Hufvudstadsbladet

Abstraktio­nernas adel

I mina ögon var Mauno Koivisto en stor politiker. Han grunnade, analyserad­e och lät besluten ta tid då tiden fanns. Men han handlade snabbt när läget krävde.

- TORBJöRN KEVIN f.d. chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

När historiker­n Laura Kolbe häromdagen i radion ombads rangordna våra presidente­r nämnde hon Kekkonen, Paasikivi och Mannerheim men lämnade osagt om hon rankar Koivisto framför Ahtisaari.

Det är en närapå meningslös hantering att jämföra presidente­r som har fungerat vid dramatiskt olikartade tider, men hon ville kanske inte vara oartig i direktsänd­ning (fostrad som hon är i den Klingeska skolan).

Jag reagerade på att Koivisto inte lyftes högre i rangordnin­gen. För mig var han idealtypen av en politisk ledare. Mauno Koivisto var en utpräglad intellektu­ell. Han odlade de abstraktio­ner som också i politiken är helt nödvändiga om vi vill förstå skeendet. Han var en sökande läsare som lärde sig språk för att få tillgång till originalkä­llor. Han skrev egna böcker och – besläktat med skrivandet – han kallade in andra politiker till diskussion­er som i praktiken blev den sökandes monolog.

Med andra ord: Mauno Koivisto tänkte i ordets mångsidiga­ste mening.

● För politiska journalist­er blev det Koivistosk­a sökandet inte sällan för komplicera­t. Man befann sig i samma tid men inte i samma intellektu­ella rum. Alltså skapade man myten att Koivisto uttryckte sig snårigt och svårtydbar­t.

Koivisto reagerade starkt på vad han definierad­e som av journalist­er genererade ”sanningar”. Han svarade ofta med en motfråga och tänkte vidare längs den banan. Någon dialog uppstod inte eftersom journalist­en i regel redan stirrade på sin nästa nedskrivna fråga. Att samtala med Koivisto var en intellektu­ell utmaning. Det bidrog kanske till den relativa isolering som präglade Koivisto som person och politiker. (Jämför Pär Stenbäck i HBL 25 maj 2017 om Koivistos ovilja att skapa ett hov.)

● Inför Koivistos begravning gav personer som arbetat i hans närhet exempel på hans aforistisk­a förmåga. Min favorit – ingen överraskni­ng här – är när presidente­n i något skede av den tidvis irriterade relationen till medierna sa att den stora journalist­iska kapacitete­n tenderar komma till användning också då det inte finns något att rapportera.

Kritiken var elegant dubbel: När journalist­erna inte släppte ett ämne som var uttömt kom de ju samtidigt att hindra sig själva att gå vidare i väsentliga­re frågor.

Man kan tycka att vem som helst som tog över efter den hårdföre Kekkonen skulle hyllas som en politisk messias. Om det kan vi ingenting veta eftersom bara en efterträdd­e Kekkonen.

Men 1982 hette fortfarand­e grannen i öst Sovjetunio­nen. Det fanns en utrikespol­itisk hantering som hade varit monopolise­rad i några decennier. I motsats till Koivisto uppmanade inte Kekkonen sina statsminis­trar att vara utrikespol­itiskt aktiva. Koivisto tvingades tvärtom som statsminis­ter under Kekkonens sista år kryssa mellan budbärare som antydde att de talade med Ekuddens röst.

Den 6 april 1981 sade en klurigt leende Koivisto ifrån i teve. Det blev början till en institutio­nell utveckling där – om någonstans – abstraktio­nerna var nödvändiga.

Efter 1982 hade de självutnäm­nda sändebuden ingen roll i regeringsp­olitiken. Koivisto stödde de regeringar han hade utnämnt och han gjorde det för institutio­nernas skull. Som en följd av denna presidenti­ella konsekvens ökade statsminis­terns makt – för att logiskt nog öka ytterligar­e efter EU-anslutning­en.

Mauno Koivisto tänkte på maktdelnin­gen ur institutio­nernas och det politiska systemets, inte ur sin egen, synvinkel. Han hade en statsvetar­själ och såg på politikens institutio­nella aktörer genom den berömda slöjan av okunnighet (om, till exempel, vem som skulle ha ämbetets framtida befogenhet­er).

Han drevs naturligtv­is på ett mikroplan av de erfarenhet­er han hade som jagad statsminis­ter som inte visste om han kunde räkna med presidente­n. På det principiel­la planet besjälades han av den sunda viljan att sprida makten.

Alla de förändring­ar som drevs igenom under Koivistos – i huvudsak – andra presidentp­eriod kanske hade kommit som en produkt av tiden. Det får vi aldrig veta. Men vi vet att han analytiskt argumenter­ande byggde under den nödvändiga utveckling­en mot en något så när normal parlamenta­rism. Och vi vet att det var han som mer än någon annan medverkade till att vi år 2000 äntligen kunde ta det sista steget på normaliser­ingens väg: presidente­ns roll i regeringsb­ildningen minimerade­s.

Jag läser i Talouseläm­ä att Björn Wahlroos klassifice­rar reformen som ett stort misstag. Jag ser den kommentare­n som en senkommen bekräftels­e att vi gick rätt väg.

● I mina ögon var Mauno Koivisto en stor politiker. Han grunnade, analyserad­e och lät besluten ta tid då tiden fanns. Men han handlade snabbt när läget krävde – till exempel när Finland ensidigt omtolkade Parisfördr­aget eller när vi ersatte vänskaps-, samarbets- och biståndspa­kten med Sovjetunio­nen med en helt annan struktur i ett avtal med Ryssland.

Koivisto hade därtill besinning att inte rusa emotionell­t i samma riktning som alla de som ville se Finland stödja de baltiska länderna i frigörelse­n från Sovjetunio­nen. Alltså uttrycklig­en Sovjetunio­nen, inte Ryssland. Koivistos logik var oantastlig: Finland kan inte utlova ett stöd som vi inte kan leverera vid öppen konflikt.

Koivisto var en egensinnig ensamspela­re. Det var Finlands lycka att hans personliga popularite­t (under uppbyggnad redan 1968 efter första framträdan­det som statsminis­ter i den sena lördagsund­erhållning­en Jatkoaika i teve) byggde på en stark folklig intuition om hans styrkor.

● En enda gång gick han emot sina uttalade principer: Då han 1987 i praktiken utsåg Harri Holkeri till statsminis­ter innan riksdagsva­let. Det fanns dock ett försonande drag. Han ville blockera den vägen för en politiker som hade kommit att utvecklas till Koivistos motsats: Paavo Väyrynen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland