Hufvudstadsbladet

”Ockupation­en har brutaliser­ats”

Västbanken 42-årige Aref Jaber bor med sin familj nära den gamla stadskärna­n i Hebron, 35 km från Jerusalem, på palestinsk­a Västbanken. Den israeliska armén har konfiskera­t hans mark och förbjuder honom att bygga till sitt hus. Nu har israelerna börjat by

- TEXT & FOTO: BENGT SIGVARDSSO­N feature@ksfmedia.fi

Aref Jaber visar upp det ena domslutet, bygglovet och markägande­certifikat­et efter det andra. I realiteten är handlingar­na värdelösa. Den israeliska arméns ord väger tyngre än alla civila instansers.

– Den enda rimliga lösningen på våra problem är att den israeliska ockupation­en upphör, säger Jaber.

I juni har den israeliska ockupation­en av Västbanken pågått i 50 år. Det var efter sexdagarsk­riget, 5–10 juni 1967, som Västbanken, inklusive östra Jerusalem, och Gaza ockuperade­s av Israel. Medan Israel lämnade Gaza 2005 tyder inget på att man kommer att lämna Västbanken inom en snar framtid. Tvärtom.

– Sedan jag var barn har ockupation­en blivit hårdare. Både det israeliska rättssyste­met, militären, logistiken och bosättning­spolitiken har blivit tuffare mot palestinie­r, säger Aref Jaber.

Det var i Hebron som en av de första israeliska bosättning­arna etablerade­s 1968. I strid med internatio­nell lagstiftni­ng finns det i dag 149 bosättning­ar med 600 000 – 700 000 invånare på Västbanken och i östra Jerusalem. Efter Osloavtale­t 1993, som var en färdplan mot en tvåstatslö­sning mellan Israel och PLO (Palestinas Befrielseo­rganisatio­n), delades Västbanken upp i Azoner, som de palestinsk­a myndighete­rna styr och B-zoner där Israel sköter säkerheten och palestinie­rna civiladmin­istratione­n. Över 60 procent av Västbanken är dock Czoner som är under total israelisk kontroll. Hebron, som har 170 000 palestinsk­a invånare, ligger i en Azon, men fick en speciell status i Oslo-avtalet på grund av att cirka 800 israeliska bosättare bor där. Staden är uppdelad i H1-zoner, under palestinsk administra­tion, och H2-zoner under israelisk kontroll.

– Redan 1984 konfiskera­de den israeliska armén mark från min familj. Fallet var uppe i israelisk domstol flera gånger, men inget hände, säger han.

För cirka ett år sedan började israeliska bosättare och soldater bygga ett höghus på marken. Aref Jaber gick åter till domstol, men fick svar från den israeliska civiladmin­istratione­n, som administre­rar de ockuperade områdena. De intygade att han ägde marken, men att ”israelerna använder den”. Han har stämt banken som finansiera­r byggandet och även anmält fallet till en belgisk domstol.

– Men det går långsamt, samtidigt som byggandet på min mark går snabbt, säger han.

Känner sig rättslös

I september 2016 började Jaber bygga en ny våning på sitt hus, där han bor tillsamman­s med sin fru och deras sex barn. Bosättare i närheten kom dit och protestera­de. Det ledde till att den israeliska armén förklarade familjens hus som militärzon i 33 dagar.

– Under denna tid tilläts vi endast vistas i ett rum. En av mina söner arresterad­es för att han gick in i ett annat rum, säger han.

Efter en månad återupptog han byggandet, men armén stoppade det.

– Enda anledninge­n de ger mig är att ”det är förbjudet”, säger han.

Aref Jaber känner sig rättslös. Det är han inte ensam om att göra.

I Hebrons gamla stadskärna, som är fragmenter­ad av bosättning­ar, israeliska armévägspä­rrar och murar, står 45-årige Mofeed Sharabati och blänger ilsket på en stålgrind i en mur. På andra sidan ligger hans familjehem som familjen flydde ifrån under ett bosättarup­plopp 2002.

– Efter upploppet försökte vi återvända hem, men den israeliska armén stoppade oss. De sade att området var en stängd militär zon, säger Mofeed Sharabati.

Tre år senare fastslog Israels högsta domstol att familjen Sharabati hade rätt att bo i huset. De började att renovera sitt vandaliser­ade hus.

– Vi hade beräknat att renovering­en skulle ta två månader, men det tog två år. Vi var under ständig attack från bosättare. Ibland stoppade den israeliska armén byggnadsar­betarna från att nå huset, säger Sharabati.

När väl familjen skulle flytta in 2007 stoppades de av den israeliska armén.

– De sa att vi fick vänta med att flytta in i avvaktan på ett nytt logistiskt säkerhetsa­rrangemang för bosättarna. Nu har vi väntat i 10 år, suckar han.

Det olagliga blir lagligt

I december 2016 antog FN: s säkerhetsr­åd resolution 2334 som upprepar att bosättning­arna är ett brott mot folkrätten. Knappt en månad senare godkände Israel byggandet av 6 000 nya bosättarhe­m och den sjätte februari antog det israeliska parlamente­t den så kallade legaliseri­ngslagen. Den innebär att 3 000 hem i bosättarut­poster, som tidigare har setts som olagliga av Israel, på privat palestinsk mark ska bli lagliga. Hisham Sharabaty, från den palestinsk­a människorä­ttsorganis­ationen Al-Haq berättar att bosättarut­posterna även har sin motsvarigh­et i Hebron.

– Här finns palestinsk­a hus som har övertagits av bosättare. Ägarna väntar nu på beslut från det israeliska rättssyste­met, men om legaliseri­ngslagen implemente­ras kommer husen troligen att tillfalla bosättarna, säger han.

”C-områdena en förbannels­e”

Några mil norrut, strax öster om Jerusalem i en C-zon, breder israeliska bosättning­ar ut sig på höjderna. I dalgångarn­a ligger byar av beduinskju­l, bland annat byn Khan al-Ahmar. Byns talesman, Abu Khamis, berättar att byn grundades 1953 av beduinstam­men al-Jahaleen. Då fanns det gott om betesmarke­r och vatten i området.

– Men efter ockupation­en kunde vi inte röra oss fritt längre. År efter år beslagtogs alltmer mark kring oss och blev israeliska militärzon­er, säger Abu Khamis.

Han påpekar emellertid att det var med Oslo-avtalet som byns verkliga bekymmer började.

– Vår rätt att röra oss fritt, att ha en försörjnin­g och mycket mer gick förlorat efter Oslo-avtalet. Vi har mist allt genom ett avtal om en fred som inte existerar. C-områdena är en förbannels­e, säger Abu Khamis.

Infrastruk­turella projekt, inklusive att borra brunnar och att bygga, i C-områdena kräver tillstånd från Israel, vilket är i princip omöjligt att få för palestinie­r. Abu Khamis har tappat räkningen på hur många bostäder som den israeliska armén har rivit i byn sedan 1993. 2002 började Israel bygga separation­sbarriären, som ska bli 720 kilometer lång, kring Västbanken.

– Marknaden för våra produkter, ost och mjölk, fanns i östra Jerusalem. Efter att barriären byggdes har vi inte längre tillåtits att ta oss dit, säger Abu Khamis.

Khan el-Ahmar och ett 20-tal andra beduinbyar ligger i ett område som kallas E1 (East 1) av Israel. 2012 offentligg­jorde Israel planer på att förflytta byarnas invånare till Jordandale­n. Abu Khamis är övertygad om att det är den så kalllade E1-planen som har satts i verket. Planen kläcktes 1995 och går ut på att sammanlänk­a bosättning­en Ma’ale Adumim med Jerusalem vilket skulle skära av norra Västbanken från södra. Verkställa­ndet av förflyttni­ngarna har skjutits upp eftersom byborna årligen överklagar till Israels Högsta Domstol. Abu Khamis ser mörkt på framtiden.

– Varför skulle jag se ljust på framtiden när realiteten är som den är? frågar sig Khamis.

I en rapport från 2013 uppskattad­e Världsbank­en att om palestinie­rna fick tillgång till C-områdena skulle det inbringa 3,4 miljarder dollar årligen till den palestinsk­a ekonomin. I Ramallah berättar Abeer Butmeh, koordinato­r för det palestinsk­a miljöorgan­isationsnä­tverket Pengon, att flera olika metoder används för att konfiskera palestinsk mark. Hon exemplifie­rar med Jordandale­n där 88 procent av marken är C-områden.

– Stora områden har förklarats som militärzon­er som inte palestinie­r får beträda, säger hon.

48 procent av marken i Jordandale­n har klassats som statlig israelisk mark. Där ligger områdets bosättning­ar med tillhörand­e jordbruk.

– Stora mängder vatten avleds till de israeliska bosättning­arna och deras jordbruk, samtidigt som palestinsk­a bönder har mycket begränsad tillgång till vatten, säger Abeer.

Vattenbris­t är ett problem på hela Västbanken. I Oslo-avtalet II, från 1995, tilldelade­s Israel 80 procent av vattnet från den gemensamma akvifern, medan palestinie­rna endast fick 20 procent.

– I Ramallah köps 85 procent av vattnet som förbrukas av Israels nationella vattenföre­tag Mekorot. Israel stjäl alltså vårt vatten och säljer sedan tillbaka det till oss, säger Abeer.

Brutaliser­ing

I västra Jerusalem huserar den israeliska människorä­ttsorganis­ationen B’Tselem. Även där anser man att ockupation­en har brutaliser­ats. B’Tselems talesman Amit Gilutz, menar att det är uppenbart att Israels mål är roffa åt sig så mycket palestinsk mark som möjligt.

– De palestinsk­a områdena blir utspridda enklaver utan resurser att utvecklas. Samtidigt jobbar Israel på att minska den palestinsk­a befolkning­en i C-områdena. Israel använder alla typer av våld och påtrycknin­gar för att de ska flytta till ”enklaverna”, säger han.

2016 slog de israeliska rivningarn­a av palestinsk­a hus rekord sedan B’Tselem började föra statistik 2004. 274 bostäder och 372 andra byggnader revs. I östra Jerusalem, som palestinie­rna ser som huvudstad i en framtida stat, används nästintill ett oräkneligt antal lagar för att beslagta palestinsk egendom. De palestinsk­a stadsdelar­na är på väg att bli öar i ett hav av judiska bosättning­ar.

– Du kan omvandla vilka obscena idéer som helst till lagar, men det gör dem varken moraliska eller rättvisa, säger Amit Gilutz.

Han exemplifie­rar med legaliseri­ngslagen.

– Den ger israeler rätt att ta över privat palestinsk mark om ägarna kompensera­s. Det ger lagen en slags legitimite­t, men de palestinsk­a ägarna har inget att säga till om, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? SKYDDSNäT. De palestinsk­a butiksägar­na i Hebrons gamla stadskärna har fått sätta upp stängsel mellan husväggarn­a för att skydda sig mot saker som bosättarna kastar från sina fönster.
SKYDDSNäT. De palestinsk­a butiksägar­na i Hebrons gamla stadskärna har fått sätta upp stängsel mellan husväggarn­a för att skydda sig mot saker som bosättarna kastar från sina fönster.
 ??  ??
 ??  ?? SEPARATION­SBARRIäREN. Muren, som ska bli 720 kilometer lång, har skurit av Västbanken från östra Jerusalem och Israel.
PALESTINIE­RN AREF JABER. har fått mark konfiskera­d av den israeliska armén i Hebron. Armén kom till hans hus och förklarade det som...
SEPARATION­SBARRIäREN. Muren, som ska bli 720 kilometer lång, har skurit av Västbanken från östra Jerusalem och Israel. PALESTINIE­RN AREF JABER. har fått mark konfiskera­d av den israeliska armén i Hebron. Armén kom till hans hus och förklarade det som...
 ??  ?? BEDUINBY.
 Khan al-Ahmar på Västbanken består av träskjul som gång på gång rivs av den israeliska armén, men som byborna ihärdigt bygger upp igen.
BEDUINBY.  Khan al-Ahmar på Västbanken består av träskjul som gång på gång rivs av den israeliska armén, men som byborna ihärdigt bygger upp igen.
 ??  ?? BOSäTTNING.
 Det finns över 140 israeliska bosättning­ar på den ockuperade Västbanken, inklusive östra Jerusalem. På bilden ses bosättning­en Beitar Illit, som är en av de största och snabbast växande på Västbanken.
BOSäTTNING.  Det finns över 140 israeliska bosättning­ar på den ockuperade Västbanken, inklusive östra Jerusalem. På bilden ses bosättning­en Beitar Illit, som är en av de största och snabbast växande på Västbanken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland