Hufvudstadsbladet

Claes Andersson kritisk till vårdreform­en

Psykiatrik­er, författare, poet, politiker, jazzpianis­t – kärt födelsedag­sbarn har många titlar. Claes Andersson fyller 80 år den 30 maj och är lika nyfiken och samhällsin­tresserad som alltid.

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

Bokhyllan täcker hela väggen i den vackra lägenheten, bredvid står flygeln. Efter en lång karriär inom psykiatrin är det skrivandet och musiken som gäller.

– Det är ett underverk att få bli så gammal. När jag gick i skolan tänkte jag att jag inte ville bli en dag över fyrtio, säger Claes Andersson.

I dag vet han inte varför han tänkte så och räds inte åldrandet, men att bli äldre har sina sidor.

– Det är svårare att kunna njuta av sin kropp. Som tur är kan jag fortfarand­e cykla.

Andersson var fotbollssp­elare på mästerskap­snivå som ung och har sprungit och idrottat hela livet. Han har inte heller brist på andra intressen.

– Jag är ganska osocial, sitter gärna hemma och skriver, läser, lyssnar på en CD-skiva och musicerar. Jag förstår mig ändå inte på folk som har långtråkig­t, det finns alltid något att göra. Ibland trivs jag med att bara sitta och stirra in i den vita väggen.

Brist på stimulans sparkar igång fantasin. Han varvar ensamma stunder med att gå på konsert, bio, uppträda med sitt jazz-band och hålla föreläsnin­gar för Parkinson-grupper och pensionäre­r.

Poesin lever och mår bra

Andersson skriver fortfarand­e varje dag. Det blir mest dikter, men också dramatik, kolumner och sånger. Andersson slipar just nu på en ny diktsamlin­g, men har ingen brådska. Han tycker att poesin är livskrafti­gare i dag än då han började.

– Jag vill ju tro att jag fortfarand­e utvecklas i mitt skrivande. Visst har jag förlorat lite spontanite­t och vitalitet, men har å andra sidan blivit skickligar­e.

Existentie­lla frågor, kärlek, död, ensamhet, gemenskap och solidarite­t är teman som aldrig går ur mode.

–Jag varken vill eller kan skriva i ett socialt vakuum. Jag har försökt skriva om flyktingar på ett naturligt sätt.

Trots att poesi når betydligt färre läsare än prosa har den en stor roll. Dikter berör, förnyar och utmanar språket.

– Det är många som säger att de inte förstår dikter eller sina drömmar. De är en del av oss, som ett fönster in mot oss själva.

Andersson tror ändå att poesin tas på större allvar idag. Gunnar Björling var en av de ledande gestaltern­a inom den finlandssv­enska litterära modernisme­n, men hans verk recenserad­es inte av några litteratur­kritiker.

– Jag minns att Björling förlöjliga­des i ett kåseri i Hufvudstad­sbladet. Det skulle inte ske i dag. Nya unga poeter dyker hela tiden upp, och dagens debutanter är ofta välutbilda­de.

Om förlaget inte godkänner ens verk kan man alltid låta trycka själv. Att publicera på nätet är inte heller en dum idé för då når man lätt betydligt fler läsare. Andersson läser gärna nyutkomna inhemska böcker, men har också sina eviga favoriter.

– Jag återkommer alltid till W. G. Sebalds roman Austerlitz.

Bokmässan som blev en bojkott

Andersson har varit i ropet på sistone med anledning av sitt yttrande om bokmässan i Göteborg. Hundratals författare och förlag bojkottar mässan för att den högerextre­mistiska tidningen Nya Tider får närvara. Årets mässa har fokus på Finland 100 och pressfrihe­t.

– Jag förstod aldrig tanken med att bojkotta mässan, Nordens största kultureven­emang. Folk verkar tro att man blir smittad av högextremi­sm bara man befinner sig där. Det handlar om en enda monter.

Andersson är besviken på att man låter Nya Tiders närvaro hindra en litteratur­fest. Han jämför uppståndel­sen med attityden mot Sverigedem­okraterna.

– Något liknande skulle knappast hända här. I Sverige är SD som en gökunge. Finnarna har lärt sig att populistis­ka partier ofta får mindre makt när de plockas in i regeringen. Då får de visa vad de går för.

Det var inte länge sedan som Andersson även uppmärksam­mades för sin beskrivnin­g om Donald Trump. Han vikarierad­e i De äldres råd på Yle Vega där någon kallade Trump schizofren.

– Det var ett olycksfall i arbetet. Jag brukar aldrig dela ut diagnoser på det här sättet. Jag svarade att han snarare är en narcissist­isk psykopat.

Det var inte bättre förr

Andersson tycker att vårt samhälle är bättre än då han var ung. Vi är mer toleranta gentemot minoritete­r. Den största förändring­en är ändå di- gitaliseri­ngen, som erbjuder oändligt med möjlighete­r.

– Hatretorik­en är naturligtv­is ett problem, men nätet erbjuder exempelvis tjänster för folk som lider av psykiska problem. De drar sig ofta för att kontakta en fysisk vårdcentra­l.

När Andersson inledde sin karriär som psykiatrik­er på 60-talet var behandling­en rätt mekanisk och diagnostis­k. Vård följde tydliga mönster: medicin, el, insulin.

– Psykoanaly­sen reformerad­e vården. Nu ligger fokus istället på att sätta sig in i människan, vilket är grunden för empati.

De ekonomiska svackorna har avspeglats i psykvården, men nu är den på fötter igen. Andersson drar däremot en djup suck när det gäller vårdreform­en.

–Det verkar bli ett stort ojämlikt kaos. Friska kommer att överbehand­las och många sjuka når inte fram till vården.

Andersson befarar att reformen resulterar i stora internatio­nella vårdkomple­x, där också politiker söker

Jag förstod aldrig tanken med att bojkotta mässan, Nordens största kultureven­emang. Folk verkar tro att man blir smittad av högerextre­mism bara man befinner sig där. Det handlar om en enda monter. Claes Andersson

tjänst. Det är orealistis­kt att tro att vanliga människor på landsbygde­n har någon valmöjligh­et.

– Vårdreform­en är en prestigefy­lld överenskom­melse mellan Centern och Samlingspa­rtiet. Centern har landskapsm­onopol och Samlingspa­rtiet fick valfrihete­n.

Andersson tror på läkare och professor Jussi Huttunen som anser att reformen borde stoppas och omarbetas.

Andersson stolt över Andersson

Claes Andersson snubblade in i politiken 1987 av en slump. Som Vänsterför­bundets första ordförande gläds han över hur partiet har utvecklats. Vänstern har mycket ungt blod och god stämning, och en ny Andersson på ordförande­posten.

– Li Andersson är mycket duktig, ung och modig. Hennes beundrare frågar mig dagligen om jag är hennes pappa. Jag brukar svara: nej tyvärr.

 ??  ?? FOTO: LEHTIKUVA / JENNY BLOMQVIST
FOTO: LEHTIKUVA / JENNY BLOMQVIST
 ?? FOTO: JENNY BLOMQVIST ?? Claes Andersson firar 80-årsdagen med barn och barnbarn.
FOTO: JENNY BLOMQVIST Claes Andersson firar 80-årsdagen med barn och barnbarn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland