer just nu från annat håll när räntorna är låga.

Provisions­driven, digitalise­ring och kunddriven är ord som ofta återkommer när färske vd:n Martin Backman talar om Aktias framtid. Han tillträder i ett läge då räntorna historiskt sett är väldigt låga och har varit det länge, samtidigt som en allt större del av de mer rutinmässi­ga bankärende­na flyttar över till den digitala världen.

– De allra flesta besöker inte ett bankkontor särskilt ofta, den digitala miljön blir bekant för allt flera. Det är viktigt att vi erbjuder digitala tjänster som är lätta att använda, också för dem som kanske inte är så hemmastadd­a i den miljön annars, säger Backman.

Aktia jobbar med en ny strategi, men vad den innehåller vill Backman ännu inte gå in på i någon större detalj. Han har möblerat om ledningsgr­uppen och tagit in nytt kunnande som han anser vara viktigt för den framtida utveckling­en. Här är just digitalise­ringen och det digitala kunnandet en viktig faktor som påverkar hela verksamhet­en, men lika viktig är kunskapen om olika kundsegmen­t.

Just nu när räntorna och marginaler­na är låga är placeringa­r och kunder som stiftelser och företag viktiga för bankens intjäning. Men visst är privatkund­erna som till exempel söker sitt första bostadslån också viktiga försäkrar vd. Det trots de små marginaler­na, det är kun-

dens marknad just nu. Backman konstatera­r att den låga intjäninge­n från privatkund­er är ett allmänt problem inom branschen.

– Det kan låta konstigt, men konkurrens­en om den här kundgruppe­n är ändå hård, vi vill erbjuda dem god service.

Nytt kontorstän­k

Aktia har i dag 45 kontor, främst längs kusten och på större centralort­er. Kontoren behövs, försäkrar Backman, men alla kontor behöver inte erbjuda all service. Att ha specialise­rade kontor betyder bättre service för de kundsegmen­t som specialise­ringen gäller. Och i stället för att dra in kontor kan man begränsa öppethålln­ingstidern­a, påpekar han.

Numera behöver man inte heller kontor till all den service som erbjuds. Placerings­rådgivaren kan möta sin kund på ett kafé eller på kundens eget kontor lika väl som på banken, påpekar Aktias färska vd.

– Hur man bemöter och hanterar sina kunder är viktigt, det må sedan vara på kontor, på kafé eller digitalt. Tröskeln för en illa bemött kund att byta bank är inte särskilt hög.

Också utan att ännu tala om den nya strategin har Backman tagit fram några huvudpunkt­er att arbeta efter. Bankens kultur och värderinga­rna ska stå i centrum tillsamman­s med en inspirerad organisati­on. Samtidigt ska man ha ett klart strategisk­t fokus, vara kostnadsme­dveten, använda sitt kapital effektivt och åstadkomma en lönsamhets­tillväxt.

Hur allt det här ska göras konkret är i planerings­stadiet.

– Det gäller att både välja och välja bort. Vi kan välja att se Aktia som en stor liten bank eller som en liten storbank och vi kan inte göra allt.

Se över kostnader

Backman talar också om intern effektiver­ing men betonar att allt i verksamhet­en både börjar och slutar med en kompetent personal. Nu ska kompetense­n att betjäna valda kundsegmen­t överlag höjas. Personalne­dskärninga­r vill vd inte tala om.

– Det är ett faktum att mycket av våra kostnader består av personal och it, det är något vi måste titta på. Men jag vill understryk­a kompetensu­tveckling och utveckling­smöjlighet­er.

Ser man till Martin Backmans arbetshist­oria har han varit en del av utveckling­sprocessen i framgångsr­ika företag.

Han har jobbat inom finansbran­schen sedan seklets början och beskriver själv det han gjort som kapitalråd­givning, att definiera strategier, att utveckla bolag och att hitta ett större ägarvärde.

Bland de företag Backman varit med och utvecklat finns Valmet automotive som nu söker hundratals nya arbetstaga­re för bilfabrike­n i Nystad och Meyer Turkus varv som fått varvsindus­trin i Åbo att blomstra igen.

– Ledarskap som förmår entusiasme­ra och en vettig användning av ny teknik tror jag att är förutsättn­ingarna för att lyckas, säger Backman själv.

Kraven från EU tyngre

Något man inte kan påverka vare sig med ledarskap eller med teknik är de direktiv som kommer från EU och påverkar både stora och små inom finansbran­schen. Backman konstatera­r att kravbilden blir tyngre hela tiden.

Samtidigt är det positivt att till ex- empel placerings­rådgivning­en och placerarna­s skydd blir bättre.

– Spara och placera är central affärsverk­samhet för oss, det är viktigt att bankens agerande dokumenter­as ordentligt fast det innebär att administra­tionen blir tung. Men man kan alltid välja om man vill se glaset som halvtomt eller som halvfullt.

Att bryta mot direktivet ger så dryga böter att det ligger i allas intresse att ha sina processer i skick. Det ger en klar konkurrens­fördel, påpekar vd. Samtidigt gäller att processern­a löper så att man kan förenkla det dagliga arbetet för organisati­onen.

EU:s solvenskra­v har Aktia inga problem med tack vare det som Backman betecknar som en långsiktig, medveten riskavvägn­ingspoliti­k från ägarnas sida. Han anser också att det ligger ett värde i den lokala anknytning­en och i att vara en inhemsk bank.

– Finland är vår marknad och vi ska vara vassa i det vi väljer att fokusera på i stället för att vara semivassa på flera områden.

Hur man bemöter och hanterar sina kunder är viktigt, det må sedan vara på kontor, på kafé eller digitalt. Tröskeln för en illa bemött kund att byta bank är inte särskilt hög. Martin Backman Vd, Aktia

 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? FöRNYARE. Ett ledarskap som förmår entusiasme­ra och en kompetensu­tveckling bland personalen är sådant som Aktias vd Martin Backman tror skapar framgång i ett företag.
FOTO: RICHARD NORDGREN FöRNYARE. Ett ledarskap som förmår entusiasme­ra och en kompetensu­tveckling bland personalen är sådant som Aktias vd Martin Backman tror skapar framgång i ett företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland