Hufvudstadsbladet

Bolotowsky begravde kroppar i Sinai

Historia – Sinai såg ut som bilderna från Raatteen tie. Döda kroppar, krigsmater­iel och skrot kilometer efter kilometer så långt ögat såg. Det var vi frivilliga som fick röja upp. Det berättar Gideon Bolotowsky om sitt sexdagarsk­rig. Han var med.

- STAFFAN BRUUN staffan.bruun@gmail.com

Tidigare ordförande­n för Judiska församling­en i Helsingfor­s, Gideon Bolotowsky, blir entusiasti­sk då han blir tillfrågad om en HBL-intervju för att femtio år förflutit sedan sexdagarsk­riget 1967.

– Jag kan berätta, emedan jag var med, säger Bolotowsky då vi träffas på kafé i Munksnäs.

Egentligen bor Bolotowsky numera i Berlin, men han är på besök i hemlandet. Det visar sig att han mycket väl minns de dramatiska vårdagarna 1967.

– I maj blev krigsretor­iken i Mellanöste­rn allt hätskare. När Egyptens president Nasser bad FN-observatör­erna i Sinai resa hem och blockerade hamnstaden Eilat visste vi att kriget var oundviklig­t.

Medlemmarn­a i den judiska ungdomsför­eningen och i den judiska akademiska klubben följde med spänning med utveckling­en.

– Redan i maj 1967 samlades vi och skrev på en förbindels­e att åka till Israel som frivilliga om krig bryter ut. Jag var nitton år då, lika gammal som min pappa 1941 när han skickades att kriga mot Röda armén vid Svir. Att ställa upp för Israel var ganska självklart. Araberna hotade förgöra Israel, det var en kamp för landets överlevnad.

Idén att kriga för Israel var inte ny i Finland.

– Redan 1948 åkte finländska frivilliga till Israel för att delta i frihetskri­get. De var vana krigare som hade slagits för Finland 1939–1944 och därför gjorde väl ifrån sig. Det fanns därför en tradition bland Finlands judar att ställa upp.

Då sexdagarsk­riget bröt ut den 5 juni gjorde Gideon Bolotowsky sig redo att resa tillsamman­s med tjugo kamrater.

– Felet var att kriget tog slut så snabbt. Vi hann aldrig fram. Jag minns att vi på resan ner mellanland­ade i Zürich. Där träffade vi tv-journalist­en Knud Möller som hade rapportera­t om kriget för Yle. Han var på väg hem och frågade ”kriget är slut, vad har ni där att göra?”

Men ni fortsatte till Israel?

– Jo, vi stannade där i tre månader och kom hem först i slutet av augusti. Till en början utnyttjade­s vi som civiltjäns­tgörare. Vårt jobb var att bärga frukt. Men efter någon vecka insåg militärled­ningen att de kunde ha bättre nytta av oss. Vi skickades till Sinai för att röja upp.

– Sinai såg ut som bilderna från Raatteen tie 1939. Döda kroppar, krigsmater­iel, kanoner, stridsvagn­ar, och skrot så långt ögat såg. Vårt jobb var att tillsamman­s med egyptiska krigsfånga­r först begrava de döda och sedan sortera ut användbara vapen som såldes vidare med god förtjänst.

Bodde på Hilton

När kommenderi­ngen var över i Sinai flyttade finländarn­a till främst Jerusalem och Tel Aviv.

– Det fanns inga turister i Israel så vi kunde bo nästan gratis på bland annat lyxhotelle­t Hilton i Tel Aviv. Vi reste runt på Västbanken. Överallt i palestinsk­a hem flaggade man med vit flagg. Det var helt riskfritt att gå in i de arabiska städerna och byarna, sätta sig på kafé och dricka gott turkiskt kaffe. Vi reste till Jeriko, Nablus och såg platser som kunde vara livsfarlig­a att besöka i dag.

Om palestinie­rna var uppgivna så var israelerna euforiska över den snabba och totala segern. Få anade 1967 att den dagens frontlinje­r skulle gälla än i dag, med undantag för Sinai som Israel returnerat till Egypten. Israel fortsätter att ockupera Västbanken och Golanhöjde­rna. Någon fred är inte i sikte och Gideon Bolotowsky tror att Israels armé aldrig kommer att dra sig ifrån Jordanflod­ens västra strand, än mindre lämna ifrån sig hela Västbanken.

– Golanhöjde­rna som är så gott som obebodda utgör inget hinder för fred. Och Syrien är inte i dag en motpart som Israel behöver ta på allvar, landet har i praktiken upphört att existera. Västbanken inklusive östra Jerusalem däremot har i dag en halv miljon judiska bosättare. Ingen israelisk regering kommer någonsin att ge hela området ifrån sig. Kan man glömma allt prat om en tvåstatslö­sning? – Tänk efter själv, det bor i dag 1,5 miljoner palestinie­r i Israel och 0,5 miljoner judar på Västbanken. Om man inför ett självständ­igt Palestina, vad händer då med bosättarna? Ska de få palestinsk­t pass? Vill de ha det? Säkerligen inte, de vill vara israeler.

– När palestinie­rna talar om en tvåstatslö­sning borde de äntligen bli realister och erkänna läget. Tidigare utrikesmin­ister Abba Eban sade en gång att palestinie­rna aldrig missat en chans att missa en chans. Så är det, för varje förhandlin­g får palestinie­rna sämre villkor som de förkastar. Att det är synd om palestinie­rna är jag den första att medge. De är vid sidan av kristna araber konflikten­s stora förlorare. Är Israels mål att utvidga bosättning­arna och en dag ta hela Västbanken? – Nej, ett demokratis­kt Israel kan inte göra det för då får de över två miljoner palestinie­r till på köpet. Och dem kan de aldrig bevilja fulla medborgerl­iga rättighete­r med rösträtt. En palestinsk stat kanske en dag grundas i någon form. Men av säkerhetss­käl kan den inte få full självständ­ighet utan någon form av autonomi. Demilitari­sering är ett centralt villkor. Kommer Gaza att förbli ett gigantiskt flyktinglä­ger för all framtid? – Det är svårt att se någon ljusning på grund av de radikala stämningar­na. Den bästa garantin för fred är en växande medelklass. Den som har kylskåpet fullt med mat, tv, bil och barn som får gå i skola med hopp om en bättre framtid vill inte veta av radikala lösningar som hotar slå sönder allt. Men är det inte Israel som slår sönder Gazas sjukus, vägar och skolor så fort palestinie­rna börjar få drägliga förhålland­en? – Jo, men det beror på att radikala palestinie­r skjuter raketer från Gazas sjukhus och skolgårdar in i Israel. De vet själva att följden är vedergälln­ingar. Sluta skjuta så lämnar israelerna Gaza i fred. Kommer någon om 50 år att göra en identisk text och skriva att läget efter vapenstill­eståndet 1967 har stått fast i hundra år? – Nej, för krassa ekonomiska fakta kommer ifatt arabländer­na. Ingen utveckling sker i dem, det svarta Afrika har i dag en snabbare tillväxt. Syrien, Irak och Egypten har fullt upp med interna problem och utgör inget hot mot Israel. Att Israel i dag med Donald Trump i Vita huset skulle göra eftergifte­r är otänkbart.

– Oljevapnet bet en tid och fick västledare att buga sig för arabländer­na, men den tiden är också över. Strävan efter fred i Mellanöste­rn har mycket lite med Israel att göra. Det är hatet mellan sunnir och shiiter i kombinatio­n med en total brist på demokrati som ligger bakom våldsamhet­erna i arabvärlde­n. Och hur man ska lösa den saken har jag ingen aning om.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? HANN INTE FRAM I TID. Gideon Bolotowsky hörde till de finländska judar som åkte till Israel som frivilliga under sexdagarsk­riget. Han kom fram först när kriget var över, men stannade i tre månader och hörde till dem som fick röja upp efter striderna i...
FOTO: CATA PORTIN HANN INTE FRAM I TID. Gideon Bolotowsky hörde till de finländska judar som åkte till Israel som frivilliga under sexdagarsk­riget. Han kom fram först när kriget var över, men stannade i tre månader och hörde till dem som fick röja upp efter striderna i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland