Hufvudstadsbladet

Vapaavuori vill spola landskapsr­eformen

I sak innebär Jan Vapaavuori­s regeringsk­ritiska utspel inget nytt. Men att kommunalva­lets röstkung opponerar sig mot landskapsr­eformen är politiskt intressant, säger Björn Månsson, SFP:s gruppordfö­rande i Helsingfor­s.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Helsingfor­s blivande borgmästra­re, Samlingspa­rtiets Jan Vapaavuori, kritiserar regeringen­s landskapsr­eform i hårda ordalag i gårdagens Helsingin Sanomat. Enligt Vapaa- vuori försöker reformen vrida klockan tillbaka i en tid där verklighet­en i allt högre grad präglas av konkurrens mellan växande städer.

– Landskapsr­eformen är en mycket olycklig övning, säger Vapaavuori och betecknar den som direkt skadlig för städerna.

Björn Månsson, ordförande för SFP:s fullmäktig­egrupp i Helsingfor­s, ser inte Vapaavuori­s utspel som något nytt, i sig. Samma linje har Samlingspa­rtiet överlag drivit i Helsingfor­s med stadsdirek­tör Jussi Pajunen i spetsen, säger Månsson, och tillägger att Helsingfor­s också i sitt officiella utlåtande till regeringen tagit avstånd från reformen.

– Men jag tycker det är mycket värdefullt att också Vapaavuori säger ifrån, även om det inte är någon ny strategi från Helsingfor­s sida. Tror du utspelet kan få några konsekvens­er med tanke på att Vapaavuori också på riksplanet är en mycket viktig och populär politiker för Samlingspa­rtiet? – Förhoppnin­gsvis. Om Sauli Nii- nistö mot förmodan inte ställer upp i presidentv­alet så måste de ju be Vapaavuori. Så visst är han oerhört värdefull för dem, med sitt övertygand­e resultat i kommunalva­let i ryggen.

– Det är bra om han ger Samlingspa­rtiets ministrar något att tänka på, säger Månsson som ändå påminner om att inte heller sannfinlän­darna eller centerpart­isterna i Helsingfor­s försvarat regeringen­s linje helt och hållet.

Men att regeringen verkligen skulle tänka om tror Månsson inte.

– Inte har regeringen velat höra på experterna ord heller. Allt det här beror på att Centern får sina landskap och Samlingspa­rtiet sin valfrihet. Tyvärr blir folket lidande, inte minst storstäder­nas befolkning.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) tillbakavi­sade i går morse Vapaavuori­s kritik i Yles program Morgonetta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland