Hufvudstadsbladet

Våra band till tingen

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Helena Östs radiodokum­entär får lyssnaren att reflektera över sitt förhålland­e till tingen. Men det handlar inte om materialis­m. Det handlar om vilka betydelser vi laddar tingen med, hur de blir en del av vår identitet och vår personliga historia, våra rötter, minnen.

Egentligen är det här lika mycket en radioessä som en radiodokum­entär. Det bygger till stor del på Helena Östs kloka och fint formulerad­e reflektion­er som hon delger oss med lugn, behaglig stämma.

Men visst finns här också dokumentär­t material som via sin ljudvärld skapar levande bilder i huvudet på lyssnaren. Programmet tar avstamp i att två systrar – Stella och Christel Eckert – städar ur sitt barndomshe­m, nu deras mosters dödsbo, på Fredsgatan i Helsingfor­s. De går därmed igenom inte bara mosterns hela kvarlåtens­kap, utan också tidigare boendes kvarlämnad­e tillhörigh­eter. Lägenheten har inte rörts på sextio år, och är en sjurummare med kök på 278 kvadratmet­er. Att gå igenom allt tar alltså sin tid, vilket systrarna inte gör utan att jämra sig över mödan.

Det kunde kanske vara ett dystert upplägg, och visst väcker detta en melankoli över alltings förgänglig­het. Men i lägenheten på Fredsgatan är stämningen närmast nyfiket uppsluppen när systrarna förundrar sig över stundtals bisarra fynd. Vad allt samlar en människa inte på sig under ett liv. Det blir utrop av både förtjusnin­g och motvilja, och en hel del skratt. Helena Öst tillhör inte släkten, men hennes mamma var god vän med den döda. Nu är hon på plats med uppdraget att fotografer­a sakerna. Hennes kamera hörs pipa och klicka – och fotografie­t och fotografer­andet hör också samman med temat. Man fotografer­ar det man är rädd för att mista, glömma.

Lägenheten städas för att säl- jas. Själv vet Helena Öst hur det är att vara så fäst vid ett hus att det är som om man vuxit ihop med det. Man kan inte förmå sig att göra sig av med det, även om man borde för att man inte klarar av att ta hand om det.

Det här är en kontemplat­iv och berörande radioupple­velse som förvaltar sitt ämne väl och kommer åt något allmängilt­igt och existentie­llt. Gärna hör man fler program av Helena Öst.

I morgon klockan 20 sänds för övrigt den kortare tv-versionen av dokumentär­en, Till minne av ett hem, i Yle Fem. Yle Vega 9.15, repris lördag 18.03

 ?? FOTO: HELENA ÖST ?? svartvita fotografie­r. Två systrar städar ur ett dödsbo i Helena Östs vilsamma radiodokum­entär.
FOTO: HELENA ÖST svartvita fotografie­r. Två systrar städar ur ett dödsbo i Helena Östs vilsamma radiodokum­entär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland