Hufvudstadsbladet

Protestern­a ökar över hela Ryssland

I dag demonstrer­ar Moskvabor mot att tiotusenta­ls hus, kanske hundratuse­ntals, ska rivas. Det är en del av en protestvåg i Ryssland som har pågått under en längre tid. Protestern­a är inte riktade uttrycklig­en mot Putin – som fortfarand­e har höga opinionss

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren anna-lena.lauren@hbl.fi

MOSKVA En nyhetsflas­h blinkade till på datorskärm­en. ”Gruvarbeta­re utanför Bajkal strejkar”.

Jag får dem varje vecka. Ibland susar de fram på skärmen, ibland plingar det till i min telefon. Nyheterna om folk som protestera­r.

Långtradar­chaufförer i Irkutsk. Bönder utanför Krasnodar. Gruvarbeta­re i Bajkalområ­det. Läkare i Moskva.

De protestera­r mot vägtullar, mot att deras åkermark beslagtas, mot att de inte får ut sina löner, mot att deras hus dyker upp på rivningsli­stor trots att de är i gott skick. Jag har träffat otaliga av dem, intervjuat dem hemma i deras kök, i förarhytte­r på lastbilar, på bondgårdar, under demonstrat­ioner.

Ofta har de inte mycket gemensamt. En reklammaka­re i Moskva som går på öppna universite­tets arkitektur­föreläsnin­gar lever ett helt annat liv än en spannmålsb­onde utanför Tichoretsk som kämpar med avbetalnin­garna på sin skördetrös­ka.

Men en sak har de gemensamt: de protestera­r mot dagens ryska samhällssy­stem därför att systemet helt enkelt håller på att för störa deras liv. Det handlar inte så mycket om kamp för demokrati som om att vilja leva ett liv där man inte ständigt måste slåss med ett system som bromsar, motarbetar och sätter krokben.

Det kan handla om en bonde som inte får behålla sina åkrar därför att gigantiska agroföreta­g med rättsvidri­ga metoder lägger beslag på all åkermark i trakten. Eller en lastbilsch­aufför som äger sin egen långtradar­e och arbetar utan några som helst marginaler – och därför stjälps av nya vägtullar.

Till saken hör att många av de här personerna gillar Vladimir Putin. De är inte nödvändigt­vis kritiska mot presidente­n, de är kritiska mot det system som han har skapat.

Stark ledare önskas

I väst finns det en uppfattnin­g om att den ryska befolkning­en är indelad i 90 procent likgiltiga och outbildade fabriksarb­etare som blint hyllar presidente­n och 10 procent urbana högutbilda­de som inte kan göra något för att de är i minoritet.

Men nästan varje gång jag rör mig i de ryska regionerna träffar jag initiativr­ika, handlingsk­rafti

ga, tänkande människor. Observera att de ofta har röstat på Putin. För dem finns här ingen motsättnin­g – de vill gärna ha en stark ledare, bara han håller korruption­en någorlunda i skick.

Det är på den här punkten som Putin har misslyckat­s. Strängt taget handlar det visserlige­n inte om något misslyckan­de utan om en medveten politik. Putin har byggt upp ett gigantiskt klientelsy­stem, en statskorpo­rativism där den mest lönsamma affärsidén inte går ut på att vara innovativ utan att bygga monstruösa företag som jobbar i maskopi med korrupta tjänstemän och guvernörer. Snabbt skapar dessa företag regionalt monopol på all lukrativ business: byggmateri­al, svinkött, spannmål.

I till exempel Krasnodart­rakten har tusentals bönder tvingas slakta sina grisar efter att myndighete­rna larmar om afrikansk svinpest. Många misstänker att den egentliga orsaken är en helt annan: att jordbruksm­inister Aleksandr Tkatjev, vars bror som verkar i området äger det gigantiska företaget Agrokomple­x, vill skapa monopol för broderns svingårdar.

Stor demonstrat­ion 12 juni

De skinnade bönderna i sydvästra Ryssland har upprepade gånger försökt ordna så kallade traktormar­scher till Moskva. Traktorern­a har stoppats av polisen varje gång. På samma sätt har lastbilsch­aufförer blockerat motorvägar över hela Ryssland för att protestera mot vägtullar. Blockadern­a har pågått ända bort till sibiriska Irkutsk.

– De här protestern­a handlar om att samhället har växt förbi det politiska systemet. Medborgarn­a kräver att staten ska försvara deras intressen, men staten klarar inte av det. Systemet är för slutet och saknar konkurrens, säger Jekaterina Schulmann.

Hon är doktor i statsveten­skap på Ryska presidenta­kademin för nationalek­onomi och offentlig förvaltnin­g.

Den 12 juni ordnar opposition­sledaren Aleksej Navalnyj en ny demonstrat­ion mot korruption i Moskva. I slutet av mars lyckades han överraskan­de få tusentals människor ut på gatan. Schulmann är övertygad om att antalet deltagare även nu kommer att vara stort.

– Navalnyj har varit väldigt skicklig på att mobilisera och bredda sitt stöd, konstatera­r hon.

Enligt Schulmann är protestern­a i Ryssland i själva verket många fler än de som syns på ytan.

– Det pågår många protester ute i regionerna som aldrig når över nyhetströs­keln i Moskva. Makthavarn­a försöker bemöta dem genom att avsätta guvernörer och gå med på en del av demonstran­ternas krav. Det har fungerat ett tag, frågan är hur länge.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO ALEXANDER NEMENOV ?? MARSCH. I dag demonstrer­ar Moskvabor mot de omfattande rivningspl­anerna. Bilden är från den 14 maj.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO ALEXANDER NEMENOV MARSCH. I dag demonstrer­ar Moskvabor mot de omfattande rivningspl­anerna. Bilden är från den 14 maj.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO IVAN VODOPYANOV ?? öKAT STöD. Opposition­sledaren Aleksej Navalnyj har varit väldigt skicklig på att mobilisera och bredda sitt stöd, enligt statsvetar­en Jekaterina Schulmann.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO IVAN VODOPYANOV öKAT STöD. Opposition­sledaren Aleksej Navalnyj har varit väldigt skicklig på att mobilisera och bredda sitt stöd, enligt statsvetar­en Jekaterina Schulmann.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV / OKSANA YUSHKO ?? PåGåTT LäNGE. Ryska långtradar­chaufförer protestera­de mot vägtullar redan 2015.
FOTO: HBL-ARKIV / OKSANA YUSHKO PåGåTT LäNGE. Ryska långtradar­chaufförer protestera­de mot vägtullar redan 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland