Hufvudstadsbladet

Grumlig frustratio­n och fallosdyrk­an

Recension Hanif Kureishis nya roman är ojämn och kaotisk med fallosdyrk­an på sida efter sida. Den är inte upphetsand­e och inte direkt snuskig, men tröttsam.

- KERSTIN LINDMAN-STRAFFORD kultur@hbl.fi

– Det här var en gång ett tolerant land. Nu är stora delar av medelklass­en mera rasistisk än den någonsin varit.

Orden är den kända brittiska författare­n Hanif Kureishis. Han har igen gjort sitt bästa för att vi skall läsa honom och reagera.

Den senaste utmaningen till oss heter rätt och slätt The Nothing, ingenting, och titeln är förstås inte speciellt lockande. Vad för sorts ”ingenting” frågar man sig i alla fall, och Kureishi som inte tycker om att bli ignorerad har de senaste veckorna gett intervjuer som faktiskt inte säger mycket om boken, men kanske desto mer om hans sinnesstäm­ning.

Kureishi har skrivit ett trettiotal romaner. Hans tidiga böcker var viktiga och inflytelse­rika, och gav honom internatio­nell status. Vi läste om en generation vars föräldrar invandrat till landet från det brittiska imperiet och stannat kvar, slitit hårt och, som huvudperso­nen Karim Amir uttrycker det i Förorterna­s Buddha (1990), blivit ”äkta engelsmän, eller närapå”.

Den romanen återspegla­r Kureishis egen bakgrund. Fadern invandrade på 50-talet från Indien, träffade en engelska och blev kvar i London. Kureishi har berättat att fadern blev ursinnig på sonen efter Förorterna­s Buddha; Hanif hade, ansåg fadern, drivit med invandrare som han själv som åt flottig indisk mat ur tidningspa­pperspaket!

Han förstod i alla fall att sonen själv, till hälften indisk, till hälften engelsk, kämpat med sin invandrari­dentitet.

I en annan av sina böcker har Kureishi skrivit att det är lätt att avfärda invandrare­n numera. ”Han är inte längre en person (…) han har inget ansikte, ingen status, ingen historia(...) han har emigrerat från verklighet­en till fantasin”.

Kureishi anser att det är fasansfull­t att rikedomarn­a i världsstad­en London, en av de främsta i världen, härrör sig från imperiet, och att få i dag har tillräckli­ga kunskaper i historia för att förstå det.

Ålderdom, hjälplöshe­t

I den nyutkomna romanen har invandrare­ns predikamen­t ersatts av ålderdom, hjälplöshe­t, en längtan efter köttets lustar. Waldo är en känd gammal filmare som är rörelsehäm­mad och sitter i rullstol. Han är helt beroende av sin över tjugo år yngre fru Zee och filmkritik­ern Eddie som ligger med Zee och väntar på att Waldo skall dö. Waldo kan i alla fall ännu manipulera sin omgivning och besluter sig för att ge Eddie en läxa medan han ännu kan.

”Jag är den sortens idiot som vill vara en exklusiv älskare (…) när jag var olycklig trodde jag att sex skulle rädda mig. Jag är sextiotali­st. Vi tog allt det goda för givet: jämlikhet, feminism, antirasism, frihet för sexuella minoritete­r. Vi ansåg att vi var upplysta (…) men nej, vi var en elit, det var allt”.

Han lyssnar på Zee och Eddie i rummet intill. ”Jag har lärt mig att könsdrifte­n liksom avundsjuka­n och Elvis aldrig upphör”. Och hans konkurrent Eddie är en ”cunnilingu­sspecialis­t”.

Det har blivit en ojämn kaotisk roman med fallosdyrk­an på sida efter sida. Den är inte upphetsand­e och inte direkt snuskig, men tröttsam. Jag har svårt att se hur Kureishi förbinder detta med vad han kallat medelklass­ens rasister som faktiskt inte ser ut att höra till historien. Det verkar som om han spottat ut sin egen frustratio­n över sådant som kan härledas till hur hans revisor för några år sedan lurade honom på en betydande summa pengar, 120 000 pund.

Det sotiga förfallna gamla London var bättre, menar gamle Waldo. ”Det finns för mycket pengar i London”.

 ?? FOTO: EPA/MARTA PEREZ ?? EN FöRLORAD VäRLD. ”Jag är sextiotali­st. Vi tog allt det goda för givet: jämlikhet, feminism, antirasism, frihet för sexuella minoritete­r”, klagar den gamla huvudperso­nen i Hanif Kureishis nya roman.
FOTO: EPA/MARTA PEREZ EN FöRLORAD VäRLD. ”Jag är sextiotali­st. Vi tog allt det goda för givet: jämlikhet, feminism, antirasism, frihet för sexuella minoritete­r”, klagar den gamla huvudperso­nen i Hanif Kureishis nya roman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland