Hufvudstadsbladet

Specialamb­ulans förebygger självmord

Psykiatris­k ambulans har blivit en framgång i Stockholm

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Självmords­ambulansen kallas den ibland – den speciella psykiatris­ka ambulans som via larm till 112 rycker ut i Stockholm.

Tidigare blev patienter i kris ofta hämtade med polisbil. Det är stigmatise­rande, menar initiativt­agaren Fredrik Bengtsson.

Ambulansen började som ett projekt, men är nu permanent. Resultatet är gott, både för patienten och samhällsek­onomin.

– Man ska bli behandlad på samma sätt som vid somatisk sjukdom, säger specialsju­ksköterska­n Daniel Eljertsson.

STOCKHOLM Eftermidda­g i ambulansst­ationen vid Sabbatsber­gs sjukhus i Stockholm. Daniel Ejlertsson och Inger Nyman startar sina datorer och loggar in i sjukjourna­lsystemet. Prick klockan tre ska de vara redo. Då kan det första larmet under deras pass komma.

Till det yttre ser den ambulans de arbetar i ut som alla andra i garaget. Men tittar man in i den ser man stolar i stället för en bår, och medicinsk apparatur saknas.

Eljertsson och Nyman är specialist­sjuksköter­skor i psykiatri. När de rycker ut är det för att hjälpa människor i psykos eller kris – och ofta för att stoppa självmord. Hela 85 procent larmen är självmords­relaterade.

Ambulansen kallas PAM, psykiatris­k akut mobilitet. Den startade som ett projekt för två år sedan men är nu permanent. Resultatet har nämligen varit gott.

Enligt Fredrik Bengtsson, enhetschef vid den psykiatris­ka akutmottag­ningen och den som har tagit initiativ till ambulansen, är avstigmati­sering av psykiatris­k sjukdom en viktig aspekt.

Tidigare blev självmords­benägna personer, eller människor under stor psykisk stress, hämtade av polisbil. Nu är det en ambulans som dyker upp – precis som när någon drabbats av hjärtinfar­kt.

– Man ska bli behandlad på samma sätt som vid somatisk sjukdom, säger Daniel Eljertsson.

Hög dödlighet

Idén till det som också kallas ”självmords­ambulansen” fick Fredrik Bengtsson i S:t Petersburg för snart tjugo år sedan. Där har speciella psykiatris­ka uttrycknin­gsfordon funnits sedan 1970-talet.

Frånsett förebilden i Ryssland är PAM-enheten ändå unik i sitt slag. Nu har Göteborg tagit efter och intresset från utlandet har varit stort.

– Jag tyckte det var ett bra sätt att flytta fram positioner­na för psykisk sjukdom. Dödlighete­n i akut psykisk sjukdom är hög, säger Bengtsson.

Ungefär fyra personer tar sina liv per dag i Sverige och årligen görs cirka 15 000 självmords­försök. I Stockholms­området kommer dagligen i snitt två larm om akut självmords­risk, till exempel att någon försöker hoppa från en bro.

Bengtsson jämför med att cirka 250 personer dör i trafiken i Sverige per år – och där är samhällets åtgärder för att minska antalet omfattande.

Fler stannar hemma

Den svenska regeringen har antagit en nollvision för självmord, men arbetet för att nå dit går långsamt. Ambulansen är en åtgärd med konkreta resultat.

Daniel Ejlertsson, Inger Nyman och ambulanssj­ukvårdaren som bemannar bilen larmas via SOS Alarm, larmcentra­len. Ofta är det en anhörig eller förbipasse­rande som har ringt 112.

Under ett pass, som löper från klockan 15 till 01 på natten, blir det i snitt fem utryckning­ar. I en tredjedel av dem åker den psykiatris­ka ambulansen ut ensam, i andra fall är polis och kanske vanlig ambulans också på plats.

Tidigare, när enbart polisen ryckte, togs största delen av personerna in till psykiatris­k akutmottag­ning. Men i och med att personalen i PA-Mambulanse­n har specialutb­ildning arbetar de annorlunda. En tredjedel av patientern­a stannar nu kvar hemma efter bedömning.

– Det är bra för patienten som slipper åka in, sjukvården sparar resurser och det är en samhällsek­onomisk vinst att polisen och vanlig

Det finns mycket ensamhet i stora städer, mycket sociala problem. Det kan finnas i botten och få folk att må dåligt och ge upp.

ambulans kan ägna sig åt annat, säger Fredrik Bengtsson.

Avgörande är enligt honom att enheten har tillgång till alla patientjou­rnaler, för på så sätt kan så rätt beslut som möjligt om åtgärder fattas.

Och personalen ser till att fallen följs upp, till exempel så att någon från psykiatrin ringer upp senare under kvällen eller att man kommer överens om besök på mottagning­en följande dag.

Det Daniel Eljertsson och hans kolleger möter i sitt arbete beskriver de som ”det mesta”.

– Det finns mycket ensamhet i stora städer, mycket sociala problem. Det kan finnas i botten och få folk att må dåligt och ge upp. Vi ser också mycket missbruk.

Kontakt

Var tionde patient är under 18 år.

Det viktiga är enligt Eljertsson att etablera kontakt med dem som behöver hjälp – allt bygger på samtal och förtroende menar han. Ärendena får ta tid, de stannar så länge det behövs.

– Vi kan inte bara stövla in. Vi måste vara lyhörda och höra vad patienten vill. Vi är intressera­de och vi vill jobba med patienten.

Men nu är det dags. Ett larm kommer, ambulansen kör i väg längs Stockholms gator i hög fart. Det finns jobb att göra, människor att hjälpa.

 ??  ??
 ?? FOTO: GUSTAV MåRTENSSON ?? BLåLJUSPSY­KIATRI. Både i Finland och Sverige talas det mer om psykisk ohälsa än tidigare. Samtidigt finns ett stigma kvar som den psykiatris­ka ambulansen försöker bryta. – Vi berättar att vi är där för att hjälpa, säger psykiatris­ka sjuksköter­skan...
FOTO: GUSTAV MåRTENSSON BLåLJUSPSY­KIATRI. Både i Finland och Sverige talas det mer om psykisk ohälsa än tidigare. Samtidigt finns ett stigma kvar som den psykiatris­ka ambulansen försöker bryta. – Vi berättar att vi är där för att hjälpa, säger psykiatris­ka sjuksköter­skan...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland