Hufvudstadsbladet

Miss på depån kostade Kimi Räikkönen segern

Formel 1 Det var tydligt att det grämde fruktansvä­rt. Kimi Räikkönen tvingades nöja sig med en andraplats i Monacos GP. Ferrari tog sin första seger sedan 2001 och sin första dubbelsege­r med Räikkönen och segraren Sebastian Vettel som teamkompis­ar.

- FNB-HBL

Ferrari hade all orsak att jubla då teamet tog sin första seger i prestigefy­llda Monacos GP sedan 2001. Det blev också duon Sebastian Vettels och Kimi Räikkönens första dubbelsege­r som stallkompi­sar. Räikkönens däckbyte dröjde längre än Vettels, vilket slutligen kom att kosta finländare­n segern.

FORMEL 1 Karriärens andra seger i Monaco och en seger över huvud taget förblev en dröm. Kimi Räikkönens senaste GP-seger är från 2013.

Räikkönen startade från pole positionen och behöll sin ledning i början av loppet. Den försvann dock i och med depåstoppe­n. Stallkompi­sen Sebastian Vettel körde snabba varvtider i de avgörande lägena och tog över ledningen efter sitt depåstopp.

Räikkönen gjorde sitt depåstopp före Vettel. Han lät förstå att tajmningen av depåstoppe­t kunde ha varit bättre.

– Jag ombads komma in till depån och det var det. Det fungerade inte särskilt bra för mig men annars... är det egentligen det enda jag kan säga om det. Jag fick ett dåligt slut på berättelse­n, men kom ändå tvåa, säger Räikkönen. Hur tolkar du teamets beslut att kallla in dig till depån just vid den tidpunkten? – Jag vet ännu inte. Det var ingen idealisk situation att hamna bakom en bil som jag kört ikapp med ett varv, det hjälpte inte alls i det läget, svarade Räikkönen.

– Resultatet är vad det är. Vi kom i mål och jag kom tvåa men jag kan ännu inte analysera det. Det känns inte bra, säger han.

”Det finns ett skäl till allt i livet”

Trots den djupa besvikelse­n betonade Räikkönen att Ferrari jobbar som ett team för att uppnå gemensamma mål.

– Vi ville ha en dubbelsege­r men för min del skulle det ha kunnat gå bättre. Vi snackar ännu om det och jag är säker på att det finns ett skäl till allt i livet. Som förare kan jag göra vad jag vill men vi jobbar som ett team, så enkelt är det. Resultatet var strålande för teamet men det övriga vet jag inte något om förrän vi haft möte och sett de grafiska framställn­ingarna, säger Räikkönen.

Pallplatse­n var den 86:e för Räikkönen och den andra den här säsongen. Han är fyra i VM-serien.

För Vettel var segern den 45:e i hans F1-karriär och den tredje i år. Tysken leder VM-serien.

– Otroligt. Tävlingen var intensiv och jag måste vara tålmodig. Under de viktiga stunderna gav jag allt, säger Vettel.

Dubbelsege­rn i det anrika racet i Monaco var ljuv för Ferrari, som vunnit i Monaco senast 2001. Då var det legendaren Michael Schumacher som körde den röda bilen.

Mercedes Valtteri Bottas startade från tredje rutan och slutade fyra. Han fick ge sig mot Red Bulls Daniel Ricciardo.

– Red Bulls taktik var bättre, säger Bottas.

Mercedes lyckades inget vidare i Monaco. Teamets andra förare Lewis Hamilton var långt från täten i kvalet men körde upp sig i tävlingen till sjua.

Bottas är inte oroad över Mercedes fart. Han tycker att Monaco är så annorlunda jämfört med de övriga F1-banorna.

Resultatet är vad det är. Vi kom i mål och jag kom tvåa men jag kan ännu inte analysera det. Det känns inte bra. Kimi Räikkönen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC ?? Det var solklart vilken Ferrariför­are, Kimi Räikkönen eller Sebastian Vettel, som var nöjd med dubbelsege­rn i Monaco.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC Det var solklart vilken Ferrariför­are, Kimi Räikkönen eller Sebastian Vettel, som var nöjd med dubbelsege­rn i Monaco.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland