Hufvudstadsbladet

Guldfest i Ishallen

Finlands Minetit världsetta i estetisk truppgymna­stik

- JESPER VON HERTZEN jesper.hertzen@hbl.fi

VM-guldet var Minetits andra – det första kom år 2015 när VM gick av stapeln i Torshavn på Färöarna. För Minetits 17-åriga Ronja Hakala och 16-åriga Siiri Puuska var VM-guldet det första.

– Det var en verkligt hård och jämn kamp om segern. Det skulle inte kunna kännas bättre. Vi gjorde en fantastisk prestation, bättre än vad vi någonsin tidigare presterat, säger Hakala med guldmedalj­en hängande runt halsen.

Efter lördagens omgång låg Tampereen Voimisteli­jats lag Minetit på andra plats knappt efter regerande världsmäst­arlaget Expressia från Ryssland. I gårdagens final presterade laget snäppet bättre och klättrade förbi Expressia som fick nöja sig med VM-silver. Precis som i fjol var skillnaden blott 0,05 poäng – minsta möjliga marginal.

– Vi gjorde säsongens två bästa uppvisning­ar här i VM. Publiken var otrolig, säger Puuska som sin unga ålder till trots tävlar i seniorlage­t.

Som 16-åring kunde hon ha deltagit i Minetits juniorlag som också vann VM-guld i Helsingfor­s Ishall.

På tal om publiken: den var faktiskt otrolig. Ishallen var fylld till sista plats och de 7 600 åskådarnas energinivå­er fick nästan det rundade taket att lyfta. Om det vid ishockeyma­tcher främst är manliga röster som bidrar till decibelniv­åerna, var det girl power med stort G i Ishallen under veckoslute­t.

Medaljregn också för OVO Team

Minetit blev tävlingarn­as stora vinnare med två guld, men långt efter kom inte Esbolaget OVO Team som vann VM-brons i seniorklas­sen och VM-silver i juniorklas­sen. Snacka om en härlig blåvit dag för finländsk gymnastik.

De finländska lagens teman tangerade inte alldeles oväntat Finlands 100 år av självständ­ighet. Minetit hade inspirerat­s av Jean Sibelius verk Finlandia och kunde inte ha varit bättre valt: Ett perfekt ode för vårt 100-årsjubiler­ande land.

– Där fanns både orkester- och pianoversi­oner och lite av själva Finlandiah­ymnen. Det var koreografe­n Antton Laine som stod för planeringe­n, säger Minetits tränarduo Titta Heikkilä och Teija Kukkala som strålar i kapp efter att guldmedalj­erna bärgats till Tammerfors.

Om sina adepters uppvisning har de naturligtv­is bara gott att säga. Prestation­en kunde helt enkelt inte ha varit bättre.

– Det var dessutom inte alldeles lätt att vara först ut av den så kallade heta gruppen. Jag sade åt flickorna att oberoende av placering så kan vi vara nöjda. De är ytterst hårdhudade som klarar den mentala presssen, säger Kukkala.

Efter segern får Minetit fira en stund, men bara en stund. Sedan är det vardag som gäller för de unga världsmäst­arna.

– EM är i oktober och där försvarar vi guldet. Meningen är att fortsätta på samma sätt, säger Kukkala.

Att Finland hör till världens bästa länder inom denna förhålland­evis unga och stadigt växande gren förstår man senast när man tar sig en titt på VM-medaljtabe­llen efter alla 18 VM-tävlingar: för Finlands del visar saldot på tio VM-guld, fem VMsilver och tre VM-brons.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
 ?? Foto: Vesa moilanen/lehtikuVa ?? två blåvita medaljer. Minetit vann VM-guld före ryska Expressia och OVO Team från Esbo.
Foto: Vesa moilanen/lehtikuVa två blåvita medaljer. Minetit vann VM-guld före ryska Expressia och OVO Team från Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland