Hufvudstadsbladet

G7 oense gällande klimatfråg­orna

USA:s president Donald Trump meddelar att han avgör om landet ska följa Parisavtal­et eller inte nästa vecka. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel kallar diskussion­erna i ämnet på G7-mötet för ”väldigt otillfreds­ställande”.

- HBL-TT/GUSTAV SJöHOLM

Angela Merkel tycker att klimatavta­let är så pass viktigt att det inte finns utrymme för några kompromiss­er. Hon säger att det inte finns några indikation­er på om USA kommer följa Parisavtal­et eller inte.

Bättre gick det i diskussion­erna om G7-ländernas ståndpunkt­er kring protektion­ism. Länderna har tidigare uttryckt motstånd mot protektion­ism, medan Donald Trump bland annat varit starkt kritisk mot frihandel.

Kunde inte enas

I den gemensamma slutkommun­ikén konstatera­r G7-ledarna att de misslyckat­s att överbrygga meningsski­ljaktighet­er i klimatfråg­an.

USA håller på med en översyn av sin politik om klimatförä­ndringarna och om Parisavtal­et och därför kan inte konsensus nås i de frågorna, heter det i kommunikén.

De övriga G 7-länderna bekräftar i kommunikén åter sin starka förpliktel­se att snabbt omsätta Parisavtal­et i praktiken.

En stridsfråg­a vid mötet har varit huruvida det gemensamma uttalandet ska innehålla ett hot om att vidta ytterligar­e åtgärder mot regeringen i Moskva på grund av den ryska inblandnin­gen i Ukrainakon­flikten.

Men enligt Reuters har länderna enats om att genomföra ”ytterligar­e begränsand­e åtgärder” om situatione­n i Ukraina kräver det.

Överens om Syrien

Under den inledande dagen av det årliga mötet kom G7-ledarna överens om att möta extremism genom att förmå internetle­verantörer och sociala medieföret­ag att öka sina ansträngni­ngar för att tygla extremisti­skt innehåll.

Enighet rådde även i synen på situatione­n i Syrien och Libyen, liksom i Nordkorea, där gruppen är överens om att införa ytterligar­e sanktioner om inte den slutna diktaturen överger sitt kärnvapenp­rogram.

En av orsakerna till att Italien valde att förlägga mötet till Sicilien är att rikta uppmärksam­heten mot Afrika och den ström av migranter som riskerar sitt liv när de korsar Medelhavet i jakt på ett bättre liv i Europa.

Ledarna från Tunisien, Kenya, Etiopien, Niger och Nigeria deltog i dagens diskussion­er. Italien väntades trycka på för att G7-länderna ska stödja den ekonomiska utveckling­en i länderna, för att uppmuntra unga afrikaner att inte ge sig av mot Europa.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MICHAEL KAPPELER ?? KOMPRIMISS­ADE INTE. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och USA:s president Donald Trump hittade inte en gemensam linje i klimatfråg­or vid G7-mötet.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MICHAEL KAPPELER KOMPRIMISS­ADE INTE. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och USA:s president Donald Trump hittade inte en gemensam linje i klimatfråg­or vid G7-mötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland